קבינט הקורונה מכונס הערב (יום ה') לדיון בתוכנית "הרמזור" של הפרויקטור פרופ' רוני גמזו שהציג תמונת מצב עגומה. לדבריו, רמת התחלואה לא ירדה בשבוע האחרון מ-1,700-1,600 חולים חדשים ביום, יותר משליש מהם חרדים. הוא הביע חשש שחרדים לא נבדקים מספיק והציג תוכנית מגירה בשם "ריסון מהודק" לסגר בחגים, שתופעל אם לא תרד התחלואה בתוך חודש ל-400 חולים חדשים ביום.
במצגת שהציג גמזו בדיון בקבינט הקורונה נאמר כי בין 36% ל-39% מהחולים החדשים הם חרדים. הוא אמר שמסתמנת ירידה בתחלואה בחברה החרדית, אך ציין שייתכן שזה מאחר שהם נמנעים מבדיקות.
גם בחברה הערבית, לפי גמזו, נרשמה עלייה בתחלואה. כ-20% מהנדבקים החדשים הם מהחברה הערבית - שיעור קרוב לחלקם באוכלוסייה. גמזו הציג גם נתון מדאיג של עצירה בירידה בכמות הנדבקים ביום, שלא פוחתת יותר ועומדת על בין 1,600 ל-1,700 נדבקים חדשים ביום.
פרופ' דב שוורץ מאוניברסיטת בן גוריון, שמייעץ לקבינט הקורונה, אמר: "חייבים להכריז על סגר ממחר כדי להוריד את מספר הנדבקים במכה אחת תוך שלושה שבועות. זה יאפשר לרדת ל-200 נדבקים ביום כדי שהכלי של איתור וקטיעת שרשראות יעבוד. זה יביא אותנו ל-11 בספטמבר, שבוע לפני ראש השנה, עם מספר נמוך שיאפשר את פתיחת שנת הלימודים לכיתות גן עד ג' – בקפסולות בלבד. אסור לתת לגמזו את השבועות שהוא מבקש. במספר הנדבקים הנוכחי קטיעת שרשראות ההדבקה פשוט אינה ריאלית: אנו מדברים על 100 אלף מגעים".
הפרויקטור גמזו הציג בקבינט הקורונה את "תוכנית המגירה" שהתבקש להכין על-ידי המל"ל וראש הממשלה נתניהו בישיבות הקודמות, ובה הוא הקציב חודש לצמצום התחלואה ולהגעה ל-400 נדבקים ביום. במסגרת התוכנית, בחודש הקרוב תופעל "תוכנית הרמזור" של גמזו, וכן תימשך בניית מערך קטיעת שרשראות ההדבקה. הוא ממליץ גם לסגור את מערכת החינוך בערים שיוגדרו אדומות, אך להימנע מסגירת מוסדות במתווה פנימייה, כולל ישיבות.
בנוסף, מציע פרויקטור הקורונה להגביל בחודש הקרוב את הטיסות לאומן שבאוקראינה ולהפעיל מתווה תפילות לקראת תחילת הסליחות בבתי הכנסת.
בשלב השני של התוכנית, שבו נקבע כי אם התחלואה לא תרד מתחת ל-400 תוך חודש, מציע גמזו להפעיל מגבלות בתקופת החגים, שבמסגרתן תוגבל התנועה בשכונות או בערים אדומות, יופעל מתווה תפילות לחגים שיעודד תפילה בחוץ, כל המסחר יופסק בימים שיוחלטו מראש אך יותרו שליחויות ואיסוף עצמי וכן תופסק פעילות מערכת החינוך.
גמזו מציע במסגרת השלב השני גם לסגור את מקומות העבודה שמקבלים קהל ולהחיל מתכונת חירום במגזר הציבורי. מפעלים ומשרדים יעבדו במתכונת עובדים חיוניים בלבד או עד 40% ממספר העובדים. לצד זאת, ענפי משק פרטניים יוגבלו תוך בחינת פיצוי הולם. הוא גם מציע להגביל את היציאה מהבתים ביום כיפור ובראש השנה ל-500 מטר לכלל הציבור, ולאסור על התכנסות נרחבת מלבד במשפחה הגרעינית.
בפתח הדיון בקבינט הקורונה אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי "יש מאמץ גדול להימנע מסגר כדי להמשיך את כיוון השיקום של הכלכלה, ואני חושב שהדבר הזה יהיה קשור, בוודאי, למצב התחלואה".
לפי תוכנית הרמזור של פרויקטור הקורונה, כל רשות מקומית או יחידה גיאוגרפית קטנה יותר תדורג על פי הפרמטרים הבאים, ויינתן לה ציון בהתאם לנוסחה שתיקבע על ידי הצוות הבינמשרדי שיוקם:
1. שיעור החולים החדשים הממוצע ל-10,000 תושבים בשבוע.
2. שיעור הבדיקות החיוביות הממוצע בכל רשות מקומית בשבוע.
3. קצב גידול התחלואה בכל רשות מקומית בשבוע האחרון.
אחת לשבועיים, על סמך ממוצע הנתונים של כל אזור בשבוע הקודם והציון שניתן על פיו, ייקבע הסיווג של אותה רשות בצורה הזאת: אזור שממוצע ציוניו יהיה מעל 8 – יוגדר אזור אדום; אזור שממוצע ציוניו יהיה בין 7 ל-8, יוגדר אזור כתום; אזור שממוצע ציוניו יהיה בין 6 ל-7, יוגדר אזור צהוב; אזור שממוצע ציוניו במועד הקובע יהיה מתחת ל-6, יוגדר אזור ירוק. הסיווג של כל רשות יפורסם לציבור.
לפי תוכנית הרמזור, נוסחת הציונים עדיין לא נקבעה, והיא תקבע על ידי הצוות הבין-משרדי בראשות משרד הבריאות ובהשתתפות משרד האוצר, משרד הפנים, פיקוד העורף ובנק ישראל שתפקידו לקבוע את אופן חישוב המדד לדירוג הרשויות המקומיות, וליישומו בנוגע ליישובים בתוך מועצות אזוריות, ובנוגע לאזורים גיאוגרפיים בעלי מאפייני גודל או קוטן ייחודיים הדורשים תיקון סטטיסטי.
אלו יהיו המגבלות, לפי תוכנית הרמזור של גמזו:
באזור "אדום" – מספר האנשים לא יעלה על 20 בשטח פתוח ו-10 במבנה סגור.
באזור "כתום" – בשטח פתוח - התקהלות של עד 50 איש, במבנה - התקהלות עד 25 איש.
באזור "צהוב" – בשטח פתוח - התקהלות של עד 100 איש, במבנה - התקהלות עד 50 איש.
באזור "ירוק" – בשטח פתוח - התקהלות של עד 250 איש, במבנה - התקהלות עד 100 איש.
בשטחים של מקומות ציבוריים ועסקיים יהיו הגבלות נוספות לפי שיעור התפוסה המותר במקום.
כמו כן, יש הגבלות לגבי מקומות נוספים שייקבעו ברמה הארצית. מדובר על פעילות מוסדות חינוך (למעט החינוך הבלתי פורמלי, שייקבע ברמה האזורית), פעילות התחבורה הציבורית והתעופה, פעילות מקומות עבודה (למעט קבלת קהל), תנאי התפוסה בשמורות טבע, גנים לאומיים, אתרי מורשת והמקומות הקדושים, מוזיאונים, קניונים, ואירועי תרבות מרובי משתתפים.
במקביל, משרד הביטחון הודיע אחר הצהריים כי הפיילוט שנערך בערים אדומות וכתומות יורחב כעת לערים נוספות. הפיילוט כלל מתן תעדוף בהקצאת מקומות במלוניות קורונה, סיוע לרשות בהיסעים למלוניות, זמינות ורציפות, תקציבי הסברה ייעודיים לרשויות לצורך פינוי למלוניות הבראה ובידוד אפקטיבי, הפעלת תוכנית "מביטחון לרווחה" המעניקה ליווי למאות בודדים ומשפחות חולים שלא יכלו להתפנות למלוניות, תגבור יחידות הקישור לרשות (יקל"רים) וחיבור הרשויות להנחיות ולאמצעי מערכת הביטחון ופיקוד העורף.
בסיור שקיים בבית שמש הודיע שר הביטחון בני גנץ על חבילת הסיוע הראשונה, אשר הורחבה ל-15 ערים נוספות, בהן קריית מלאכי, לוד, ביתר עילית, קלנסווה, טייבה ועין מאהל. במשרד הביטחון טענו כי ברוב הרשויות שבהן הופעלה התוכנית, ניכר שיפור בתוך 20 עד 30 יום לכל היותר, ובכלל הערים חלה ירידה במספר החולים הפעילים ובהתווספות החולים היומית. עוד הודיע גנץ, כי תוכנית ההתערבות של מערכת הביטחון תוטמע במסגרת תוכניתו של גמזו, ותחל לפעול ב-1.9, בגיבוי מפקדת אלון בפיקוד העורף שתצטרף למאמץ מרוכז של קטיעת ההדבקה.
בין ראש המל"ל לפרויקטור הקורונה קיימת מחלוקת לגבי איך להגיע ליעד של צמצום התחלואה והורדת מספר הנדבקים. בעוד גמזו דוחף לסגרים מקומיים בסגנון ירכא – ראש המל"ל דוחף לסגרים כלליים.
לקראת ישיבת הקבינט שלחו בעלי המסעדות לגמזו ולשרי הקבינט, מתווה שהם מנסים לקדם עם הקריטריונים של גמזו. מנכ"ל איגוד המסעדות, שי ברמן, אמר: "המסעדנים לא יקבלו יותר החלטות שרירותיות, שנגועות בשיקולים פוליטיים צרים. אנחנו מסרבים להיות כלי לשימור הקואליציה. אם קבינט הקורונה יקבל החלטה שלא לפי קריטריונים בריאותיים גרידא, והזגזוג בכל הקשור לקריטריונים לפיהם המסעדות יכולות לפעול ימשיך, אנחנו ערוכים עם תו סגול חלופי שישמור על בריאות לקוחותינו ועל שרידות של העסקים שלנו".
בתוך כך, בקבינט צפוי דיון גם על נושא הטיסות לאומן, שאת מספרן מבקש גמזו להגביל. על לוח הטיסות בנתב"ג רשומות נכון לעכשיו בשבועיים שלפני ראש השנה 91 טיסות לאוקראינה. בגלל הקורונה, החברות טרם עדכנו את לוח הטיסות שלהן ויתאימו אותו להגבלות ולהנחיות משרד הבריאות.
בכיר בענף התעופה בישראל אמר כי "בגלל שייתכן שאנחנו הולכים לבחירות, אני לא מאמין שמישהו יעז לבטל את הטיסות לאומן. יש ציבור שלם שהדבר הזה בדמו וזה כוח אלקטורלי לא קטן".