אחרי שפרויקטור הקורונה, פרופ' רוני גמזו, הציג אתמול (שלישי) תמונה עגומה בכל הקשור להשתלטות על התפשטות הנגיף בישראל, זימן ראש הממשלה בנימין נתניהו שרים לדיון בזום בנושא מתווה בתי הכנסת והטיסות לאומן שבאוקראינה בראש השנה. שני הנושאים מעכבים את אישור "תוכנית הרמזור" של גמזו. לדיון הוזמנו השרים אריה דרעי, יעקב ליצמן, אמיר אוחנה, יולי אדלשטיין, מירי רגב, יזהר שי וכן הפרויקטור עצמו.
שישה ימים עברו מאז ישיבת קבינט הקורונה האחרונה, שאז הסתיימה ללא הסכמות בכל הנוגע למתווה בתי הכנסת. גם עכשיו, שלושה ימים לאחר תאריך היעד שנקבע להשגת הסכמות בנושא, שרי הקבינט טרם קיבלו הזמנה לאישורו. גם הדיון שיתקיים היום אינו מהווה ישיבת קבינט, ומוגדר כ"הערכת מצב". הסחבת באישור המתווה נמשכת זמן רב, וגמזו מתחיל לאבד סבלנות.
על אף התסכול שחווה בימים אלה, פרופ' גמזו הבהיר שוב ושוב כי אינו מתכוון להתפטר. עם זאת, ניתן היה לשמוע שגם לו מתחיל להימאס. התחלואה בישראל היא מהגבוהות בעולם, ואת המצב במגזר הערבי הגדיר גמזו "אסון". הוא רמז שאם לא יינתנו לו הכלים להפחתת התחלואה בקורונה, אין לו מה לעשות בתפקיד.
"אני לא חושב לזוז מתפקידי", הבהיר. בשיחות סגורות אמר: "כדי שאני אעזוב את תפקידי, שאני רואה בו מחויבות לאזרחים, אני צריך לראות שמכשילים את מאמציי. אני עוד לא שם. אני בטוח שאצליח להתגבר על כך".
בימים האחרונים מתנהלים מגעים קדחתניים בין משרד הבריאות לנציגי החרדים בקבינט כדי להגיע לפתרון מוסכם בנושא בתי הכנסת, כזה שיאפשר את הפעלת תוכנית הרמזור של גמזו. ישיבת הקבינט ביום חמישי האחרון הסתיימה בפיצוץ, ובמהלכה התפתח עימות בין השר ליצמן לפרופ' גמזו. הטענה של ליצמן והחרדים היא שאין אחידות בקבלת ההחלטות. לדבריהם, "התוכנית מאפשרת מופעי תרבות עם מאות אנשים, אך מגבילה בתי כנסת ל-10 עד 20 אנשים".
ליצמן הביע תרעומת ואמר לגמזו: "אתם עושים איפה ואיפה. למה אתם מאפשרים מופעי תרבות של מאות ומגבילים את בתי הכנסת? תבואו עם רמזור, אבל תיתנו מפתח אחיד. ככה אנשים שחיים בערים אדומות ויצטרכו להיכנס לסגר לא יחיו בתחושה שאצלם עושים סגר ומונעים, ובמקומות אחרים עם אותם מספרים דווקא פותחים". השר דרעי הצטרף לדברים והוחלט לסיים את הדיון.
יש לציין כי אנו מתקרבים גם ל-1 בספטמבר, המועד שבו אמורה תכנית הרמזור להיכנס לתוקף. שרים בקבינט אומרים שהוויכוח הפוליטי על בתי הכנסת פוגע בהיערכות הבריאותית הנדרשת, מה גם שאז אמורה להיפתח גם שנת הלימודים.
לפי הסיכום המסתמן, בתי הכנסת יחולקו לשלוש דרגות - גדולים, בינוניים וקטנים, ומספר המתפללים המותר יהיה תלוי במספר הכניסות שיש בכל בית כנסת. יש עדיין ויכוח על מספר המתפללים בכל קפסולה: 20, 25 או 30.
ויכוח נוסף בין גמזו לחרדים הוא בנושא הטיסות לאומן. הפרויקטור שב וחזר אתמול בדבריו על התנגדותו להוצאת 80 טיסות לאומן שבאוקראינה. למעשה, גמזו סבור שאם יאושרו הטיסות לאומן, "יש להתחיל כבר באותו יום בסגר".
פרופ' גמזו אמר אתמול כי "דעתי הנחרצת בנוגע לאומן היא לא. אמרתי את זה כמה פעמים ואני לא רוצה לחזור על הסיפור הזה. לא אשנה את דעתי". הוא ציין: "אני מכבד את המאמינים ואת האנשים שרואים בנסיעה הזו צו אמונה, וגם את חסידי ברסלב. קשה לי עם ההודעות הקשות שהם שולחים אליי. זה לא נעים. אף אחד לא הבטיח שבתפקיד הזה אקבל רק זרים, אבל בינתיים זה בדיוק הפוך".
מי שנמנע מלהביע דעה נחרצת בנושא הוא ראש הממשלה נתניהו, שבניגוד לגמזו לא מעוניין באיסור טיסות. אתמול, לאחר שנשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי הודיע שייענה לבקשת נתניהו להגביל את הבאים לאומן, פרסמה לשכת ראש הממשלה הודעה שלפיה הוא לא העביר בקשה כזו. לפי הלשכה, "ראש הממשלה הפציר לא להגיע לאומן בשל מצב התחלואה, אך ציין והדגיש כי על מי שיחליט להגיע לאומן להקפיד ולשמור על הנחיות הבריאות".
פורסם לראשונה: 23:38, 25.08.20