חמישה חודשים לאחר פרוץ המגפה בישראל, פרויקטור הקורונה פרופ׳ רוני גמזו הציג הערב (יום ג') את התוכנית הלאומית למיגור הקורונה - ״מגן ישראל״, במשרד החוץ בירושלים. גמזו הודיע שצה"ל יקבל את הסמכות לקטיעת שרשראות ההדבקה, וכפי שפורסם לראשונה ב-ynet שר הביטחון גנץ אישר כי החלה הקמת המפקדה לקטיעת שרשרת ההדבקה בצה"ל. הפרויקטור הדגיש: "החוזה החדש - מסכות, ריחוק ומינימום הגבלות".
באירוע השתתפו ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון גנץ שר הבריאות יולי אדלשטיין, סגן שר הבריאות יואב קיש, מנכ"ל משרד הבריאות פרופסור חזי לוי, ראש שירותי בריאות הציבור ד"ר שרון אלרועי, פרופסור אבי שמחון ומזכיר הממשלה צחי ברוורמן. ynet העביר את הדברים בשידור חי.
נתניהו נשא דברים ראשון ואמר: "אנחנו פועלים בכמה וכמה חזיתות. בחזית הביטחונית עיניכם הרואות, בחזית הכלכלית הרבה פעולות, הארכת דמי האבטלה, החל"ת, הסיוע לעסקים ולעצמאים, המענק לאזרחי ישראל ועוד תכניות שבדרך. בשבוע שעבר מינינו יחד את פרופ' רוני גמזו לפרויקטור הקורונה הלאומי היום הוא יציג תוכנית. אני מצפה מכל שרי הממשלה לתת גיבוי לתכנית הזאת ואני מצפה מאזרחי ישראל כולם ללא יוצא מן הכלל לשתף איתה פעולה".
כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, גנץ הודיע כי כבר החלה בצה"ל הקמת המפקדה לקטיעת שרשרת ההדבקה: "מזה מספר ימים ובתיאום הרמטכ"ל החלו בצה"ל את הקמתה של מפקדה לקטיעת שרשרת ההדבקה. צה"ל יודע לנצל מלחמות והוא ידע לנצח את המגיפה".
שר הבריאות אדלשטיין אמר: "היום אנחנו יוצאים לקרב נוסף, אנחנו יוצאים לקרב על יסודות טובים של משרד הבריאות, צה"ל ומשרדי הממשלה עם מערכת חזקה יותר עם רופאים ואחיות שנקלטים בימים אלה".
גמזו הבהיר: "הייתי חייב להכין את התוכנית מהר, לבצע הערכת מצב ולחשוב מה אנו צריכים לעשות. ראינו ירידה באמון וזה גרם למצב שהמגפה עלתה. מצד הממשלה החוזה החדש הוא שקיפות, מקצועיות, ענייניות ושיתוף. אנחנו לא ניתן יותר יד להגבלות שאין בהן היגיון. אני אחראי, אני לא אתן שיהיו כאן הגבלות שיפגעו בכלכלה ואין בהן היגיון".
הוא הוסיף: "הדבר החשוב ביותר הוא שאנחנו צריכים בעצמנו לבצע קטיעה יותר אפקטיבית של שרשרת ההדבקה. אני מצטער אבל היום זה לא קורה. סליחה מערכת הבריאות ומשרד הבריאות - זה לא שלנו. זו לא רפואה זו אופרציה וזו הנדסה ואני שמח שצה"ל לקח את זה. יש לו את היכולות הטכנולוגיות והכלים. זה אומר הרבה יותר בדיקות אבל קיצור הזמנים של הכל".
גמזו הראה נתונים לפיהם במדינות בארצות הברית שבהן שיעור עטיית המסיכות היה נמוך התחלואה עלתה: "אני פונה לילדים, תגידו לאבא ואמא לשים מסכה. אנחנו לא מתכוונים לשנות את חובת עטיית מסיכות במרחב הציבורי. אני בטוח שאפשר לעשות את זה, אפשר למגר את התחלואה".
לגבי השימוש בסגר אמר: "כל שימוש במילה סגר הוא קדוש, זה צעד עוצמתי, לא נמהר לסגור פה או שם".
מוקדם יותר פורסם כי גמזו מקדם חלוקה של היישובים בישראל לפי רמות תחלואה, שבהתאם לה יותאמו מגבלות על התושבים והמסחר.
המתווה שכונה "מודל הרמזור" טרם סוכם סופית, אך מציע שבערים האדומות, שבהן התחלואה ברמה הגבוהה ביותר, יוגבלו העסקים והמסחר, בעוד שבערים הירוקות ההגבלות על הציבור יהיו מתירניות יותר.
כבר עם כניסתו לתפקיד הפרויקטור בסוף השבוע שעבר, אמר גמזו כי המטרה שלו היא להבדיל בין היישובים והערים לפי רמות התחלואה, ולהחיל עליהן הנחיות בהתאם. בנוסף, על פי המודל המוצע ובהתאם להעדפתו להעביר סמכויות למשרד הביטחון, הפיקוח של פיקוד העורף על היישובים האדומים יהיה הדוק יותר - וצה"ל אף צפוי לקבל תקציב ייעודי לכך.
במקביל, הערב הורה גנץ לצה"ל ומערכת הביטחון לפעול להקמת "מפקדת הקורונה" תחת פיקוד העורף. בדיון שהתקיים הציגו סגן הרמטכ"ל אייל זמיר ואלוף פיקוד העורף אורי גורדין את התוכנית המבצעית להקמת המפקדה, הכוללת הגדרה מדויקת של אופן הפיקוד והשליטה והכוחות הנדרשים. גנץ אמר בדיון מקדים שנערך עם פרופ' גמזו כי "צריך לעשות את כל המאמצים לקטוע את שרשרת ההדבקה, להמשיך להוריד את התחלואה ובכך למנוע סגר במדינה. צה"ל יודע להכריע אויבים בביטחון ויידע להכריע גם את הקורונה. מערכת הביטחון ערוכה למשימות אלו ויודעת למצוא את כל הפתרונות הנדרשים במאמץ האופרטיבי".
בתוך כך, ברקע האיום של בעלי האולמות הבוקר לפתוח את עסקיהם כבר בשבוע הבא גם אם לא יתקבל אישור לכך, בסביבתו של שר הבריאות יולי אדלשטיין מבהירים כי לא יהיה שום שינוי בהנחיות לגבי אולמות האירועים. "לא תהיה גמישות, ושינוי ההנחיות לא נמצא כרגע על הפרק", הבהירו בסביבת אדלשטיין לאור שרשראות ההדבקה הרבות שהחלו באולמות האירועים שנפתחו בחודש שעבר. בנוסף, ההמלצה על הגבלת ההתקהלויות עד 10 בני אדם תישאר ככל הנראה בעינה.
בנוסף סגן שר הבריאות יואב קיש אמר אחר הצהריים במענה לשאילתא של ח"כ מיקי לוי במליאת הכנסת בעניין הגבלות בבריכות: "המגמה היא לקבע את המצב ולראות לאן הולכים. האם מצליחים להוריד את התחלואה? כרגע ההנחיה היא לא לשנות כדי לראות לאן זה הולך. מקפיאים מצב, לא רוצים שינויים שיבלבלו שוב את הציבור. אם נראה שאפשר לשחרר - נשחרר, ואם נצטרך להחמיר - נחמיר".
יואב זיתון השתתף בהכנת הכתבה