3 צפייה בגלריה
ישיבת ממשלה
ישיבת ממשלה
(צילום: רויטרס)

עוד סערה פוליטית בממשלת נתניהו-גנץ: הכנסת הצביעה אחר הצהריים (יום ד') על הצעתו של ח"כ בצלאל סמוטריץ' (ימינה) להקים ועדת חקירה לניגודי עניינים של שופטים. ההצעה שנדחתה ברוב של 54 מתנגדים מול 43 שהצביעו בעדה, גרמה לסערה פוליטית ולהתנגשות בין הליכוד לכחול לבן לאחר שיו"ר הקואליציה ח"כ מיקי זוהר הודיע כי מפלגתו תצביע בעד ההצעה. ynet העביר שידור חי ממליאת הכנסת.
ניסנקורן מתייחס להצעת להקים ועדת חקירה
(צילום: ערוץ הכנסת )

בכחול לבן תקפו בחריפות את ההחלטה של הליכוד להצביע בעד הקמת ועדת החקירה ואמרו כי "ועדת חקירה לשופטים היא הכרזת מלחמה על הדמוקרטיה". בכיר במפלגה אף טען כי "נתניהו מוביל לבחירות בגלל ענייניו האישיים". גורמים אחרים במפלגתו של בני גנץ הוסיפו: "אם נתניהו מתעסק בשופטי העליון במקום הקורונה - אז הוא החליט על בחירות. זה מעשה מטורף".
גנץ עצמו אמר: "במקום לטפל במובטלים ובעצמאים - הליכוד מבקש לחקור את השופטים. במקום לעסוק במחדל הכלכלי, מייצרים מחדל מוסרי. מי שמעדיף לחבל בדמוקרטיה במקום לעסוק בהצלת חיי אדם פוגע באזרחי ישראל. אני לא אאפשר זאת".
ההצבעה על הקמת ועדת החקירה
(צילום: ערוץ הכנסת )


3 צפייה בגלריה
מליאה
מליאה
תקף בחריפות את הליכוד. שר המשפטים ניסנקורן
(צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)

בבואו להציג את ההצעה אמר ח"כ סמוטריץ' במליאה: "התהליך המבורך הזה נועד לוודא שהחלטות מתקבלות עם שיקולים ענייניים, שאנחנו לא בפוטנציאל לניגוד עניינים. מה לעשות שאנחנו בני אדם, גם שופטים הם בני אדם. אם לא היה כלום, לא ברור למה אני עומד כאן עכשיו".
הוא הוסיף: "כל רעיון שעלה כאן לכל גוף שיהיה לביקורת נתקל בסירוב מוחלט. למה לשופטים מותר להיות בניגוד עניינים? זה נראה לכם הגיוני שבעלה של נשיאת בית המשפט העליון מחזיק במשרד עורכי דין שעושה הון? השופט מזוז, שעליו אין הרבה ציפיות, יושב בעתירה נגד הגוף שהבת שלו משמשת בו בתפקיד בכיר. אני לא יודע אם לצחוק או לבכות".
משעות הבוקר דאג סמוטריץ' לפרסם את מספרי הטלפון של חברי הליכוד והסיעות החרדיות וקרא לתומכיהם להתקשר לחברי הכנסת והשרים ולשכנע אותם לתמוך בוועדה. "אם החרדים יצביעו נגד הצעתי להרמת ועדת חקירה פרלמנטרית לבדיקת ניגודי העניינים של השופטים זאת תהיה הפעם הראשונה לפחות שבה הם ישתפו פעולה עם יאיר לפיד", כתב סמוטריץ', שהוסיף כי ביקש להיפגש עם מנהיגיהם הרוחניים של הפוליטיקאים החרדים כדי לדון בכך.
בהמשך צייץ זוהר כי "ההחלטה להצביע בעד ועדת החקירה לבדיקת ניגודי העניינים של השופטים נובעת אך ורק מהרצון שלנו לעמוד בציפיות של הבוחרים שלנו. אין לנו רצון ללכת לבחירות. אני מקווה שתימצא הדרך ליישר את ההדורים עם כחול לבן. זהו צו השעה".
אתמול: לוין תוקף את שופטי העליון
(צילום: ערוץ הכנסת)

שר המשפטים ניסנקורן, שהודיע בחודש שעבר על פרסום רשימת ניגודי העניינים של השופטים, הגיב גם הוא על ההחלטה ואמר: "יש בישראל מיליון מובטלים ובכל יום מאובחנים יותר מאלף חולים חדשים בקורונה, ויש מי שהכי דחוף לו עכשיו זה לחרב את שלטון החוק. מי שמצביע בעד ועדת חקירה לשופטים מצביע בעד חיסול הדמוקרטיה הישראלית. לא אאפשר זאת".
לקול קריאות מח"כים מהליכוד הוסיף ניסנקורן: "אני מתבייש בליכוד. מה שעושה הליכוד זו הפרה בוטה טוטאלית של ההסכם הקואליציוני והפרה של מערך יחסי העבודה של ממשלה. אני מתבייש שראש ממשלה הורה לחברי ליכוד להצביע בעד הצעה כזאת. אנחנו בסיטואציה משברית לקואליציה. מה שקורה פה לא יעלה על הדעת".
ח"כ שלמה קרעי מהליכוד קרא לעברו: "אתה שר המשפטים של מדינת ישראל, לא החומה של המשפטנים. עד מתי תגנו על השחיתות"?
השר לביטחון פנים אמיר אוחנה השוהה בבידוד הודיע: "‏שוחחתי הבוקר עם ראש הממשלה ועם יו"ר הקואליציה בנוגע להצבעה על הקמת ועדת החקירה. ‏לשמחתי דעתי התקבלה. הליכוד, התנועה הדמוקרטית בישראל, תצביע בעד. אמרתו של השופט ברנדייס: 'אור השמש הוא המחטא הטוב ביותר' היא היא הגשמת הדמוקרטיה. ‏ובנימה אישית - סוף סוף".
בש"ס אמרו עוד לפני הודעתו של ח"כ זוהר, כי "הסיעה לא פנתה לאף אחד בליכוד בדרישה כלשהי בעניין ההצעה להקים ועדה פרלמנטרית לבדיקת ניגוד עניינים של השופטים", וציינו כי יתמכו בכל החלטה שיקבל זוהר. סיעת יהדות התורה הודיעה כי תתכנס בצהריים להחלטה על ההצבעה במליאת הכנסת בנוגע להקמת ועדת החקירה.
שר הכלכלה עמיר פרץ האשים את ראש הממשלה ביצירת משבר שעלול להוביל לבחירות חדשות. "במקום להשקיע את כל המאמצים בתכנית חירום להתמודדות עם הקורונה ולהביא לאזרחים המשוועים לעזרה ותשובות מיידיות, ראש הממשלה מייצר משבר במלחמתו המתחדשת נגד הדמוקרטיה", מסר פרץ. שותפו לסיעה, השר איציק שמולי, הוסיף: "ועדת החקירה היחידה שצריכה לקום כאן היא על איך בעיצומו של המשבר הבריאותי, הכלכלי והחברתי הכי חמור שהיה כאן, פוליטקאים עוסקים ברדיפת שופטים ושבויים באובססיה של הרס שלטון החוק".
3 צפייה בגלריה
 בג"ץ דן בהסכם הקואליציוני שנחתם בין הליכוד לכחול לבן
 בג"ץ דן בהסכם הקואליציוני שנחתם בין הליכוד לכחול לבן
כחול לבן תקפו בחריפות: "אם נתניהו מתעסק בשופטי העליון במקום בקורונה, אז הוא החליט על בחירות"
(צילום: אורן בן חקון)
גם בסיעת דרך ארץ, שהתפלגה מכחול לבן אחרי הבחירות, טענו שזה לא הזמן לוועדה שכזאת. "האופוזיציה מנסה להטריל את הקואליציה ולקחת את ישראל לבחירות בזמן משבר", אמרו. הבקשה לבדוק ניגודי עניינים מוצדקת, אך זה לא הזמן ולא הדרך". עם זאת, בישראל ביתנו ציינו שיקיימו התייעצות סיעתית בנושא - ויקבלו החלטה.
ראש האופוזיציה יאיר לפיד תקף הבוקר את ההצעה להקמת ועדת חקירה בניגודי ענייני השופטים: "זו פגיעה אנושה בבית המשפט. כחול לבן שהתחייבה לשמור על שלטון החוק נותנת שוב לנתניהו לרמוס את בתי המשפט ברגל גסה. ניסנקורן, גנץ ואשכנזי שותפים בחופש ההצבעה לביזיון הזה".
יו"ר סיעת מרצ, ח"כ תמר זנדברג, אמרה כי ״אם בליכוד יעניקו חופש הצבעה היום בהצבעה על ועדת החקירה הפרלמנטרית, אנחנו נגיש בהקדם הצעה לוועדת חקירה פרלמנטרית בנושא פרשת הצוללות ומצפים לחופש הצבעה של כחול לבן בנושא".
נושא ניגוד העניינים של השופטים, בעיקר בבית המשפט העליון, עלה על סדר היום בעיקר לאחר כמה פרסומים של העיתונאי קלמן ליבסקינד, וכתבה של צח שפיצן. לפי הנוהג כיום, שופט קובע לעצמו אם הוא בניגוד עניינים או לא. ל-ynet נודע כי נשיאת העליון אסתר חיות שקלה את פרסום הרשימה במשך תקופה ארוכה לאור הפרסומים וביקורת ציבורית על חשש לניגודי עניינים של כמה שופטים ושלה עצמה, ובמקביל לירידה החדה באמון הציבור במערכת בתי המשפט. חיות היססה במשך זמן רב בסוגיה, אך בשל הרוח הגבית שקיבלה מניסנקורן, שהכריז בעצמו על הגיבוי שייתן למערכת שתנאי שתתקן את הנדרש, זירזה את ההחלטה.