תוחלת החיים הממוצעת של גברים בישראל עלתה בשנים האחרונות והיא גבוהה בשנתיים בהשוואה לממוצע בקרב גברים במדינות ה-OECD (בישראל 81 לעומת ממוצע של 78.3). בקרב נשים תוחלת החיים גבוהה אף יותר (84.8 לעומת 83.6), ובממוצע תוחלת החיים באוכלוסייה הכללית בישראל עומדת על 82.9 שנים, והיא מהגבוהות ב-OECD. כך עולה מדו"ח של ארגון ה- OECD אשר פורסם לאחרונה ובחן את מדדי הבריאות השונים של המדינות החברות בארגון.
מהדוח עולה כי ישראל מדורגת במקום מכובד מאוד בכל הנוגע לתוחלת החיים של תושביה, ובאמת הנתונים הרשמיים מעידים כי במדינת ישראל חיים כיום כמיליון אנשים מעל גיל 65 המוגדרים כבני הגיל השלישי, כאשר 40% מתוכם בני למעלה מ- 70. הזדקנותה של האוכלוסייה בישראל ועליית תוחלת החיים מתבטאים לא רק בהעלאת גיל הפרישה לגמלאות או בצורך של בני הגיל השלישי בחיי פנאי מלאים ועשירים יותר (בטח ביחס לדורות קודמים) אלא גם בכך שיותר ויותר ישראלים מזדקקים כיום לסיוע סיעודי בשגרת יומם.
מובילה ארצית בטיפול סיעודי בקשישים
מי שהצליחה להפנים ואף לחזות בזמן את המגמה החברתית החדשה היא רשת המרכזים הסיעודיים פאלאס מדיקל שמרכזיה פרוסים בכל הארץ - רעננה, תל אביב, מודיעין, להבים ובקרוב גם בראשל"צ. אם השם הזה מצלצל לכם באוזן, הרי שקרוב לוודאי שזה בגלל רשת פאלאס דיור מוגן הידועה שמחלקות פאלאס מדיקל מהוות חלק אינטגרלי ממנה. למעשה לכל דייר של פאלאס דיור (כמו גם קשישים חיצוניים) ישנה אפשרות למעבר מידי למחלקות הסיעודיות במידה והוא זקוק לכך.
"מרכזי פאלאס מדיקל כוללים מחלקות סיעודיות עיקריות - רגילה ומורכבת וכן מחלקה לתשושי נפש", מספרת זהבה סולומון, מנהלת תחום מדיקל ברשת פאלאס. "המחלקות הסיעודיות הרגילות מתאימות לאנשים שאינם מסוגלים או חווים קושי לטפל בעצמם, וזקוקים לסיוע בתפקודי היומיום. אנשים אלו אמנם סיעודיים אך הם עדיין מעוניינים בחיי קהילה ופעילות פנאי. לעומת זאת, מחלקות הסיעוד המורכב מתאימות לקשישים הסובלים לא רק ממצב תפקודי ירוד ומהזדקקות בסיוע בפונקציות השוטפות, אלא גם ממחלות קשות המחייבות טיפול רפואי צמוד וכן בסיוע בפעולות רפואיות כמו מתן תרופות בעירוי, נטילת תרופות נוגדות כאב, חמצן לתמיכה נשימתית ועוד. המחלקות המורכבות מציעות בנוסף שירות לקשישים הנמצאים על ערש דווי וזקוקים לטיפולים מונעי סבל, רוגע ושלווה בימיהם האחרונים."
למי מיועדת מחלקת תשושי הנפש?
"במחלקה זו מאושפזים דיירים אשר מצבם המנטלי אינו מאפשר חיים עצמאיים, אך מאידך הם בעלי תפקוד פיזי כמעט עצמאי. דיירי המחלקה חיים במקום המעניק להם הגנה ומותאם ליכולותיהם במישור התעסוקתי והחברתי."
הדייר ובני משפחתו במרכז
בפאלאס מדיקל הדייר ובני משפחתו נמצאים במרכז. הדבר נובע מתפיסתה של הרשת כי המעגלים הסובבים את הדייר נועדו להיטיב את בריאותו ככל הניתן לצד שימור איכות החיים המרבית בתנאים הבריאותיים הקיימים. ברשת מאמינים כי איכות החיים של הדייר הינה פועל יוצא לפעילות מותאמת אישית על פי בחירה והעדפה, ביקורי משפחות, הווי מחלקתי, תשומת לב וסביבה דינמית. טיפול המעטפת אותו מקבלים הדיירים במחלקות השונות מקיף את כל יומם, החל מחדרים מאובזרים ופונקציונליים, סיוע בפעולות יומיום שוטפות כמו הלבשה ורחצה, ואפילו טיפולים אסתטיים דוגמת מספרה, מניקור, פדיקור ועוד.
טיפולים רפואיים וסיעודיים מקיפים
בנוסף לטיפולי המעטפת השוטפים נהנים דיירי פאלאס מדיקל מטיפול רפואי מסור המוענק להם על ידי רופא מחלקתי. כן מקבלים הדיירים טיפול סיעודי מצוות סיעודי מיומן הבונה עבורם תוכניות טיפול המשמרות את יכולותיהם הפיזיות של הדיירים, כגון תנועתיות, שליטה בסוגרים וכדומה. "במחלקות הסיעודיות השונות פועלים בנוסף לרופא הבית והצוותים הסיעודיים גם צוות פיזיותרפיסטים מקצועי ומנוסה מאוד המעניק לדיירים טיפולים משקמים ומשמרים, צוות דיאטנים המגבש עבורם תוכניות תזונה איכותית בהתאם להעדפותיהם האישיות, וכן עובדים סוציאליים המהווים חוליה משמעותית מאוד בקשר בין מחלקה לבין המשפחה", מציין אלון סלמי מנהל שיווק ומכירות בפאלאס מדיקל.
"המשפחות והקרובים המלווים את הדייר המאושפז בפאלאס מדיקל הם חלק בלתי נפרד מהתייחסות הטיפולית. צוות העובדים הרב מקצועי ומגוון מכיל את המשפחות החל משלב הקליטה והקבלה, דרך תהליך ההכרות הראשונית ותאום ציפיות ובהמשך הטיפול שיקוף תהליכי קבלת ההחלטות הטיפוליות. ימי הקורונה יצרו אתגרים בנושא אך היצירתיות של הצוותים והמנהלים בפאלאס מדיקל העלו פרויקטים נפלאים שאפשרו לדיירים לשמור על קשר רציף עם בני משפחותיהם למרות הגבלות הקורונה ולהיות מעורבים למרות הריחוק."
בפאלאס שמים דגש לא רק על הפן הטיפולי והסיעודי אלא גם על רמת המתקנים הנחשבת למלונאית של ממש. זו כוללת חדרים מעוצבים השומרים על הפינה האישית של הדייר, חדר אוכל בסטנדרטים גבוהים עם ארוחות שף בכל בית, ועוד.
כרשת אשר חרטה על דגלה להעניק את המענה המקיף ביותר עבור הקשישים בישראל, ובמיוחד עבור אלו הנזקקים לסיוע סיעודי, שמה פאלאס מדיקל דגש רב על חדשנות וקידמה. "החדשנות בתחום הסיעוד עוסקת בעיקרה בטכנולוגיות טיפוליות, פיזיותרפיות, מזרנים מיוחדים למניעת פצעי לחץ, כסאות גלגלים מיוחדים וכדומה", מציינת זהבה סולומון, מנהלת המדיקל בפאלאס, "אנו מעניקים את כל אלו עבור הקשישים השוהים אצלנו, אך לא שוכחים לרגע שהם אינם תחלופה למגע אנושי, ליחס אישי ולשיח פרונטלי וורבלי. לכן כחלק מכך פעילויות המחלקה מוקדשות לספר את סיפור חייהם של כל אחד מהדיירים בשנות חייו ופועלו. להגיע לגיל זקנה זאת זכות גדולה ועלינו לכבד ולהוקיר על אחד ואחת מהדיירים הלא בזכותם אנחנו כאן."
אם ישנה מילה שחזרה על עצמה בקרב קשישים בימי הקורונה הרי שזו הייתה בדידות. מהי החוויה האישית אותה חוו דיירי פאלאס מדיקל בנוגע לבדידות במהלך תקופת המגפה?
"המילה בדידות איננה רלוונטית לדיירים שלנו וימי הקורונה העצימו את החוויה הזו - בניגוד גמור לקשישים שנאלצו להסתגר בבתיהם למשך תקופות ארוכות וחוו בשל כך בדידות עמוקה. למרות שהמשפחות שמרו על ריחוק מאולץ הרי ששגרת חיי הקהילה במחלקות שלנו נשמרה ובדידות לא הייתה מנת חלקם של דיירנו."
מהו חזונה של פאלאס מדיקל בטיפול בבני הגיל השלישי?
"פאלאס מדיקל שואפת להמשיך ולהוביל את תחום הטיפול בבני הגיל השלישי בישראל. מטרתנו כארגון היא להמשיך ולפתח מיומנות וידע בקרב אנשי הצוות, לבסס צוותים מקצועיים ברמה גבוהה ולאפשר לאדם הקשיש להזדקן בכבוד ובאיכות חיים מיטבית. את כל זאת אנו עושים במסגרת חמה וחומלת המתחשבת בצרכיו הרפואיים והמנטליים של הקשיש לצד קיום חיי קהילה מתאימים עבורו."
לבסוף, מהו המסר שלך לבנים להורים מתבגרים סיעודיים המתלבטים בין להשאירם בבית לבין לשכן אותם במרכז דוגמת פאלאס מדיקל?
"שאם בעבר התפיסה הייתה שהעברת אב או אם המשפחה למסגרת סיעודית מעידים כביכול על חולשת המשפחה, הרי שהתפיסה המוטעית הזו הולכת ומתפוגגת. הדורות הצעירים מבינים כיום שלעיתים רבות מחלקות סיעודיות הן החלופה הטובה והאיכותית ביותר עבור הקשיש."
רשת פאלאס מדיקל פרוסה בכל הארץ ברעננה, תל אביב, מודיעין, להבים ובקרוב גם בראשל"צ.
טלפון – 5963*