מיליוני אנשים בעולם (מעל שישה מיליון בארצות הברית בלבד) ושניים מכל מאה אנשים בישראל סובלים מאי ספיקת לב. זהו מצב שבו הלב אינו מספק דם במידה מספקת לצורכי הגוף. אנשים הסובלים מאי ספיקת לב כרונית, חווים ירידה משמעותית באיכות החיים, עייפות, חולשה וחוסר יכולת לבצע פעולות, לפעמים אף הבסיסיות ביותר. מצב קליני זה מוביל לאשפוזים רבים ולשיעורי תמותה גבוהים.
3 צפייה בגלריה
(צילום: באדיבות בית חולים קפלן)
צנתור לב חדשני וניסיוני, ראשון מסוגו בארץ, שבוצע החודש במרכז הרפואי קפלן מקבוצת כללית, צפוי לשפר את איכות חייהם באופן ניכר. ההליך מיועד לחולי אי ספיקת לב, שכל אפשרויות הטיפול שלהם מוצו. פרופ' קובי ג'ורג', מנהל המערך הקרדיולוגי במרכז הרפואי קפלן, הוא שביצע את ההליך החדשני יחד עם ד"ר גרא גנדלמן, מנהל יחידת הצנתורים, ד"ר גל סלע וצוות המערך. "חלק ניכר מהחולים הסובלים מאי ספיקת לב כרונית, מגיעים בשלב מסוים לנקודה שבה כל אפשרויות הטיפול בהם מוצו, לפעמים לא מסוגלים לבצע פעולות בסיסיות כמו הליכה למרחקים קצרים. ההליך הזה יכול להיות הפתרון עבורם, וזוהי בשורה אדירה למיליוני חולים בעולם, שתצא דווקא מישראל", מסביר פרופ' ג'ורג'.

"מעוּדדים מאוד מהתוצאות"

ד"ר אלחנן ברוקהיימר, סטיבן בלומו ואהרון פלדמן הקימו בשנת 2015 את חברת ריסטור מדיקל, היושבת באור יהודה ואשר פיתחה את השתל והמערכת הנדרשת לשם ההשתלה הזעיר־פולשנית. הטיפול בוצע לראשונה בעולם בשני חולים בבלגיה, ומיד לאחר מכן במרכז הרפואי קפלן ברחובות, שם בוצע בפעם השלישית בעולם ובפעם הראשונה בישראל. גלעד מרום, מנכ"ל ריסטור מדיקל: "אנחנו יחד עם הצוותים הרפואיים מעוּדדים מאוד מהתוצאות החיוביות הראשונות, ונחושים להביא מהפכה לחולי אי ספיקת לב בארץ ובעולם. כדי להביא מוצר כזה לאישור קליני, יש לעבור סדרה שלמה של ניסויים, ולשם כך אנחנו בוחרים בקפידה את המרכזים המשתתפים. אנחנו שמחים וגאים שפרופ' ג'ורג' וצוותו הם חלק מהעשייה שלנו".
3 צפייה בגלריה
(צילום: באדיבות בית חולים קפלן)
למעשה, המטופל שבו ביצענו את ההליך, הגיע גם הוא למיצוי מבחינת אפשרויות הטיפול שלנו", מסביר פרופ' ג'ורג'. "התהליך הטיפולי מבוסס על צנתור פשוט יחסי, שבאמצעותו השתלנו במטופל את הקונטרה־בנד, אותו שתל מהפכני אשר למעשה מווסת מחדש את הלחצים בחדר הימני, ובכך תומך בחדר שמאל הכושל. כך התאפשר ללב לחזור לפעול בצורה טבעית יותר. כבר למחרת המטופל השתחרר הביתה, ואנחנו ממשיכים במעקב אחריו".
הוא הוסיף ואמר: "זוהי דוגמה נוספת לחתירה של המערך הקרדיולוגי בקפלן להוביל רפואה חדשנית ופורצת דרך, ולהנגיש את הטכנולוגיות החדשות ביותר ופורצות הדרך לטובת המטופלים. תפיסה זו היא שמובילה אותנו גם בהיערכות לפתיחתו של מרכז הלב החדש בקפלן בשנה הבאה, שנבנה בסטנדרטים המקצועיים הגבוהים ביותר, ובתפיסה חדשנית של one stop shop של אבחון וטיפול על ידי קרדיולוגים בכל שרשרת הטיפול בבעיות הלב".


3 צפייה בגלריה
(צילום: באדיבות בית חולים קפלן)