ד"ר אלרועי על היציאה המדורגת מהסגר
(צילום: אבי חי)

לקראת הדיון בקבינט הקורונה ביום שלישי, קיימה היום (א') ממלאת מקום ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, שרון אלרעי פרייס, תדרוך לתקשורת בעניין שלבי היציאה מסגר הקורונה של תקופת החגים. בפתח הדברים היא אמרה: "הנתונים היום מעודדים, אבל אלו נתונים של סוף השבוע ולכן אנחנו מאוד זהירים. אנחנו עדיין לא חושבים שהגענו ליעד. נראה את הנתונים של היום ומחר. אנחנו מקווים שעם השליטה על התחלואה יירדו מספרי המתים והחולים הקריטיים". ynet העביר את הדברים בשידור ישיר.
היא הציגה את מה שהיא מגדירה כ"אסטרטגיית מניעת הסגר הבא" של משרד הבריאות, והסבירה כי בין השלבים שהיא עומדת לפרט יחלפו לפחות שבועיים. בין השאר היא אישרה את הפרסום ב-ynet מהבוקר, שלפיו בערים האדומות ייערכו בדיקות גם למי שמרגיש טוב.
לשאלת ynet השיבה אלרעי פרייס כי בשלב הראשון, בתום הסגר הנוכחי, וללא תאריך נקוב, יחזרו ללימודים גילאי 6-0. באותו שלב יחלו גם לעבוד משרדים ללא קבלת קהל, ייפתחו גנים לאומיים, תותר שהייה בחופים ויתאפשר טייק אווי ממסעדות. התחבורה הציבורית תעמוד על קיבולת של 50%.
בשלב השני, שיגיע שבועיים אחר כך, יחזרו ללימודים כיתות א'-ד', יחזרו טיפולים לא רפואיים והרפואה המשלימה. בשלב השלישי כבר נראה את פתיחתם של בתי מסחר, בתי תפילה, משרדים עם קבלת קהל וכן צימרים.
השלב הרביעי בתוכנית כולל שלושה תחומים שחסרים להרבה ישראלים: חדרי כושר, מסעדות ובתי הקפה. שבועיים לאחר מכן ייפתחו במסגרת השלב החמישי בתי המלון והבריכות.
תלמידי כיתות ה' עד י"ב ישובו ללימודים רק בעוד כמה חודשים במסגרת השלב השישי של התוכנית, ובשלב שלאחר מכן שתרבות הפנאי, הכנסים והתערוכות. הזוגות שמחכים להתחתן בגני ואולמות האירועים יצטרכו לחכות עד לשלב השמיני של התוכנית.
ומה באשר לספורט המקצועני? האוהדים שמלינים נגד אי חזרת הספורט יצטרכו לחכות עוד זמן רב, והם ישובו למגרשים רק במסגרת השלב התשיעי של התוכנית יחד עם בלייני המועדונים.
3 צפייה בגלריה
שרון אלרעי פרייס ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות
שרון אלרעי פרייס ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות
שרון אלרעי פרייס ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות
(צילום: מוטי קמחי)
3 צפייה בגלריה
אכפית המשטרה את סגר הקורונה בסוכות
אכפית המשטרה את סגר הקורונה בסוכות
הסגר בסוכות
(צילום: דוברות המשטרה)
פרופ' גרוטו על פתיחת הסגר. הבוקר באולפן ynet
(צילום: ניצן דרור, שחר גולדשטיין)

היא הוסיפה: "יש עקרון שאסור לשבור. אם אנחנו לא רוצים את הסגר הבא - חייבים לנהל את זה לפי מדדי תחלואה. נעבור משלב לשלב לפי מקדם ההכפלה. ומשלב לשלב אנחנו יורדים בכמות המאומתים".
לפי המסתמן, ההקלות תצאנה לדרך באופן מדורג בהשוואה ליציאה מהגל הראשון, ובין שלב לשלב יחלפו לפחות שבועיים תוך בחינה מתמדת על שני מדדים עיקריים: מספר הנדבקים החדשים ביום ומקדם ההדבקה. כלומר, במידה שיאובחנו יותר מ-2,000 בני אדם ביום, או שמקדם ההדבקה (מספר האנשים שכל חולה מאומת מדביק) יהיה גבוה מ-0.8 – ייעצרו ההקלות ופתיחת המשק.
לפני כן אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו: "אני עומד להתחיל עכשיו דיון עם צוות השרים לקראת ההחלטה החשובה ביום שלישי. אני בטוח שרוב הציבור מבין היום שההחלטה שהובלתי על סגר הייתה הכרחית. היא הצילה אותנו מעלייה גיאומטרית של תחלואה, של תמותה, של חולים קשים, ועדיין מוקדם מדי לברך על המוגמר. יש סימנים ראשונים של הצלחה, אבל אנחנו צריכים עוד כמה ימים כדי לבחון את זה, וגם אז היציאה תהיה מדורגת, אחראית וזהירה".
חגית פאר, יו"ר ארגון נעמת, המפעיל הגדול ביותר של המעונות המפוקחים לגיל הרך, מסרה בתגובה לכך שמסגרות החינוך כנראה לא ייפתחו בשבוע הבא: "על פי המחקרים, פעוטות כמעט ואינם מדבקים, ובכל מקרה אין שום סיבה לא לפתוח את המעונות ביישובים ירוקים שבהם רמת התחלואה ירדה באופן משמעותי. מאות אלפי הורים בישראל אובדי עצות, ובעודם מנסים לשמר את מקור פרנסתם עליהם גם לייצר שגרת יום לילדיהם. הילדים עצמם חווים שגרה שרעה להתפתחותם המנטלית והחברתית. על הממשלה לשחרר את ההורים והפעוטות מהגזירה הזאת ולהציג לאלתר מתווה לחזרת המעונות באופן שמבטיח בריאות הצוותים והפעוטות".
השתתפו בהכנת הכתבה: הדר גיל-עד