ב-25 בנובמבר יצוין היום הבינלאומי למאבק באלימות כלפי נשים, שנקבע על ידי העצרת הכללית של האו"ם בדצמבר 1999. מטרותיו: העלאת מודעות, קידום חקיקה ואכיפה, הבטחת ענישה הולמת ועידוד נשים לפנות לקבלת עזרה.
מנתוני שדולת הנשים עולה כי מתחילת השנה נרצחו בישראל 30 נשים: 16 על רקע אלימות במשפחה, שש על רקע נקמת דם, ארבע על רקע פלילי, פגיעה בבן משפחה וכבוד המשפחה, שתיים שנקלעו למקום הלא נכון ונרצחו על רקע פלילי, ושתיים במעגל הזנות.
55% מהנשים שנרצחו בשנת 2024 הן מהחברה הערבית, ו-27% מהחברה היהודית. רק 25% ממקרי הרצח של נשים ערביות פוענחו, לעומת 75% פיענוח בקרב הנשים היהודיות. השנה חל שינוי באופי מקרי הרצח בחברה הערבית: נשים נרצחו על רקע סכסוכים בין עבריינים - חלקן היו המטרה עצמה כחלק מהסכסוך, וחלקן נפגעו כשהרוצחים ניסו לפגוע בבן משפחה אחר.
מנתוני משרד הרווחה והביטחון החברתי עולה עלייה דרמטית במספר הבקשות להערכת מסוכנות לגברים המבקשים לשאת נשק ונמצאים במעגל האלימות: מחמש בקשות בשנת 2023 ל-90 בקשות בשנת 2024. עובדים סוציאליים מדווחים על נשים שהתלוננו כי בני זוגן משתמשים בהקלות בקריטריונים לנשיאת נשק כאיום, ומודיעים על כוונתם לרכוש נשק.
תופעת האלימות נגד נשים היא העבירה הסמויה ביותר בעולם. נשים סובלות מאלימות פיזית, נפשית, מינית, כלכלית וחברתית מצד בני זוגן, ורבות שומרות זאת בסוד - אם מבושה, תלות כלכלית, הגנה על הילדים או פחד מבן הזוג האלים.
על פי נתוני ה-FBI, בכל 18 שניות אישה מוכה פיזית על ידי בן זוגה. רק כ-20% מהמקרים מדווחים ומטופלים על ידי המשטרה - שיפור מהעשור הקודם, אז עמד שיעור הדיווח על 10% בלבד.
אלימות כלפי נשים חוצה גיל, מעמד סוציו-אקונומי ורמת השכלה, ונמצאת בכל המגזרים. למרות כמות הנרצחות השנה והמלחמה, הטיפול בתופעה נדחק לשולי סדר העדיפויות הממשלתי. נשים רבות במעגל האלימות נמנעות מפנייה לעזרה בטענה ש"זה לא הזמן לפרק משפחה", במיוחד לנוכח חוסר הוודאות הכלכלית והחברתית.
חשוב להדגיש: למרות הקושי לפנות לעזרה בעת חירום ומלחמה, אסור להמתין. יש לפנות למשרד הרווחה, למשטרה או למוקדי החירום - לפני שיהיה מאוחר מדי.
הכותבת היא סמנכ"לית מערך ליווי ותמיכה רגשית בארגון "למענכם", בראשותו של חתן אות הנשיא, הרב יוסי ערבליך. זקוקים לייעוץ? חייגו *6884