בתקופה כלכלית מטלטלת, המאופיינת בעליית ריבית ובאינפלציה, גם השחקנים הפועלים בשוק הנדל"ן נדרשים לבצע היערכות למציאות המשתנה ולסנכרן את פעילותן עם כללי משחק חדשים. את הנחת העבודה הזו אימצו גם בקבוצת רם אדרת, שם מסכמים את המחצית הראשונה של 2023 בסיפוק ועם מבט אופטימי, אך מפוכח, להמשך.
"כולנו עובדים היום בסביבה עסקית שונה לחלוטין ביחס לתקופה המקבילה אשתקד", מנתח רמי בסירטמן, בעלים ומנכ"ל משותף בקבוצת רם אדרת. "לריבית המטפסת אפקט משמעותי על המשק, וענף הנדל"ן לא יוצא דופן. כאשר הרוכשים לוקחים צעד אחורה, תשומות הבנייה בעלייה והבנקים פחות משחררים מימון לפרויקטים – בדומה למרבית החברות, גם אנחנו עצרנו רגע לחשוב. פתחנו תוכניות, עשינו התאמות, והמשכנו קדימה. אצלנו פחות מרגישים את השלכות המצב, וכשהסחורה איכותית - קיים ביקוש. בפרויקטים מסוימים יש אפילו הפתעה לטובה מקצב המכירות הגבוה".
"החברות הגדולות, בעלות הניסיון והחוסן הפיננסי, ידעו לתמרן בהצלחה גם בחוסר הוודאות שמסביב", מוסיף בסירטמן. "בהקשר הזה צריך להזכיר, שבחודש מאי 2022 נכנסה מנורה מבטחים כשותפה ברם אדרת, באחזקה של 20% ממניות החברה. בפרספקטיבה של שנה אפשר בהחלט לומר, שנוצרו כימיה טובה ושיתוף הפעולה פורה – ולא פחות חשוב: השידוך הזה מייצר עבורנו אפיקי התפתחות חדשים. רם אדרת ממשיכה לעבוד במרץ, עם הרבה פרויקטים בקנה".
פעילות רב זרועית
קבוצת רם אדרת הוקמה בשנת 2000 על ידי רמי בסירטמן ודורון נמרוד, והיא מורכבת משלוש שלוחות: רם אדרת מגורים, רם אדרת הנדסה ותנופה בעיר, האמונה על התחדשות עירונית. תחילת הדרך הייתה כחברת ביצוע קבלנית, כשבעשור שעבר החליטו דורון ובסירטמן על הרחבת הפעילות: "הרגשנו בשלים לעשות קפיצת מדרגה. כאסטרטגיה עסקית עברנו להתמקד בעיקר במגורים – כגוף היוזם, מתכנן ומבצע פרויקטים בנפחים גדולים".
היום ממצבת עצמה קבוצת רם אדרת כחברת נדל"ן מהגדולות והעסוקות בישראל. טביעת האצבע שלה מורגשת היטב: מלב אזורי הביקוש ועד ליישובי פריפריה, מפרויקטים בשוק החופשי, דרך התחדשות עירונית ועד מחיר למשתכן. על המוניטין של רם אדרת מעידים גם הפרסים שבהם זכתה. כך ב־2021 הוענקו לקבוצה שני פרסים יוקרתיים בתחרות המצוינות בבנייה של התאחדות הקבלנים בוני הארץ: בקטגוריית מבני ציבור על איצטדיון הוולודרום בתל אביב, ובקטגוריית התחדשות עירונית על פרויקט ברחוב ניסן כהן, גם הוא בתל אביב.
בין המיזמים המרכזיים של הקבוצה בולט היום פרויקט MY ADERET בשכונת כרמי גת בקריית גת, הכולל תשעה בנייני בוטיק וקרוב ל־300 יחידות דיור. העבודות בשלב הראשון - בניית שישה בניינים במקביל, כבר מתנהלות בקצב גבוה. בשבועות הקרובים יתחיל השלב השני עם בניית שלושת הבניינים הנותרים. "עשינו הרבה בדיקות וסיורי שטח לפני שהחלטנו לקחת על עצמנו את הפרויקט", משחזר בסירטמן. "MY ADERET יהיה עוגן מרכזי בשכונת הדגל של העיר".
פרויקט מסקרן אחר של הקבוצה הוא רמת אדרת באריאל. "אנחנו בונים שכונה שלמה על רכס הרי השומרון, עם 30-20 בנייני בוטיק ולמעלה מ־290 יחידות דיור", מרחיב בסירטמן. "מדובר בפרויקט בבנייה מדורגת, שמשלבת מורכבות לוגיסטית ותכנון יצירתי. מרבית הדירות הן במסגרת תוכנית מחיר למשתכן, ולהערכתי, את הבניינים הראשונים נמסור ממש בהקדם".
בעלי הדירות והרוכשים במרכז
התחדשות עירונית היא עוד גזרה שבמסגרתה מעלה רם אדרת הילוך. הספתח היה ברמת החייל בתל אביב, שכבר הפך לסוג של מגרש ביתי, כשברחבי השכונה מקדמת הקבוצה כמה וכמה פרויקטים. "מרכז הכובד עובר היום מתמ"א 38 לפרויקטים מתחמיים של פינוי־בינוי, וגם אנחנו שם", אומר בסירטמן. "התחדשות עירונית היא צו השעה, חובה להרחיב את אזורי הפעילות. יש לנו פרויקטים בין היתר בקריית ביאליק ובאשקלון, אבל זה טיפה בים. המדינה חייבת לגבש נוסחה שתמשוך יזמים – אחרת הם לא יגיעו לפריפריה".
כשנשאל בסירטמן מה מייחד את קבוצת רם אדרת, יש לו משנה סדורה: "קודם כל הרעב והתשוקה. אנחנו באמת אוהבים את מה שאנחנו עושים ומאוד מאמינים בפרויקטים שלנו. מעבר לזה, אצלנו בעלי הדירות והרוכשים נמצאים במרכז ולא כקלישאה – ממש משלב רכישת הקרקע או המצגת לדיירים ועד קו הסיום עם מסירת המפתחות והאכלוס.
"הצמיחה של רם אדרת הייתה הדרגתית והתבצעה באופן שקול ומאוזן, תוך הקפדה רבה על צניעות", ממשיך בסירטמן. "אנחנו נמצאים כל הזמן עם היד על הדופק, ומבינים שבענף כה דינמי צריך כל העת להתעדכן, להשתכלל ולהשתדרג. זה בא לידי גם באמצעות טכנולוגיות חדשות שאנו מאמצים ומטמיעים. העובדה שאנו אוחזים גם בכובע יזמי וגם בכובע ביצועי, מאפשרת לנו לרכז את כל ההיבטים הקשורים לפרויקט תחת קורת גג אחת. המשמעות: ייעול התהליכים וקיצור לוחות הזמנים, תוך פיקוח ובקרה שוטפים על כל שלב ושלב".