העלייה בתחלואה בקורונה: דו"ח חדש של אמ"ן שפורסם בצהריים (יום א'), במקביל לישיבת הממשלה שאמורה להכריע בנוגע לסגר בחגי תשרי, ממליץ להטיל מגבלות על תפילות, דיבור קולני, שירה ופעילות גופנית בחללים סגורים. "ערב חגי תשרי, חשוב לציין כי הסיכון הכרוך בהצטופפות ותפילה לזמן ממושך בחלל סגור כבתי כנסת, בפרט ביישובים אדומים, צפוי להוביל להרחבת ההדבקה, ובהמשך להגדלת התחלואה הקשה והתמותה", נכתב בדו"ח.
לעיון בדו"ח המלא - לחצו כאן
על פי הדו"ח, מחקר מיפן העלה כי הסיכוי להדבקה בחלל סגור גבוה פי 20 בממוצע מאשר באוויר הפתוח ומחקר אחר העלה כי מתוך מאות מקרי התפרצויות של נגיף הקורונה שנבחנו, אחד בלבד התרחש בשטח פתוח וכל היתר בחללים סגורים. המחקרים מעלים כי שהות מרובת משתתפים בחללים סגורים מקדמת אירועי הדבקה על ידי "מפיצי על" וכי רובן המוחלט של ההדבקות ההמוניות שהובאו לפרסום התרחשו בחללים סגורים.
הדו"ח מציין כי הסיכון להדבקה בחללים סגורים צפוי לגבור עם בוא החורף, בשל ההצטופפות במקומות סגורים בתקופה זו, ועל כן מומלץ לתת דגש מיוחד לסוגיית ההתנהלות בחללים הסגורים כבר בשלב זה.
הדו"ח מפרט סדרת מחקרים שעליהם מתבססות ההמלצות שלו. כך למשל, מחקר קנדי סקר כמה אירועי הדבקה המוניים שהתרחשו מאז פרוץ המגפה בהקשר לשירה או תפילה משותפים בחלל סגור: אלפי חברי כנסייה דרום קוריאנית שנדבקו בתפילות המוניות, וכן מקרי הדבקה של עשרות חברי מקהלות בארה"ב, בהולנד, בגרמניה ובצרפת. החוקרים העריכו ששירת המשתתפים האיצה מאוד את תהליך ההדבקה ומכאן ההמלצה לאסור שירה משותפת בחללים סגורים. המחקרים ציינו גם מקרים של ערבי קריוקי וחדרי כושר כמוקד אפשרי להדבקה.
אמ"ן ממליץ להתאים את מגבלות השהות בחללים סגורים באופן דיפרנציאלי, תוך מתן משקל גם לאופי הפעילות המתקיימת בהם, בנוסף למאפיינים פיזיים, כגון גודל החלל ומספר השוהים בו: הוא ממליץ כאמור לשקול השתת מגבלות ייעודיות על דיבור קולני ושירה, להגביל את משך השהות ומספר השוהים, עטיית מסכות ואוורור החלל.
בפרט ממליץ הדו"ח להגביר באופן משמעותי את האכיפה של עטיית המסכות בחללים סגורים בעלי סיכון מוגבר להדבקה כגון חדרי כושר, בתי כנסת, אולמות אירועים, מוקדי שירות, פאב, חוף ים, מועדונים והופעות באולמות.