לאחר שהפרויקטור, פרופ' רוני גמזו, הזהיר מפני התחלואה במגזר הערבי והגדיר אותה "אסון גדול", ביישובים הערביים חוששים ממגמת העלייה במספר הנדבקים בנגיף הקורונה. במגזר מודאגים מהזלזול של רבים באוכלוסייה שאינם שומרים על ההנחיות שנועדו למנוע את התפשטות הנגיף.
מספר הנדבקים ביישובים הערביים בלבד חצה את רף ה-5,000. כ-2,000 מהם - כמעט 40% - אובחנו לפי משרד הבריאות כחולים בשבוע האחרון. הנתונים לא כוללים את התושבים הערבים בערים "מעורבות".
על פי ההערכה, ההידבקות בחברה הערבית מתרחשת ברובה באירועים דוגמת חתונות. קיים חשש שאנשים שמתחילים לפתח תסמינים מעדיפים שלא להיבדק, ובכך מסכנים את הסובבים אותם.
הפרויקטור גמזו קיבל אתמול סקירה מהמשטרה על פעילותה המבצעית לבלימת התפשטות הנגיף בוואדי ערה. במהלך הביקור הצטרף פרופ' גמזו לפעילות המפקדה המשימתית, ועמד מקרוב על פעילות השוטרים והלך הרוח בקרב האוכלוסייה באום אל-פחם ובבאקה אל-גרבייה. הוא חיזק את ידי השוטרים שפעלו לאכיפת החוק כדי לשמור על הציבור.
פיקוד מחוז חוף הציג בפני הפרויקטור את מורכבות תפקיד השוטר בכלל ובימים אלו בפרט. השוטרים הדגישו כי כדי להצליח במאבק בנגיף חובה על האזרחים לכבד אותם ולציית להוראותיהם. גמזו ביקר בין היתר במקומות שבהם התקיימו חתונות מרובות משתתפים וציין כי קיימת מורכבות רבה באכיפת אירועים מסוג זה.
סגן ראש העיר טירה, ד"ר וליד נאסר, התראיין אתמול לאולפן ynet ברקע התחלואה הגוברת בעיר. בשבוע האחרון שיעור הבדיקות החיוביות בטירה עומד על 17%. הוא הגדיר את המצב "קשה מאוד וחמור". לדבריו, "לא רק בטירה ובמגזר הערבי אלא גם במגזר היהודי, שהמחלה כאן משתוללת בצורה מדהימה".
לשיטתו, הסיבה העיקרית לכך היא "הנתק בין העיריות לשלטון הארצי. אין הנחיות קונקרטיות קשות מצד הממשלה. הטילו את כל האחריות עלינו, בכל מקרה אנחנו נקיים ישיבת עירייה ויהיו החלטות מאוד קשות". הוא אמר כי בטירה ככל הנראה יצטרכו את עזרת המשטרה ופיקוד העורף.
כשנשאל האם יופסקו החתונות, השיב ד"ר נאסר כי "יתקבלו החלטות גורפות בעניין הזה, סגירת האולמות הייתה הבעיה לפי דעתי. באולם יש בעלים ועובדים שיכולים לציית להוראות של משרד הבריאות, סגירת האולמות הכריחה אנשים לעשות את האירועים בחצר בבית, ששם הכול צפוף, לא שומרים על מרחק והיגיינה רצינית".
עבד אלסלאם טהא, תושב כפר קאסם ובעל עסק "אקספרס מייט מרקט", אובחן כחולה קורונה. גם אשתו ובתו נמצאו חיוביות לנגיף. "אני שומר מאוד על הכללים ולא מוכן לזלזל. אני גם לא משתתף בחתונות. לצערי הגענו למצב שאני צריך להעיר לאנשים שנכנסים לעסק להיות עם מסכה והם כועסים, כאילו קיללתי אותם. חבל שזה ככה".
על הידבקותו סיפר: "הייתי בטיפול רפואי באחד מבתי החולים. אחרי מספר ימים בני הביא לי בושם - השתמשתי בו ולא היה לו ריח. בהתחלה חשבתי שהוא מזויף, אחרי בדיקת הקורונה התברר שאני חיובי ואיבדתי את חוש הריח".
עבד מספר על הקשיים שבבידוד: "התייאשתי ואין לי תיאבון לאכול. גם את העסק שלי סגרתי וכל העובדים שלי ללא תעסוקה. עשיתי חיטוי לעסק ואחרי שנסיים את הבידוד נחזור לאט לאט".
עבד אלשחרור ביאדסה, תושב בקה אל-גרבייה בשנות ה-50 לחייו, פונה לפני כחודשיים לבית החולים הלל יפה בחדרה במצב קשה לאחר שנדבק בקורונה. אחרי כמה ימים עבר לבית חולים רמב"ם בחיפה ואתמול, על אף שהחלים, נמצא במחלקת טיפול נמרץ ומצבו בינוני. "אמא שלו נפטרה לפני כחודש ימים וכל הזמן הייתה שואלת על בנה", סיפרה אשתו. "קשה לי להתמודד בלי בעלי. לא יודעת מתי הנגיף ייעלם. נמאס לנו. אני קוראת לכל האזרחים לשמור על הכללים".
איברהאים גנאיים הלך לעולמו לפני כחודש וחצי לאחר שנדבק בקורונה. בנו מספר כי זמן קצר אחר כך התברר שגם אם המשפחה נדבקה. לאחר מכן נבדקה המשפחה כולה ואז נמצא כי לא פחות מ-34 מתוכה אובחנו כחולים. "זו תקופה קשה", אמר הבן נביל.
הבן הסביר כי "לאחר שאבא מת התעקשנו לרחוץ את הגופה ונאמר לנו שהדבר הזה לא יקרה. אח שלי ואני לבשנו את הלבוש המוגן ורחצנו את הגופה בכל זאת. ביקשנו מאנשים להתרחק ומיד קברנו אותו. את התנחומים קיבלנו רק בהודעות. לצערי גם אחרי שהחלמנו עדיין אנשים פחדו לפגוש אותנו".
נביל הוסיף: "לצערי מורגשת אווירה של זלזול בהוראות. מנעו קיום חתונות באולמות, אז אנשים מתחתנים בכבישים. אני רואה אנשים שנכנסים לתוך בתי עסק ללא מסכות ובכל מקרה תמיד אני מעיר להם שיכבדו את הכללים".
ראש העיר כפר קאסם, עו"ד עאדל בדיר, החליט לעודד את הנדבקים באמצעות סכום כספי. הוא אמר: "כל משפחה שנדבקה ותחליט שהיא רוצה לעבור לבידוד בבית מלון - תקבל מענק של אלף שקל. הצעד הזה יעודד אנשים שאין להם מקום לבידוד לצאת למלונית. אני גם ביקשתי מכל צוות המורים והפקידים בעירייה שיעשו בדיקות קורונה לפני פתיחת שנת הלימודים".
פורסם לראשונה: 23:11, 26.08.20