ליל עימותים אחרי ערב של מחאה המונית בירושלים: מחאת אלפים נגד "חוק הקורונה" (צווים שעוקפים את הכנסת) ונגד ראש הממשלה בנימין נתניהו בירושלים התפתחה לקראת חצות (בין שלישי לרביעי) לעימותים כאשר מפגינים לא שעו לקריאת המשטרה להתפנות מכיכר פריז. 34 בני אדם עוכבו ונעצרו. המשטרה הפעילה זרנוקי מים ופרשים. הבוקר נמשכה המחאה, ועשרות מפגינים חסמו את הכניסות לכנסת. ynet העביר שידור חי ממוקדי המחאה והעימותים.
המחאה שבמהלכה צעדו ממעון ראש הממשלה ברחוב בלפור לעבר הכנסת עברה בלי הפרות סדר, היא נמשכה כשעתיים ואז חזרו המפגינים לבלפור בליווי מפקד המחוז ניצב דורון ידיד ובכירי המשטרה. המשטרה חילקה דוחות למפגינים שלא עטו מסכה. לקראת חצות התיישבו המפגינים על הכביש בכיכר פריז, ובהמשך הודיעה להם המשטרה כי עליהם לפנות את הכיכר. שוטרים פינו בכוח את המפגינים, שכמה מהם קראו "שוטר, אזרח - קודם כל אח".
המשטרה הפעילה כאמור מכת"זית (משאית המצוידת במתזי מים) ופרשים. היא מסרה כי לאחר שאפשרה למפגינים להביע את מחאתם במשך כמה שעות תוך חסימת צירי התנועה וקיום תהלוכה ועל אף המחאה הלגיטימית של מרבית המפגינים, "קומץ שהגיע ככל הנראה במטרה להפר את הסדר קרא לעבר השוטרים בשמות גנאי כגון 'נאצים' והשליך לעבר השוטרים רימון עשן".
במשטרה ציינו עוד כי המפגינים השתמשו לאורך המחאה במערכות כריזה, תופים וצפצפות, שהפריעו לתושבי האזור. "על כן, סמוך לשעה 1:00, ביקשה המשטרה מהמפגינים לפנות את הצומת, ולאחר שלא נענו - החל פינוי הצומת ופיזור המפגינים", מסרו במשטרה.
אחרי שבוע של הפגנות סביב מעון ראש הממשלה בבלפור, בכיכר פריז ובמרכז העיר, המפגינים צעדו לעבר כנסת ישראל, עם הרבה תופים, זמבורות וכל דבר שיכול לגרום לרעש. מול רחבת הכנסת התפתח מעין פסטיבל מחאה, בלי במה מרכזית ובלי נואמים, עם כמה מוקדים של סיסמאות. בניגוד לשדרות בן מיימון הצפופות, רחוב קפלן המוביל לכנסת הוא רחב, כך שהמפגינים הצליחו להפגין עם קצת יותר מרווחים ביניהם.
לצד מפגיני "קריימיניסטר" זועמים שצעקו "שוחד, מרמה הפרת אמונים" ו "ביבי נתניהו למעשיהו", היה מעגל שליו של מפגינים שהתיישבו על הדשא של מעגל התנועה, שרו והדליקו נרות וקטורת.
יש לציין כי בניגוד להפגנה הקודמת, אז המפגינים הקיפו את הרחובות שסובבים את מעון ראש הממשלה, הפעם כל הרחובות נסגרו על ידי המשטרה, שבניגוד להודעתה הראשונית, אישרה את התהלוכה לכנסת.
נזכיר כי "חוק הקורונה" מאפשר לממשלה לתקן צווים, במסגרת המאבק בנגיף הקורונה, שייכנסו לתוקף באופן מיידי - ולקבל את אישור הכנסת רק בדיעבד.
ממארגני האירוע נמסר: "בחסות הקורונה ממשלתו של הנאשם מנסה לבצע פיגוע בדמוקרטיה. לממשלה שמונהגת על ידי נאשם בפלילים אין לגיטימציה ציבורית לפגוע בהליכים הדמוקרטיים. זהו חוק רע שחייבים לעצור".
דן מאזור ירושלים צעד יחד עם בנו גוני בן התשע: "אנחנו רוצים שהוא יחיה כשראש הממשלה לא מושחת עד היסוד, כדי שכשהוא יהיה גדול עדיין תהיה לו מדינה".
יצחק טמקין בן 67 מהיישוב נטף אמר: "באנו כדי להזיז את ביבי מבלפור".
מהמשטרה נמסר כי אישרה כאמור את התהלוכה לכנסת: "לאור בקשה שהוגשה למשטרה ע"י המארגנים לקיים תהלוכה, אישרה המשטרה את התהלוכה בהתאם לתנאים שסוכמו. המשטרה שבה ומדגישה כי היא מאפשרת את חופש הביטוי והמחאה, לצד שמירה על הסדר הציבורי. אנו מזכירים למארגנים ולמפגינים, שהמחאה מתקיימת בצל התפשטות נגיף הקורונה, ואנו קוראים לכלל המשתתפים להקפיד על הנחיות משרד הבריאות, לעטות מסיכות ולשמור על ריחוק חברתי בצורה שלא תסכן את בריאותם של יתר המשתתפים והשוטרים".
במקביל, בכיכר פריז התקיימה מחאת המסעדנים בתוך מתחם סגור שבו חילקו בעלי מסעדות ושפים את האוכל שנותר להם תחת הכותרת "זו לא הסעודה האחרונה".
המסעדנים הפגינו מול אוזלת ידה של ממשלת ישראל לטענתם, שאינה מציעה עד היום מתווה הגיוני וברור לפיצוי הענף, שנפגע אנושות במשבר הקורונה, ואף אינה מצליחה להגיע להחלטה בנוגע למתווה הפתיחה הנכון של המסעדות בישראל.
תומר טל, שף ובעלים של מסעדת ג'ורג וג'ון ביפו: "אנחנו השפים יודעים לתת אוכל ואהבה לא מלחמה. אני כל החיים עובד עם אנשים ובא לשמח, באנו לחלק באהבה את האוכל שאולי נצטרך לזרוק לפח, לא בדקתי מה עדכנו זה משתה כל שעה. אנחנו מבקשים מהממשלה בסך הכול להמשיך לעבוד ולעשות את מה שאנחנו יודעים. אם לא אפשרי בגלל המצב למרות שראינו שנתוני ההדבקה במסעדות נמוכים שיסגרו אותנו ויפצו כמו שצריך. ולא ישנו את ההחלטה כל חצי יום ללא היגיון".
דובר מחאת המסעדנים, מור שובבו הראל, אמר ל-ynet שאחרי שהם ניסו להימנע ממחאה פוליטית החליטו להצטרף להפגנה המאוחדת נגד "חוק הקורונה" שמתקיימת מול הכנסת. "הבנתי היום שאנחנו רוצים יותר מכל דבר אחר מדינת חוק ולא יכול להיות שנאשם בשוחד מרמה, והפרת אמונים ינהל את המדינה. לא חשוב כבר אם נפתח או נסגור את המסעדות יש פה מאבק על הבית שהוא גדול מאיתנו".
דייוויד פרנקל, השף והבעלים של מסעדת פרונטו בתל אביב: "התאחדנו כמה שפים ובאנו לבשל ולתת. זה משהו שהמדינה שלנו לא עושה. יש פה קובץ של שפים שמנהלים את העסק שלהם בצורה אחראית, לא כמו המדינה. המדינה שלנו מתנהלת על ידי מניעים פוליטיים ואנחנו משלמים את החשבון הזה. מה שקרה היום בוועדת הכנסת זה מביך ומעליב וחייב להיות פה שיוני כמה שיותר".
פורסם לראשונה: 19:47, 21.07.20