חינוך פרטי עולה אלפי שקלים? לא בעיר זוכת פרס החינוך של מחוז מרכז. ראשון לציון מציעה את "החינוך הציבורי החדש", מאמצת פדגוגיות חדשניות כחלק בלתי נפרד מהחינוך "הרגיל", ונושאת עיניים אל מודל פאלו אלטו.
בעיריית ראשון לציון פתחו את שנת 2022 בבשורה על זכייה בפרס החינוך המחוזי של משרד החינוך. קברניטי העירייה רואים בפרס אבן דרך נוספת במסלול ההצלחה של ילדי העיר, וממשיכים לחפש עבורם מודלים חינוכיים - גם מעבר לים. ומה יותר "מעבר לים" מפאלו אלטו השוכנת בעמק הסיליקון.


3 צפייה בגלריה
(צילום: יח"צ)



פאלו אלטו שבקליפורניה היא אחת מהערים היוקרתיות והמצליחות בארצות הברית, הממוקמת בעמק הסיליקון, שבו מיטב חברות ההייטק הבינלאומיות. כאשר בוחנים את סוד הצלחתה, נתקלים בתופעה מעניינת - בניגוד למרבית ערי ארצות הברית, שבהן העשירים נוטים לשלוח את ילדיהם לבתי ספר פרטיים, בפאלו אלטו כמעט כולם, ללא קשר למצבם הכלכלי, שולחים את ילדיהם לאותם בתי ספר ציבוריים, שנחשבים לטובים במדינה. האזור המשגשג ביותר בעולם מבחינה טכנולוגית וכלכלית מקדש דווקא את החינוך הציבורי כערך עליון, ומעלה לדיון את השאלה מה קדם למה - חינוך איכותי או חדשנות טכנולוגית ומעוף? אולם במבחן התוצאה, זה לא ממש משנה.

DNA שמוביל את העיר

ראשון לציון, שזכתה בראשית השנה בפרס החינוך המחוזי כהוקרה על איכות ומצוינות, שולחת מבט לעמק הסיליקון ומסמנת כמטרה חינוך ציבורי חדשני ומעולה, שהוא ה־DNA המוביל את העיר, כדי למתוח את גבולות הסטנדרטים ולטפס בהישגים ובהצלחות במגוון תחומים.
בעיר טוענים, שההשקעה בחינוך מתחילה כבר מהגן. מגיל 4 הילדים לומדים שחמט, אסטרטגיות ופסיכומתמטיקה, לצד הדגשת לימוד השפה האנגלית ככלי לדיבור ולפרזנטציה. עוד מתגאים בעיר בנבחרות הרובוטיקה התחרותיות, המובילות במקומות הראשונים בעולם, תוך שוויון מגדרי מלא.
3 צפייה בגלריה
(צילום: יח"צ)
בנתונים שפרסם משרד החינוך לאחרונה, ראשון לציון ניצבת בפסגת אחוז הזכאים לבגרות מבין עשר הערים הגדולות, כשהמקיפים בעיר - שאינם ממיינים וכוללים גם חינוך מיוחד - חוצים את 95% הזכאות. כ"עיר ידידותית לילדים ולנוער", שזכתה בהכרת האו"ם ובהוקרה לאומית על פעילות כ"קהילה מקדמת התנדבות נוער", ראשון לא מוותרת על מעורבות חברתית ועל זכאות לתעודת בגרות חברתית מצטיינת של בוגריה.
הזכייה בפרס החינוך המחוזי מהווה חותם של משרד החינוך על העשייה החינוכית בעיר. מנהלת המחוז ורדה אופיר: "ראשון לציון היא רשות שהשותפות איתה מצמיחה, מקדמת ומביאה להצלחות"
במקביל לזכייה בפרס היוקרתי, זכה בית הספר הממ"ד סיני בפרס החינוך הארצי, ובעיר מסבירים, כי הם משקיעים בכלל הזרמים והתלמידים בשוויון מלא.

"חליפה" לכל ילד

"במערכת כה גדולה ההצלחה נובעת ממחויבות ומהשקעה עצומה של העיר ושל כל הנבחרת החינוכית", אומר רז קינסטליך, ראש העירייה, "וכמובן יש להוסיף את חשיבות החינוך עבור התושבים. לצד מצוינות והישגיות, הלב והנשמה של המערכת העירונית הם חינוך לערכים דמוקרטיים ומעורבות חברתית, טיפוח מנהיגות, פעילויות נגד אלימות ואקטיביזם".
מחזיקת תיק החינוך, מ"מ וסגנית ראש העירייה, עו"ד ליאל אבן־זהר: "העיר מאמצת חדשנות פדגוגית, והוטמעו בה שיטות ברוח מונטסורי, אנתרופוסופי וכו', שהן שיטות ידועות ובינלאומיות. בעולם לומדים כך, כמובן, בחינוך פרטי, כל בכירי ההייטק. היום כבר יש נהירת משלחות מערים אחרות ללמוד מראשון לציון, ואנחנו שולחים צוותים להשתלמויות באוניברסיטה וממשיכים לפתוח עוד בתי ספר וגנים ייחודיים ומגוונים, הכל בשותפות מלאה עם משרד החינוך, כי אנחנו מאמינים בחינוך ציבורי".
3 צפייה בגלריה
(צילום: יח"צ)
אטי אדר, ראש מינהל החינוך של העיר, מספרת איך מתאימים "חליפה" לכל ילד. "השיח החינוכי באשכולות החינוך נעשה מהמעון ועד לתיכון, והמענים ניתנים ממצוינות ועד לתוכניות מוגנות".
העיר הקצתה מיליונים לתגבור SEL - תמיכה רגשית בעקבות משבר הקורונה, והתוצאות מדברות בעד עצמן - אחוז הנשירה ממערכת החינוך הוא מהנמוכים בישראל, ואחוז ההתמדה - מעל 90%.
גם את ההצלחות העירוניות והלאומיות האחרונות בספורט מייחסים בעיר לחינוך. "לא בכדי היא הוכתרה לאחרונה כ'בירת הספורט', לאחר ששלושה ספורטאים תושבי העיר שבו עם מדליות מאולימפיאדת טוקיו, שתיים מהן זהב. כשמשקיעים בחינוך וקידום ילדים מגיל צעיר ורואים בהישגיות, מצוינות וערכים את הבסיס לחינוך - קוטפים פירות בכל התחומים", מסכמת אדר. 

ת.ז.
שם העיר: ראשון לציון
ראש העירייה: רז קינסטליך
מספר תושבים: 274,470
שטח מוניציפלי: כ-62,000 דונם