כמעט כמו כל היבט בחיים, גם בעיצוב מטבחים נוצרו במהלך השנים מיתוסים שונים שמשפיעים על קבלת ההחלטות של הישראלים בכל הנוגע לעיצוב מטבח החלומות שלהם. על מנת לעזור לכם להימנע מטעויות ולהגיע למטבח שישרת אתכם למשך שנים, אספנו את המיתוסים הנפוצים ביותר, והתשובה של המומחים בכל הנוגע לתוקף שלהם. שנתחיל?
מטבח צריך להיות כמה שיותר גדול
לא נכון.
ללקוחות רבים בעולם עיצוב המטבחים יש נטייה להגדיל את שטח המטבח על חשבון הסלון, המרפסת או המסדרון. עם זאת, חשוב לדעת שאפשר לעצב מטבח קטן, מעוצב ופונקציונלי, במיוחד אם שטח הדירה מצומצם יחסית. גם אם אתם בשלנים מדופלמים, זו לא סיבה לעצב מטבח בגודל תעשייתי - חשוב לזכור שהרבה משטחים יכולים להוביל להרבה בלגן.
"אם המטבח ממש גדול, אבל לא פונקציונלי - לא עשינו כלום", אומר גיא נתן, סמנכ"ל השיווק של מטבחי זיו, רשת עיצוב וייצור המטבחים המובילה בישראל. "מה שחשוב הוא איזון בין הגודל לפונקציונלית. למשל, מטבח עם הרבה מדפים הוא הרבה פחות פונקציונלי ושימושי לעומת מטבח עם הרבה אמצעי אחסון נשלפים".
לכן, ההמלצה היא לפרט את הצרכים בפני המעצבים המומחים של חברת המטבחים, ולהגיע יחד לפתרונות אחסון חכמים שמתאימים לכם.
כל מטבח צריך אי
נכון, אבל.
אחד המרכיבים הפופולאריים ביותר במטבחים של העשור האחרון הוא אי. הסיבה המרכזית לכך, אומר נתן, היא היציאה של המטבח מהחדר הנפרד וההצטרפות שלו לחלל הבית המרכזי. "התוצאה של עיצוב כזה הוא שחסר לנו קיר בבית", אומר נתן. "לכן, אם בעבר המטבחים היו בצורת ח', היום אפשר לעצב רק ר'. אי נותן מענה בתור משטח עבודה נוסף, מקומות אחסון שהלכו לאיבוד, מקומות ישיבה וגם הפרדה פיזית בין המטבח לשאר החלל". לכן, האי הוא אכן חלק חשוב ופונקציונלי במטבחים.
למרות זאת, יש מקרים בהם לא כדאי להתעקש על אי. "אם יש מטבח צר, למשל, ולא כדאי להתקין אי, אפשר לקחת דלפק צר שיספק חלק מהפונקציונליות, ולהצמיד ראי לקיר כדי לתת תחושה של מרחב". התוצאה היא משטח לאירוח, אחסון ועבודה, "כמו בדיינר. זו הדרך ליהנות מחלק מהיתרונות של אי למרות שאין מקום", אומר נתן.
המטבח הוא חלק בלתי נפרד מהעיצוב של הסלון וכל הבית
נכון.
אם נחזור לנטייה הנוכחית לשילוב המטבח, פינת האוכל והסלון בחלל מרכזי אחד, חשוב להבין שהמטבח הוא חלק מרצף עיצובי של כל החלל.
"אם אתם משפצים רק את המטבח, צריך להבין מה העיצוב שנשאר בשאר החלל, ואיך משלבים אותו בלי שייראה מנותק", אומר נתן. "המעצבות של זיו מתשאלות את הלקוח לגבי העיצוב הקיים והבחירות שנעשו בכל הבית, כדי ליצור את החיבור והרציפות".
מעבר לכך, "היום, כשאנשים נכנסים לבית ונחשפים לכל החלל, מאוד מעניין אותם לראות שהמטבח הוא יפה, פונקציונלי ומעשיר את הבית. מטבח איכותי שמשתלב עם כל העיצוב הוא גורם שמעלה את ערך הבית, אומר נתן.
תמיד אפשר להוסיף מאוחר יותר
לא באמת נכון.
רבים מאיתנו משאירים חלק מהמשימות להמשך הדרך, מתוך מחשבה תמימה שנתפנה לזה ונגשים את מטבח החלומות שלנו ביום מן הימים. הוספה של תשתיות או שינויים בהמשך הדרך, אחרי העיצוב הראשוני, יהיו הרבה יותר קשים. לכן, הכנה למתקן מים עתידי, נקודות חשמל, תקשורת ואפילו הכנה להתקנה של טלוויזיה - כולם יכולים להיות רלוונטיים גם אם אין בהם שימוש מיידי.
"כמו בהרבה דברים בחיים, גם במקרה הזה, הזמני הופך לקבוע", אומר נתן. "בנוסף, צריך לזכור שחלק מעלויות המטבח זה הובלה והתקנה. לכן, ברגע שאתם עושים מטבח בחלקים, אתם משלמים כפול על הובלה והתקנה". מעבר לכך, "לא תמיד החומרים שהשתמשתם בהם יהיו קיימים בהמשך, ומשום שחלק מהמטבח עשוי מעץ, הוא משנה את הצבע שלו עם הזמן, כך שהחלק החדש יראה בצבע אחר. בסוף הכל יראה שעטנז וגם יעלה יותר".
אין לי המון דברים לאחסן
לא נכון.
במעבר בין מטבח ישן לחדש, יש הרבה מאיתנו שנוטים לחשוב שיהיה להם מקום לכל מה שהם עוברים איתו, מבלי לחשוב על כך ברצינות. חשוב לזכור לדוגמא במעבר ממטבח בחדר נפרד למטבח בחלל כללי, לעיתים נצטרך לוותר על חלק מהארונות העליונים, ולכן צריך לקחת בחשבון את כל הציוד והצרכים שלנו.
"אי אפשר להגיד 'יהיה בסדר'", מפציר נתן. "צריך להסתכל על המציאות ולהתכונן אליה מראש. המעצבים שלנו לא מסתמכים על 'יהיה בסדר', אלא מבקשים מהלקוח להכין "רשימת מכולת" של כל הצרכים שלו, על מנת להתאים את המטבח לכך. ברגע שהכל מותאם לצרכים, אתם לא שוכחים כלום ולא מגלים אחרי המעבר שאין מספיק מקום".
התנור/ מקרר/ מדיח הזה ייכנסו לשם, אין בעיה
לא נכון.
בניגוד לעבר, אז כל מכשירי החשמל והמוצרים היו בגדלים סטנדרטיים, היום המצב שונה. "היום אפשר למצוא מידות לא סטנדרטיות והמון סוגי כיריים, למשל, בניגוד לכיריים גז 60 ס"מ על 60 ס"מ של פעם, מה שמצריך הכנה בשלב העיצוב", אומר נתן. "כיריים אינדוקציה, למשל, דורשים עומק ואוורור בארון. לכן, אם בעבר קודם ייצרו את המטבח ואחר כך שילוב מוצרי חשמל, היום צריך לחשוב הפוך – קודם לקנות מוצרי חשמל וציוד, ואז להתאים את המטבח עבורם".
חלק מובנה מתהליך העיצוב של מטבחי זיו כולל בקרת איכות לאחר התכנון הראשוני, כדי להתאים אותו למכשירים שבחרתם ולמדידות בשטח, כדי למנוע התנגשויות ומידות לא מתאימות.
עדיף תמיד לנצל את הפינה
לא נכון.
בעקבות השימוש הנפוץ במגירות במטבחים של ימינו, אם המטבח הוא בצורת ר', נוצרת בו פינה מתה, ואז הלקוחות נוטים להגיד שהמטבח לא מנצל את השטח שלנו באופן אופטימלי.
"אך המיתוס הזה לא נכון", אומר נתן. "כדי לנצל את הפינה, צריך לקחת חלק מאחד הצדדים ואז כבר נתפס חצי מהמקום. וכדי להגיע פנימה צריך מתקנים שזזים, כך שהם בכל מקרה לא מנצלים את כל הפינה. אם החלטתם לא להציב מתקנים אלא ארון עם מדף שבו הניצול לכאורה הוא ניצול מלא אך הוא לא פונקציונלי, כי הוא מצריך מכם לשלוח יד לעומק הארון ולמשש כלי מטבח".
בנוסף, אומר נתן, "כששמים בפינה מדף, החלל מתחלק לשניים בלבד, ומקבלים שני מדפים עם נגישות בעייתית וחוסר ניצול של הגובה במלואו, לעומת מגירות עם חלוקה לשלוש רמות ניצול מקסימלי של הגובה ושליפה מלאה ונוחה".
הכי טוב זה מה שהכי פופולארי עכשיו
לא בהכרח.
אמנם מפתה לבחור במגמות העדכניות ביותר בעולם עיצוב המטבחים, אבל לפני ההחלטה, כדאי לכם לשאול את עצמכם האם זה מה שמתאים לצרכים הספציפיים שלכם. פתרונות אחסון מסוימים יכולים שלא להתאים למבנה המטבח, הצבע הטרנדי יכול שלא להתאים לריצוף, או להתלכלך בקלות.
"זה בדיוק כמו במסעדה - יכולים לשבת 4 סועדים, שניים יאהבו מאוד את המנות ושניים אחרים יתאכזבו. גם במטבחים, הכי טוב לתפור אותו Tailor Made, מתוך הבנה שמה שטוב עבורי, לא בהכרח טוב עבורך. מטבח הוא מוצר מאוד מורכב, ולכן צריך להתאים אותו לצרכים של הלקוח, תוך התחשבות ברצונות שלו ובמאפיינים של הבית. המעצבים של זיו יכולים להגשים את החלומות הספציפית שלכם, מבלי ללכת באופן עיוור אחרי הטרנדים".
אם כן, אפשר לראות שגם בעולם המטבחים קיימים מיתוסים שהשתרשו אצל כולנו במשך שנים רבות - חלקם נכונים לחלוטין, וחלקם מופרכים מן היסוד. המפתח למטבח מוצלח נמצא בפתיחות, צבירת ידע, קבלת השראה והיכרות עם המגמות הלוהטות בתחום. מעל לכל, חשוב שהמטבח יתאים לצרכים שלכם וישרת אתכם למשך שנים רבות.