המדינות החברות באיחוד האירופי אישרו השבוע מתווה לפתיחת השמיים, לפיו תאושר כניסה ליבשת לאזרחי 14 מדינות שבהן אחוז התחלואה נמוך, ללא צורך בבידוד או בבדיקות נוספות. ישראל לא ברשימה זו, גם לא ארצות הברית - אבל לצד אוסטרליה, קנדה, דרום קוריאה ותאילנד נמצאת שם גם רואנדה האפריקנית.
שגרירות ישראל בקיגאלי, בירת רואנדה, נפתחה לפני כשנה. השגריר, ד"ר רון אדם, ניסה להסביר כיצד רואנדה נכללת ברשימה המכובדת, בניגוד לישראל. "יש פה משמעת מוחלטת של הרואנדים. אומרים להם לעטות מסכה, הם ממלאים את ההנחיה. מי שנצפה ללא מסכה או שהאף נותר בחוץ, המשטרה לוקחת אותו כלאחר כבוד - מבלי לברר את שמו - לאצטדיון המרכזי של העיר. שם הוא יבלה את הלילה וילמד איך עוטים מסכה ולמה זה חשוב".
עד היום בוצעו ברואנדה כ-145 אלף בדיקות קורונה (כ-4,000 ביום) ואותרו 1,063 נשאים. מתוכם הבריאו קצת פחות ממחציתם, 493 ליתר דיוק. לפי הנתונים, שלושה נפטרו מהנגיף עד כה.
ממשלת רואנדה מפרסמת מדי יום את מצב התחלואה, ופעם ב-15 יום מעדכנת את ההנחיות. מסיבות עיתונאים לא מתקיימות, והאווירה - כך מספר ד"ר אדם - שלווה ורגועה. "הם עושים עבודה מרשימה", אמר השגריר. "יש אין ספור מודעות, סרטי הסברה והודעות ברשתות החברתיות, שכולם נחשפים להם. עד היום יש עוצר בין השעות 9 בערב ל-5 בבוקר, ואין ברחוב נפש חיה. אין התקהלויות של יותר מ-30 איש. מערכת החינוך נסגרה ב-21 במרץ ותיפתח שוב ב-1 בספטמבר".
"יש הרגשת בטחון בצעדי הממשלה, גם בקרב הקהילה הדיפלומטית", הוסיף שגריר ישראל. "האיחוד האירופי קיים פה מעקב בימים האחרונים והגיע למסקנה כי זו מדינה בטוחה בשל התנהגות אחראית של התושבים. ברזים ניידים עם חיישנים לניקוי ידיים הוצבו בחזית כל חנות, קניון או מוסד ציבורי והשומר מורה בנימוס לרחוץ ידיים עם סבון. הסדר נשמר באופן מרשים. טוב להיות פה בתקופה הזו".