כולנו רוצים שהחיים שלנו יהיו איכותיים, אבל כל אחד תופס איכות חיים בצורה אחרת. לאחד הכי חשוב שיהיה לו בית צמוד קרקע עם גינה. השנייה חייבת לגור בסמוך לקניון. שלישי רוצה לגור ליד הילדים, אחר – ליד בתי ספר טובים, והרשימה עוד ארוכה.
למי שחי בגוש עציון יש איכות חיים ברמה גבוהה מאוד, והיא הרבה מעבר למה שנתפס בדרך כלל כמשמעות המושג הזה. למשל, החינוך בגוש עציון הוא מהמובילים בארץ, ואת זה קבע משרד החינוך עצמו, כשהעניק בשנה החולפת למועצה את פרס החינוך הארצי. 88% מתלמידי התיכונים והישיבות בגוש זכאים לתעודת בגרות, בהשוואה ל־69% מהממוצע בארץ. גם השקעת המועצה בכל תלמי היא מהגבוהות במדינה.
במערכת החינוך בגוש עציון לומדים ילדים מכל הקשת הדתית-חילונית-חרדית-משלבת בבתי ספר מעורבים ודתיים, אנתרופוסופיים ותלמודי תורה, וכולם מקבלים מענה. דגש מיוחד ניתן לילדי צמי"ד, מגיל המעון ועד בכלל, בזכות מעונות, גנים, בתי ספר מיוחדים ומשלבים, סדנת שילוב ודירות מיוחדות בקהילה. אלו חיים איכותיים, שבהם נותנים מקום גם למי שאינו בדיוק כמוני. אלו חיים עם עומק ועם ערכים.
ואם כבר עוסקים בערכים, אז ציונות זה אחד מהערכים המובילים בגוש. כששומעים בגוש באגר או משאית עושה רוורס, יודעים שככה נשמעת ציונות, שככה בונים את הארץ. בזמן שאתם קוראים את השורות האלה, נבנות בגוש עציון 1,000 יחידות דיור חדשות, תשתיות מוקמות ומשודרגות והתעשייה באזור מתפתחת.
5 צפייה בגלריה
ראש המועצה, שלמה נאמן
ראש המועצה, שלמה נאמן
ראש המועצה, שלמה נאמן
(צילום: גרשון אלינסון)
זה מה שקורה היום. בהובלת ראש המועצה, שלמה נאמן, מנוסחת בימים אלה תוכנית אב לגוש עציון ובה תכנון ל־30 השנה הקרובות, עד לשנת המאה לכינון המדינה. בתוכנית זו יתווספו באזור אלפי יחידות דיור, שיאפשרו למגוון אוכלוסיות לגור בגוש. במקביל תשודרג תשתית התחבורה, כביש המנהרות יוכפל, יסללו כבישים חדשים ואולי אף תגיע לגוש רכבת קלה ורכבת ארצית. תוכנית אב נוספת עוסקת בגיל השלישי, ובה מענה לדור המייסדים בדמות דיור משולב בקהילה.
נדבך משמעותי נוסף באיכות החיים של מי שבחר לגור בגוש עציון, הוא דווקא הקשר עם העבר. אי אפשר להמעיט בחשיבות הנושא, והוא חלק מהותי בזהות החיים בגוש. קחו למשל נסיעה רגילה של ילדים בדרכם לבית הספר. ההסעה תעבור בדרכה בדרך האבות, שהיא הדרך בה הלך אברהם אבינו עם יצחק להר המוריה, בה ירדה משפחתו של יעקב בדרך לבאר שבע ובה הלך דוד המלך מחברון למלוך בירושלים. סמוך לדרך האבות נמצא גם האלון הבודד, שסימל בעבור אנשי גוש עציון ולוחמיו את המקום שבו חיו לפני קום המדינה, ולשם הם גם חזרו אחרי שחרור המקום במלחמת ששת הימים. זו לא סתם דרך, זאת לא סתם נסיעה לבית הספר, אבל זאת השגרה בגוש. שגרה עם משמעות.
5 צפייה בגלריה
האלון הבודד, הסמל של הגוש
האלון הבודד, הסמל של הגוש
האלון הבודד, הסמל של הגוש
(צילום: תיירות גוש עציון)
בגוש עציון ניתן דגש ללימוד והטמעה של המורשת העתיקה והחדשה, בדרך של טיפוח אתרים, מיצג אור קולי ושבילי טיול מוסברים, תוך שמירה על הסביבה והנוף. כך עבר, הווה ועתיד הופכים את חייהם של תושבי הגוש לאיכותיים, עמוקים ומשמעותיים.

המהפכה הכלכלית של החברה לפיתוח גוש עציון

גם בצד הכלכלי גוש עציון נמצאת במהפכה של ממש. האצת מיזמי הנדל"ן מבית החברה לפיתוח גוש עציון גלויה לעיני כול, אבל מתברר שמדובר רק בחלק אחד מתוך מהפכה כלכלית שקטה שמתחוללת בחברה בשנים האחרונות בכל תחומי פעילותה.
מנכ"ל החברה לפיתוח, אהרוני נויבואר, הגיע לחברה לפני כשלוש שנים עם האמונה החזקה, שכלכלה המבוססת על עיקרון ה־WIN WIN היא הכוח המניע, החוצה קווים ומנצח מגבלות, דעות פוליטיות ויריבויות. במסגרת תפקידו כמנכ"ל החברה, פועל נויבואר יחד עם צוות מסור, מקצועי וחרוץ לעבר המטרה - מיצוב החברה כשוות ערך לכל אחת מהחברות הגדולות במשק הישראלי והגלובלי. ככל שהחברה מתייעלת ומתקדמת לעבר מטרה זו, כך רווחי החברה גדלים, ובהתאמה - הרווחים לתושבי גוש עציון כולם.
5 צפייה בגלריה
עסוקים בתכנון בחברה לפיתוח
עסוקים בתכנון בחברה לפיתוח
עסוקים בתכנון בחברה לפיתוח
(צילום: נתנאל כהן)
החברה לפיתוח גוש עציון הוקמה כחברה עסקית בשנת 1984 על ידי יישובי המועצה ובבעלותם, במטרה להיות המנוף העיקרי בפיתוח הכלכלי והעסקי של גוש עציון. מאז ייסודה עוסקת החברה באיתור הזדמנויות על מנת לבסס תשתיות כלכליות איתנות לתושבי האזור. במהלך השנים הצליחה החברה לצבור מוניטין רב בכל תחומי פעילותה ולרכוש לעצמה לקוחות נאמנים בגוש עציון ומחוצה לו. החברה לפיתוח היא מזמן לא רק חברת הסעות, אך הייתה ועודנה מובילה ארצית בתחום זה. "כיום החברה לפיתוח היא חברת ההיסעים הפרטית הגדולה ביותר במשק הישראלי ומחזיקה ב־302 כלי רכב מתוכם 167 אוטובוסים ו־106 מיניבוסים", אומר נויבואר. "בחברה מועסקים 511 עובדים, והיא מנהלת ארבעה אזורי מסחר ותעשייה.
החברה פועלת על בסיס שלושה עקרונות על מנת להגשים את מטרותיה. הראשון - בעסקים כמו בעסקים: לא מתערבים בפוליטיקה ולא נסמכים על תקציבי ממשלה או על צדקה. השני – יציבות. שמירה על ההון האנושי של החברה כמו גם על השוכרים, השותפים והלקוחות שלה. כך צלחה החברה בהצלחה משבר כמו הקורונה ונשארה יציבה ומצליחה. העיקרון השלישי – עקביות. חתירה קדימה ופריצה של תקרות הזכוכית ושל גבולות בארץ ובחו"ל, תוך מבט תמידי אל עבר מטרת העל - פיתוח גוש עציון.
5 צפייה בגלריה
בנייה בגוש עציון
בנייה בגוש עציון
בנייה בגוש עציון
(צילום: מאיר כהן)
תנופת הבנייה של גוש עציון מורגשת היטב בחברה לפיתוח. החברה בונה בימים אלה 435 יחידות דיור, אליהן יתווספו בשנים הקרובות עוד 1,680 יחידות, והיא עסוקה במרץ בתכנון של עוד 19,360 יחידות בשטחי המועצה.
שמה הטוב של החברה הולך לפניה והיא נהנית מהצלחה רבה בשיווק הדירות שאותן היא מציעה. רק בתשעת החודשים האחרונים מכרה החברה 151 דירות בפרויקט הדגל שלה ביישוב נוה דניאל והביקוש עצום. "בתקופה האחרונה אנחנו מזהים תנועה לכיוון מזרח, דהיינו אנשים שמגיעים לפרויקטים בגוש עציון לאו דווקא מתוך המרכיב האידאולוגי, אלא מחפשים איכות חיים, קהילה וחינוך איכותי ומגוון". בגוש עציון הם מוצאים הכול.
החברה לפיתוח היא חברה עסקית כלכלית, אבל המעורבות שלה עם הלקוחות ברמה היומיומית היא יוצאת דופן. זה חלק מהקסם של החברה, יתרונותיה ואתגריה. הלקוחות של החברה פוגשים אותה בנדל"ן, כשזו בונה את בתיהם, במרכזי המסחר שהחברה הקימה ומנהלת, וגם בתחבורה, כשהאוטובוסים שלה אוספים מדי יום את ילדי הלקוחות למוסדות החינוך השונים. המפגש הוא יומיומי, אלמנט המעניק תחושת ביטחון לכל לקוחותיה בכל תחומי פעילותה. זו החברה של כולם. זו החברה של גוש עציון. 
5 צפייה בגלריה
(צילום: תיירות גוש עציון)

ת.ז.
שם הרשות: מועצה אזורית גוש עציון
ראש הרשות: שלמה נאמן
מספר תושבים: 26,746
שטח מוניציפלי: כ־280 אלף דונם
ההישג הגדול ב־2021: פרס החינוך הארצי