מערת צדקיהו בירושלים נפתחת לקהל הרחב החל ב-1 באוגוסט 2023, לאחר שהייתה סגורה בשלוש השנים האחרונות לשיפוץ ושדרוג תשתיות ותוכן, וזאת במימון משרד ירושלים ומסורת ישראל ובביצוע החברה לפיתוח מזרח ירושלים. מערת המסתורין והאגדות של ירושלים מציעה כעת חיזיון אימרסיבי (אופף) מרגש ומהפנט בשם "סודות מתחת לחומות", המתנהל כסיור המוקרן בתחנות על קירותיה החשוכים, לעומקה של המערה, אל סיפורם של עיר ושל עם, אל העולם המסופוטמי של תקופת בית ראשון, האגדות והמיתוסים של תקופת בית שני וסודות רבים נוספים.
"האתר הזה הוא אבן יסוד של ירושלים, מכאן מתחיל הסיפור שלנו. אני רואה חשיבות עצומה בכך שכל ילד יבקר כאן במהלך השנים שבהן הוא לומד על ההיסטוריה שלו", מכריז מאיר פרוש, שר ירושלים ומסורת ישראל. משלים את הדברים מנכ"ל המשרד אסף יזדי, שאומר: "מיקומה של מערת צדקיהו חשוב ואסטרטגי. משרד ירושלים ומסורת ישראל משקיע מאות מיליוני שקלים בשותפות עם עיריית ירושלים בפיתוח פרויקטים כלכליים ותיירותיים במרחב, מתוך שאיפה להפוך גם את צפון אגן העיר העתיקה למרחב שוקק חיים למבקרים ישראלים ולתיירים מהעולם".
מסע מהפנט אל סודות המערה
עמוק מתחת לסמטאות התוססות של העיר העתיקה בירושלים שוכנת מערת צדקיהו, פנינה נסתרת משופעת בהיסטוריה עתיקה וקירותיה אפופי סודות.
המערה נפתחת מחדש לקהל ב-1.8.23 לאחר שהייתה סגורה בשלוש השנים האחרונות לשיפוץ, שבוצע על ידי החברה לפיתוח מזרח ירושלים, במימון משרד ירושלים ומסורת ישראל, במטרה לשפר את התשתיות ולפתח את התוכן שמוצע באתר.
שדרוג המערה כולל תוספת עדכנית של חזיון אור וקול בטכנולוגיית אימרסיב (חוויה רב-חושית אופפת, המקיפה את המשתתף מכל הצדדים), המזמנת למבקרים חוויית מסע מהפנטת בזמן ובמרחב. המסע מתנהל כסיור המוקרן בתחנות על קירותיה החשוכים של המערה, ולוקח את המבקרים לעומקה של המערה, אל העולם המסופוטמי של תקופת בית ראשון, האגדות והמיתוסים של תקופת בית שני ואל עוד סודות ואגדות החבויים בין קירותיה.
בעומקה של המערה נפגוש את הכרוב המיתולוגי, את "תולעת השמיר" האגדית שבעזרתה נחצבו אבני מזבח מקדש שלמה שאותן נאסר לחצוב באמצעות ברזל, וגם את חבריו של מסדר סודי, המאמין שמכאן נחצבה "אבן הראשה" הראשונה בהיסטוריה. נצטרף למסעו של צדקיהו לגלות בבל ונסיים בבנייתה המחודשת של ישראל לאחר 2000 שנות גלות.\
הטכנולוגיה מעצבת את עתיד התיירות
במשך 5,000 שנות קיומה ידעה ירושלים לתווך את אוצרותיה לציבור מבקריה. העיר מחזיקה בשיא הביקורים הארציים מתיירות נכנסת וגם מתיירות ישראלית.
מגפת הקורונה הביאה להסרה של חסמי השימוש בטכנולוגיות חדשות, ורק התבקש לעשות בהן שימוש חיובי בזמן שנכפה על העיר להיות נטולת תיירים ולמצוא דרכים להנגיש אותה לקהל של המאה ה-21. מתוך מאות אתרי התיירות הפועלים בעיר, החברה לפיתוח מזרח ירושלים בחרה לצרף למהפכה הטכנולוגית שניים מאתרי הדגל שלה: טיילת החומות, שזכתה במיצב המשלב פסלים בהדפסת תלת-ממד עם אפליקציה במציאות רבודה, ומערת צדקיהו עם החיזיון האורקולי האופף.
״לאורך השנים התנסו בעולם באסטרטגיות שונות כדי למצוא פתרונות להמסרת מידע למבקרי, כשהנפוצה ביותר היא ארגון מסלולים עם לוחות מידע, שהיו האלמנט המרכזי של תקשורת בין המבקר לאתר. בעשור האחרון נפתח עולם חדש של אפשרויות, הודות לפיתוח טכנולוגיות חדשות, שאפשרו מציאת פתרונות יעילים יותר ופיתוח כלים חדשים להנגשה של אתרים ארכיאולוגיים לציבור; המדיות האלקטרוניות, המתפתחות ללא הרף, משנות את הדרכים שבהן האדם מעבד מידע. לפיכך האתגר המרכזי הוא למצוא דרכים להגשת האתר בדרך של חוויה, המטביעה את חותמה והופכת אותו למשמעותי יותר, ממתגת ומבדלת אותו״, כך מסביר אדוארדו הובשר, המנהל האומנותי של מיצב ״שומרי החומות חוזרים״ על טיילת החומות ושל החיזיון האורקולי ״סודות מתחת לחומות״ במערת צדקיהו. ״מחקרים בינלאומיים, הוכיחו, שהכנסת מציאות רבודה כחלק מהדרך שבה מתווכים את המידע למבקר באתרי מורשת, מניבה תוצאות יוצאות דופן. המחקר גילה ש-AR (Augmented Reality מציאות רבודה) מגביר את מעורבות המבקרים ב-84% ומביא לביקורים חוזרים בהיקף מדהים של 80%. המציאות הרבודה משפרת את הידע של המבקרים ב-7.5%, מטפחת קשר עמוק עם האתר, ומגבירה את המרכיבים של חוויות טיול משמעותיות".
לדבריו, החוויה הרב-חושית מותירה בקרב המבקרים רושם מתמשך, שכן קירות המערה מתעוררים לחיים עם דימויים חיים ואודיו מהפנטים ומפעימים. החוויה מציעה הזדמנות ייחודית להתעמק בנבכי ההיסטוריה ולחקור את הסיפורים המסתוריים שמסתתרים מתחת לפני השטח, תרתי משמע. מערת צדקיהו, שהייתה חוויה נדירה בעיר עוד טרם הכנסת הטכנולוגיה החדישה אליה, היא עדות לכוחן משנה המציאות של חוויות טכנולוגיות.
ביקור במערה, עם או בלי חיזיון לבודדים, למשפחות ולקבוצות, מתבצע כעת בתיאום מראש בלבד, בימים א'-ה' 17:00-9:00. בשבת – סיור רגיל בלבד, ללא חיזיון, בשישי – סגור
כרטיסים (עם חיזיון או ביקור רגיל):
מבוגר 35-25 ₪, ילד/חייל/סטודנט/גמלאי 25-12 ₪
פרטים והזמנות: Pami.co.il
02-6277550
לחצו כאן לסרטון על החיזיון החדש:
פורסם לראשונה: 15:35, 30.07.23