שר הבריאות יולי אדלשטיין קיים הערב (יום ב') מסיבת עיתונאים ברקע העלייה בתחלואה בנגיף הקורונה בישראל וההגבלות השונות שעליהן החליטה הממשלה מוקדם יותר היום. הוא הודיע כי בקרוב ימנה מנהל לטיפול במגפה וציין כי יישקלו סגרים נקודתיים על יישובים "אדומים". ynet העביר את דבריו של אדלשטיין בשידור חי.
"הצעדים הלא פשוטים נותנים תקווה", אמר השר אדלשטיין בהתייחסו להגבלות המחמירות. "אני מציין 'רק תקווה' כדי שבעוד שבוע או שבועיים לא נצטרך להכריז על סגר, איש לא רוצה בכך".
אדלשטיין אמר בפתח דבריו כי "היום הייתה ישיבת ממשלה קשה שבסופה קיבלנו החלטה קשה. לכל סעיף בהחלטה הזאת יש השלכות קשות על אזרחים רבים. אין להקל בכך ראש, ואכן חלק מהחלטת הממשלה היא סיוע לעסקים.
"לצד כל זאת, כל סעיף וסעיף יכול לתרום לשיפור מצב התחלואה. המשוואה פשוטה: ירידה בתחלואה - חיזוק המשק. עלייה בתחלואה - פגיעה אנושה במשק".
שר הבריאות הוסיף: "מאבק הקורונה הוא קשה ומסובך, אויב חמקמק שיודע להסתתר היטב. התחושה שמלווה את העולם כולו וגם אותנו הישראלים היא אי ודאות. ההחלטות מתקבלות בכובד ראש, רק ביחד ננצח את המגפה. אז מה עושים? החלטתי למנות מנהל מיוחד למאבק בקורונה, ובקרוב אודיע על בחירתי.
"בנוסף, אני מבקש להתנצל בפני אזרחים רבים שלא קיבלו מענה בעקבות האסמסים שקיבלו בעקבות האיכון הטלפוני. נתגבר את המוקדים, פיקוד העורף יתגבר במאות חיילים את המוקד ומשך ההמתנה יתקצר משמעותית. נתגבר את מערך החקירות האפידמיולוגיות".
אדלשטיין נשאל האם האפשרות של סגר כללי בקרוב מהווה כישלון. על כך הוא השיב: "אני לא חושב שהנגיף ניצח אותנו, כפי שאמרתי הוא אויב חמקמק. הייתה תקופה לא פשוטה, מספר החולים ירד וכתוצאה מכך נלקחו מאיתנו גם כלים של מעקב אלקטרוני שמאוד סייעו במאבק מול הגל הראשון ומסייעים גם בימים אלה.
"לחלק מהשותפים שלנו הייתה תחושה שהאירוע נגמר, והם חזרו לפעילות הליבה שלהם. אנחנו עכשיו מרכיבים את כל הפאזל מחדש, וכמו שאמרתי אני בטוח שנוכל קודם לשטח את העקומה ואז להסיר את המגבלות ולטפל במה שיישאר, בכלים שעומדים לרשותנו".
"ההחלטות משתנות בהתאם"
אדלשטיין סיפק היום תחזית קודרת בנוגע למספר החולים הקשים הצפוי. "גם אם נעשה סגר בכל המדינה, מספר החולים הקשים יוכפל", הוא אמר. "צריך להבין שהנגיף משנה את ההתנהגות ושלו ההחלטות משתנות בהתאם".
הוא הוסיף: "אנו נאלצים לנקוט צעדים לא פשוטים. אני לא מזלזל בחיים הקשים של בעלי העסקים, אבל צריך לזכור דבר אחד - אנחנו עושים את כל זה על מנת להחזיר את השד לבקבוק בתקווה שנדע להמשיך לחיות חיים בצל הקורונה בצורה שונה".
עוד אמר: "אני רוצה לגעת בנקודה כואבת שהיא לא פופולרית כל כך. עדיף לדבר על איש עסקים שקרס או על מישהו שאין לו מה לאכול. מי שמדבר על חולים קשים וסטטיסטיקה לא טרח לבוא לראות מה זה חולה קורונה ולאיזה סבל אנחנו שולחים אנשים".
בצהריים אישרה הממשלה הגבלות חדשות, בעיקר על מוסדות התרבות והפנאי. בין היתר הוחלט לסגור את אולמות האירועים, הברים, המועדונים, חדרי הכושר והבריכות הציבוריות. השרים החליטו להגביל גם את מספר הנוסעים באוטובוסים ל-20 ולאסור בהם את הפעלת המזגנים. המסעדות יישארו פתוחות, אולם יוכלו לשהות בהן 20 איש בפנים ועוד 30 בחוץ.
רוב ההגבלות לא ייכנסו לתוקף באופן מיידי, ודורשות את אישור מליאת הכנסת להצעת חוק של הממשלה, שתאפשר את כניסת ההגבלות לתוקף מיידי ללא אישור אחת מוועדות הכנסת. לפי התיקון לחוק שביקשה הממשלה, הוועדה הרלוונטית בכנסת תדון בהחלטות ותחליט אם לאשרן תוך שבוע ימים. לצד הליך האישור בכנסת, ההחלטות ייכנסו לתוקפן וימומשו באופן מיידי עם אישור הממשלה.
ראש הממשלה בנימין נתניהו הזהיר בישיבת הממשלה כי "אנחנו כפסע מסגר מלא", וראש הממשלה החליפי בני גנץ אמר כי "נדרשים צעדים דרסטיים כדי למנוע צעדים יותר דרסטיים, ובתנאי שיהיה שיפוי ופיצוי כלכלי מהיר ואפקטיבי".