החוק שקרע את הקואליציה: במליאת הכנסת אושר היום (ד') בקריאה טרומית החוק לאיסור טיפולי המרה, בתמיכת כחול לבן שהצביעה יחד עם האופוזיציה. אבל הזעם החרדי הופנה בעיקרו דווקא לליכוד, ולא למפלגה של בני גנץ. בעקבות זאת הודיעה ש"ס על החרמת ההצבעות במליאה עד להודעה חדשה. ynet העביר שידור חי מהסערה במליאה.
השר לביטחון פנים אמיר אוחנה מהליכוד הצביע בעד, 13 מחברי הרשימה היו במשכן ולא באו להצבעה וח"כ שרן השכל שניהלה את הישיבה כלל לא הצביעה. "כל השרים מהליכוד שלא פה הפילו את הממשלה", קראו בש"ס וביהדות התורה מיד לאחר שהתבררה התוצאה - 42 בעד איסור טיפולי המרה, 36 נגד.
גנץ כתב לפני ההצבעה בקבוצת הוואטסאפ של חברי הכנסת של כחול לבן כי ייתכן שיהיו השלכות לאותה הצבעה: "חברים, לגבי החוק של ניצן הורוביץ - לתפיסתי וגם לפי רבים מכם טיפולי המרה נולדו בחטא, ומקומם מחוץ לחוק. לכן נצביע בעד החוק ונגד טיפולי המרה. זכרו, לשם כך הגענו. את זה הבטחנו ונקיים. לדבר אפשר ויהיו משמעויות".
אבל כאמור, החרדים הפנו את זעמם בעיקר לעבר נתניהו והליכוד. "לא נשתף פעולה עם כחול לבן. אבל גם שלטון הליכוד שווה לכפרות", אמר יו"ר דגל התורה, ח"כ משה גפני. "איפה היה ראש הממשלה נתניהו? למה אמיר אוחנה הצביע בעד? אנחנו שוקלים את צעדינו". אחר הצהריים זימן נתניהו את גפני לפגישה.
שר הבינוי והשיכון יעקב ליצמן מיהדות התורה אמר כי "ההתנהלות הקלוקלת של כחול לבן בניגוד למשמעת הקואליציונית היא קריאת תיגר על השותפות הפוליטית איתם בצורה הזו. על הליכוד להחליט אם הוא יודע לנהל קואליציה או שהוא מאבד עצמו פוליטית". סגן השר מאיר פרוש, אף הוא מיהדות התורה, אמר: "אם הליכוד לא מסוגל בנושא כה עקרוני לציבור החרדי לגייס את הרוב נגד, הוא מאבד את עצמו לדעת".
בהמשך פרסמה יהדות התורה הודעה מטעם הסיעה: "החוק שעבר פוגע בקדושת המשפחה ומהווה הפרה בוטה של ההסכם הקואליציוני. תמיכת חברי כחול לבן בחוק פגעה באמון שנתנה יהדות התורה לכחול לבן. אנחנו עוצרים מרגע זה כל שיתוף פעולה עם כחול לבן, וקוראים לראשי הציבור וראשי הרשויות החרדיות להימנע גם הם משיתופי פעולה והזמנות של נציגי כחול לבן לסיורי ראווה".
יעקב אשר מיהדות התורה אמור היה לכנס את ועדת החוקה כדי להמשיך לעסוק ב"חוק הקורונה", אולם בפועל הוא לא הוציא זימון וסיעת יהדות התורה התכנסה במקום זה לישיבת סיעה.
גם בש"ס הפנו את הכעס כלפי הליכוד: ח"כ אוריאל בוסו אמר כי "אנחנו זועמים. בעיקר על הליכוד. משהו לא טוב עובר עליהם ולא מהיום. זה התחיל עם הזגזוג שלהם בסיפור של ועדת החקירה לשופטים ונמשך עכשיו. זו לא שותפות. הסקנו את המסקנות. החרדים לא ימשיכו להיות חומת מגן שלהם".
הוא הוסיף: "הגיע הזמן שהחברים בליכוד יתעשתו על עצמם. זה לא האירוע הראשון שהם דורשים תמיכה בהצבעות וברגע האמת עושים הפוך, חשוב שיבינו שזו עליית מדרגה ושהחרדים לא יהיו חומת מגן של הקואליציה בעיניים עצומות".
השר דודי אמסלם תקף במליאה את שותפיו לממשלה: "כחול לבן סודקים את הקואליציה ומובילים את ישראל לבחירות. גנץ, אתה מכוון את ישראל לבחירות. זה חוצפה ועזות מצח, בניגוד לכל ההסכמים הקואליציוניים. אתם שייכים גם לשמאל".
גנץ אחרי ההצבעה: "הבטחנו וקיימנו"
יו"ר כחול לבן עצמו אמר בסרטון שפרסם לאחר ההצבעה: "הבטחנו וקיימנו, טיפולי ההמרה נולדו בחטא, ומקומם מחוץ לנורמות הציבוריות והחוק במדינת ישראל. כל אדם, אבל באמת כל אדם, נולד בצלם אלוקים אנחנו נאפשר לכל אדם לחיות את אורחות חייו כפי שהוא בוחר כפי שהוא מאמין ככל שהוא מרגיש".
בהמשך אמסלם עלה שוב לדבר, ותקף את כחול לבן שוב: "לא מספיק שקיבלו 17 תיקים, גם יושבים פה ומרמים אותנו. סיכמנו שההצעה לא עולה".
הוא הוסיף: "אתם חותרים תחת הממשלה, לאורך כל הדרך וכל יום. מה זה קשור לקורונה? תספרו לנו. אתם שקרנים. אתם בדיוק כמו לפיד. הקורונה לא מעניינת אתכם. אתם רק רוצים לחבל בממשלה".
בהמשך דבריו טען אמסלם כי הודיעו לליכוד כי בכחול לבן יצביעו בעד רק חמש דקות לפני ההצבעה - ושר המשפטים אבי ניסנקורן ענה לו במליאה: "ביבי ידע על זה בבוקר".
לאחר מכן עלה ניסנקורן והשיב לטענותיו של אמסלם: "ראש הממשלה ידע, השר דרעי ידע, גפני ידע, יו"ר הקואליציה ידע, וליתר ביטחון באתי להגיד גם לך", אמר. "חברי כנסת מהליכוד שהיו במשכן בחרו לא לבוא להצביע".
הוא תקף אותו בעניין סוגיית התקציב: "זו הפרה של ההסכם הקואליציוני, הפרה שמדברת בפני עצמה".
במקביל, ישב שר התקשורת יועז הנדל (דרך ארץ) עם חלק מחברי הכנסת החרדים מחוץ למליאה לאחר ההצבעה - וניסה לפייס בין הצדדים.
מנגד, בכחול לבן בירכו על החלטת גנץ לתמוך בחוק. יו"ר הסיעה, ח"כ איתן גינזבורג - אחד משלושה חברי הקהילה הגאה ברשימה - אמר כי "הסיעה הצביעה בעד איסור על טיפולי המרה ואין גאה ממני על כך. הזוועה הנוראית הזו, שמתעללת ופוגעת בצעירים וצעירות ויוצרת נזקים לכל החיים, חייבת לחלוף מן העולם ואני שמח מאוד על שהתקדמנו צעד חשוב לכיוון הנכון".
ח"כ הורוביץ, שיזם את החוק יחד עם ח"כ מרב מיכאלי, אמר כי מדובר ב"בשורה מדהימה לציבור הישראלי ולקהילה הלהט"בית כולה. היום מתחיל בישראל שינוי היסטורי. אני מודה לחברי הכנסת שהצביעו בעד החופש והשוויון למען עצירת זוועת 'טיפולי המרה', ולכל מי שפעל, יזם, כתב, שיתף ונלחם עבור החיים של הקהילה הגאה. עזרתם היום להציל חיים".
42 ח"כים הצביעו בעד החוק: אורנה ברביבאי, אלי אבידר, בני גנץ, יאיר לפיד, יועז הנדל, מיקי חיימוביץ', משה יעלון, עופר כסיף, עפר שלח, רם שפע, אורלי פרומן, איתן גינזבורג, בועז טופורובסקי, יאיר גולן, יוליה מלינובסקי, מיכל קוטלר-וונש, מרב מיכאלי, עודד פורר, עמיר פרץ, רם בן ברק, אורית פרקש-הכהן, איציק שמולי, אמיר אוחנה, מיכל שיר, הילה שי-וזאן, יואב סגלוביץ', מאיר כהן, מירב כהן, עאידה תומא סלימאן, עינב קאבלה, צבי האוזר, תמר זנדברג, אבי ניסנקורן, איימן עודה, אלכס קושניר, גבי אשכנזי, יבגני סובה, יוראי להב-הרצנו, מיקי לוי, ניצן הורוביץ, עידן רול, פנינה תמנו-שטה, תהלה פרידמן.
36 ח"כים התנגדו: אוריאל בוסו, בצלאל סמוטריץ', זאב אלקין, יוסי טייב, יעקב מרגי, ישראל אייכלר, מנסור עבאס, ניר ברקת, רפי פרץ, אופיר סופר, אליהו חסיד, וליד טאהא, יואב קיש, יעקב טסלר, יריב לוין, מיקי זוהר, משולם נהרי, צחי הנגבי, ישראל כץ, אליהו ברוכי, דוד ביטן, טלי פלוסקוב, יעקב אשר, יצחק פינדרוס, מיכאל מלכיאלי, משה גפני, פטין מולא, אסנת מארק, אימאן חטיב-יאסין, דודי אמסלם, אתי עטייה, ינון אזולאי, יצחק כהן, מאי גולן, משה אבוטבול, סעיד אלחרומי.
שרי הליכוד אופיר אקוניס, יואב גלנט ויובל שטייניץ, וחברי הכנסת אבי דיכטר, קרן ברק, גדעון סער, גדי יברקן, עוזי דיין ואלי כהן לא השתתפו בהצבעה.
פורסם לראשונה: 14:04, 22.07.20