כללית ניתוח אף
(צילום: טל שחר)
האף, שממוקם במרכז הפנים, הוא אחד מהאלמנטים המשמעותיים ביותר המשפיעים על תחושת הביטחון העצמי. ניתוחי אף, הנחשבים בין הוותיקים והפופולריים בתחום הרפואה האסתטית, נועדו לא רק לשפר את מראה הפנים אלא גם לפתור בעיות רפואיות שונות כדוגמת קשיי נשימה.
הטכנולוגיות המתקדמות בתחום ופיתוח טכניקות שונות הפכו את הניתוחים לבטוחים ומוצלחים יותר, אך חקירה מעמיקה של הנושא, בחירת הטכניקה הרצויה, בחירת המנתח המיומן והמקום שבו מומלץ לבצע את הניתוח - הם הכרחיים כדי להשיג את התוצאה הרצויה.
"אנשים מגיעים לניתוח אף מכמה סיבות, גם סיבות אסתטיות וגם סיבות רפואיות", מפרט ד"ר ליונל אזן, מומחה בכיר לא.א.ג בכללית אסתטיקה ומומחה לניתוחי אף עם ניסיון של למעלה מ-30 שנה בתחום. ד"ר אזן מסביר שניתן לערוך ניתוח משולב: "גם לשנות את צורת האף וגם לתקן למשל את סטיית המחיצה", כדבריו.
היתרון בניתוח אף הוא שהוא מאפשר לפתור מגוון רחב של בעיות, כמו אף גדול או רחב ביחס לפנים היוצר מראה לא פרופורציונלי או אף שאינו סימטרי, בליטה בגשר ובפרופיל האף, נחיריים רחבים, אף בעל מראה נפוח, נפול או נשרי ומהצד הרפואי – בעיות נשימה הנובעות ממבנה הקונכיות ומחיצת האף ותיקון סטיית המחיצה הגורמת לקשיים בנשימה.
המגמה בעולם האסתטיקה היום היא לייצר מראה טבעי או "כמו איפור", כפי שמגדיר זאת ד"ר אזן. "אני יכול לעשות אף שיהיה קצת יותר סולד או יותר נשי, אבל אנחנו מקפידים לשמור על פרופורציה ומראה טבעי", הוא מדגיש.

לפני שמתחילים בתהליך: חשוב לעבור ייעוץ ולהציף את כל השאלות והחששות

"מטרת הייעוץ היא לדבר עם המטופל או המטופלת על המטרה של הניתוח ולפרט גם על המגבלות", מסביר ד"ר אזן. תהליך הייעוץ כולל גם בדיקה של האף והתעמקות בהיסטוריה הרפואית, פירוט הסיכונים ותופעות הלוואי, צילום תמונות ה"לפני" שידגימו את המסע שעובר המטופל כולל עריכת הדמיה לתוצאה המצופה – בעצם, כל מה שיאפשר לרופא המנתח לתאם ציפיות בצורה טובה עם המטופלים ולתכנן מטרות משותפות.

שיטות הניתוח הנפוצות ותהליך ההחלמה

טכניקה נפוצה היא יצירת חתכים חבויים בתוך האף שאינם גלויים לעין. לצד זאת, ישנה טכניקה חיצונית שבה מתבצע חתך לאורך ציר האף – והוא מאפשר גישה לעיצוב מחדש של מבנה האף. המנתח מעצב מחדש את רקמות האף והעור וסוגר את החתכים.
ניתוח אף מתבצע בהרדמה מלאה – וחשוב לקחת בחשבון את תהליך ההחלמה. "הניתוח אורך בין שעתיים לשלוש שעות. למחרת הניתוח צפויה להיות נפיחות רבה שחולפת בדרך כלל לאחר 3-4 ימים. אחרי שבוע, המטופל מגיע לביקורת כדי להסיר את הגבס והסיליקון מתוך האף. לאחר מכן, הנפיחות ממשיכה לרדת מיום ליום אבל האף צפוי להיות קשה. רק לאחר חודש הוא הופך גמיש יותר. בניתוח אף חשוב לדעת שרק אחרי כשישה חודשים עד שנה ניתן לראות את התוצאה הסופית וזה משתנה ותלוי באיכות העור".
כאמור, האתגר המרכזי של הרופא המנתח, כאשר מדובר בניתוח אף, הוא להיות ב"אותו הראש" עם המטופלים. "חשוב לבחור במנתח בעל מומחיות וניסיון בתחום, בעצם רופא שעושה הרבה ניתוחים", מדגיש ד"ר אזן, "הניתוח עצמו הוא לא ניתוח מסובך, אבל בגלל שהאף הוא איבר מרכזי ובולט יש חשיבות רבה לתיאום הציפיות והבנת רצון המטופל לתוצאה מיטבית."

לבחור במקום אמין ומקצועי

הליך כירורגי טומן בחובו גם סיכונים ולכן חשוב לבחור במנתח מומחה ובעל ניסיון, חבר באיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית. התהליך חייב להתבצע בחדר ניתוח שנמצא תחת פיקוח של משרד הבריאות, כזה שערוך גם למצבי חירום ויודע לספק מענה רפואי מיידי במקרה של סיבוכים בלתי צפויים. לכן, חשוב לבחור בגוף רפואי מקצועי ומוביל שיודע להעניק פתרונות ומעטפת רחבה וימשיך לעמוד לצידכם גם לאחר הניתוח ובזמן תהליך ההחלמה.