המועמד הדמוקרטי לנשיאות ארצות הברית ג'ו ביידן הכריז אמש (יום ג') כי בחר בסנאטורית מקליפורניה קמלה האריס לסגניתו במרוץ לנשיאות. פירוש הדבר שאם ביידן ינצח, היא תמונה לסגנית נשיא ארה"ב, התפקיד השני בחשיבותו בפוליטיקה האמריקנית. אם הדמוקרטים יכבשו את הבית הלבן ומסיבה כלשהי ביידן לא יוכל להשלים את כהונתו, היא תכהן כנשיאה במקומו עד לבחירות הבאות, ב-2024.
"קמלה האריס היא לוחמת ללא חת למען האדם הקטן ונמנית עם אנשי הציבור הטובים ביותר שיש למדינה הזו", כתב ביידן בהודעת הטוויטר שבה הכריז על הבחירה. האריס מצדה מסרה בתגובה ראשונה כי היא חשה כבוד רב וכי ביידן יוכל לאחד את האמריקנים.
ארה"ב בוחרת 2020 – סיקור נרחב בעמוד המיוחד של ynet:
• היכונו לכאוס של נובמבר: מה מתכנן טראמפ?
• טראמפ מגייס את אלוהים והשחורים נגד ביידן
• למה יהודי ארה"ב מצביעים לדמוקרטים?
• הפלסטינית מהקונגרס בדרך לכהונה נוספת
האריס היא אישה שחורה, ופירוש הדבר שאם ביידן ינצח בבחירות ב-3 בנובמבר היא תחולל היסטוריה כפולה: ראשית, תהיה זו הפעם הראשונה שבה אישה תכהן בתפקיד סגן הנשיא – בעבר התמודדו על התפקיד שתי נשים, הדמוקרטית ג'רלדין פררו ב-1984 והרפובליקנית שרה פיילין ב-2008, אך המועמדים שאיתם רצו, וולטר מונדייל וג'ון מקיין, הפסידו; ושנית, תהיה זו הפעם הראשונה שבתפקיד סגן הנשיא מכהן אדם שחור.
האריס בת ה-55, שנולדה לאב מג'מייקה ולאם מהודו, הייתה בעבר התובעת הכללית של קליפורניה. אשתקד התמודדה בעצמה בפריימריז הדמוקרטיים לנשיאות, ולזמן קצר אף נחשבה למועמדת בולטת. בדצמבר פרשה מהמרוץ אחרי שלא הצליחה לפרוץ קדימה, ובהמשך הביעה תמיכה במועמדותו של ביידן ובאה לתמוך בו באירועי הקמפיין שלו. במשך כל החודשים האחרונים היא הוזכרה כמועמדת המובילה להיבחר לסגניתו, אך לאחרונה נדמה היה שכמה מועמדות אחרות נושפות בעורפה.
לזכותה של האריס זקפו בסביבתו של ביידן את הניסיון ורוח הלחימה שלה, והיא נחשבת בעיניהם למי שתוכל להשיב היטב מלחמה גם לנשיא דונלד טראמפ ולסגנו מייק פנס במקרה – הכמעט ודאי – שבין הצדדים יתפתח קרב מכוער בדרך לבית הלבן. את יכולות ההתקפה שלה הוכיחה האריס בין השאר בסנאט, שאליו נבחרה ב-2016: בימיה כסנאטורית התבלטה בתשאולים האסרטיביים שערכה לבכירים בממשל טראמפ כמו התובע הכללי וויליאם באר ולמועמד של טראמפ לתפקיד שופט עליון ברט קבאנו, שהואשם בתקיפות מיניות.
להאריס שמורה פינה חמה אצל ביידן גם משום שהיא הייתה ידידתו הטובה של בנו, בוֹ ביידן, שהיה התובע הכללי של דלאוור והלך לעולמו מסרטן בשנת 2015. בהודעתו אמש על הבחירה בהאריס הזכיר ביידן את הקשר בינה לבין בנו המנוח: "בימים שבהם קמלה הייתה תובעת כללית היא עבדה בשיתוף פעולה קרוב עם בו. צפיתי בהם נלחמים בבנקים הגדולים, מרימים אנשים ומגינים על נשים וילדים מהתעללות. הייתי גאה אז, ואני גאה עכשיו שהיא השותפה שלי בקמפיין הזה".
לצד נקודות הזכות של האריס, גורמים בסביבתו של ביידן היו מוטרדים מהיבטים מסוימים באופיה, ולפי דיווחים בארה"ב ההחלטה הסופית לבחור בה התעכבה בין השאר בשל תהיות בנוגע לנאמנותה: בצוות של המועמד הדמוקרטי יש מי שלא שוכחים להאריס כיצד באחד העימותים הטלוויזיוניים בפריימריז לנשיאות תקפה את ביידן בחריפות על כך שבתחילת שנות ה-70 פעל נגד תוכניות לשילוב ילדים שחורים ולבנים זה עם זה בבתי הספר. האריס העידה שכילדה שחורה, התוכניות הללו סללו את דרכה לחיים טובים יותר. ביידן, שיש לו מוניטין דווקא של בעל ברית אמיתי של הקהילה האפרו-אמריקנית, הזדעזע מההתקפה שלה, וטען כי הייתה זו "הצגה שגויה" של עמדתו. הוא הדגיש שלא התנגד לתוכניות הללו, אלא רק רצה שכל מדינה ממדינות ארה"ב תכריע לגביהן בעצמה.
בסביבתו של ביידן עוד היו לאחרונה מי שטענו כי העובדה שהאריס מעולם לא התנצלה על ההתקפה ההיא מעידה ששאיפותיה הפוליטיות ופעילותה האסרטיבית למען מטרותיה האישיות עלולות לגבור על נאמנותה לו. אוהדיה מנגד טענו כי אילו הייתה גבר לא היו מופנות כלפיה האשמות דומות. כך או כך, בחודשים האחרונים שבו היחסים בינה לבין ביידן והתחממו, וכך הוכשרו התנאים לבחירה בה.
קמפיין טראמפ: האריס זה שמאל קיצוני
ביידן, נזכיר, הבהיר כבר בראשית הפריימריז הדמוקרטיים כי אם יזכה במועמדות המפלגה לנשיאות יבחר לעצמו סגנית, ולא סגן. בחודשים האחרונים, בעקבות מהומות ג'ורג' פלויד והמחאה נגד הגזענות בארה"ב, גבר מאוד הלחץ עליו לבחור לתפקיד סגנית שחורה. גורמים בכירים בקהילה האפרו-אמריקנית אף הזהירו אותו כי אם לא יעמוד בציפייה הזו, הוא עלול לאבד את קולותיהם של שחורים רבים.
לצד העובדה שבחירה במועמדת שחורה יכולה לעזור לביידן להלהיב את המצביעים השחורים ולעודד אותם לצאת לקלפיות, יש הטוענים כי להחלטה שלו לבחור דווקא בהאריס מבין שלל המועמדות השחורות ששמן הועלה יש נקודת תורפה: יש המאשימים את האריס כי גם בעת כהונתה כתובעת הכללית של קליפורניה היו שוטרים שהצליחו לחמוק מהדין אחרי שהפעילו כוח בלתי-מידתי נגד שחורים ובני מיעוטים אחרים, וכי לעתים קרובות מדי היא צידדה ברשויות אכיפת החוק. בימים שבהם תנועת "לחיי שחורים יש ערך" מטלטלת את ארה"ב, פועלה של האריס בהיבט זה צפוי להיבחן תחת זכוכית מגדלת בשבועות הקרובים.
בקמפיין של טראמפ לא חיכו יותר מדי, ודקות אחרי ההכרזה של ביידן תקפו את האריס בדיוק בסוגיה הזו. "האריס תזנח את ערכיה שלה ותנסה לקבור את הרקורד שלה כתובעת כדי לרצות את הקיצונים מתנגדי-המשטרה ששולטים במפלגה הדמוקרטית", נמסר בהודעת הקמפיין. "היא אימצה בשמחה את מצע השמאל הרדיקלי, קראה להטיל מסים חדשים בשווי טריליוני דולרים ותמכה בתוכנית ביטוח הבריאות של ברני סנדרס. האריס היא הוכחה שג'ו ביידן הוא כלי חלול שממלאים באג'נדה קיצונית של הרדיקלים מהשמאל".
שעה קלה אחר כך אמר טראמפ עצמו כי הופתע מהבחירה של ביידן בהאריס. הוא טען שהאריס נהגה בביידן בחוסר כבוד בעימותים בפריימריז והייתה "מאוד מאוד נבזית" כלפיו.
זהותה של המועמדת של ביידן לתפקיד סגן הנשיא עוררה עניין רב גם מפאת גילו המתקדם. אם ביידן ינצח בבחירות, כשיושבע לתפקיד ב-20 בינואר הוא יהיה בן 78 – האדם המבוגר ביותר אי פעם שהחל את כהונתו הראשונה כנשיא ארה"ב. החשש שמצבו הבריאותי של ביידן יידרדר משמעותית בשנים הקרובות צפוי להעסיק רבים בחודשים האחרונים של הקמפיין ובבואם לקלפי.
מכיוון שסטטיסטית הסכנה הבריאותית הנשקפת לביידן גבוהה יותר מלנשיאים קודמים – השאלה מי תהיה האישה שתשלים את כהונתו במקומו במקרה שייאלץ לפרוש נחשבת קריטית במיוחד: על פניו, מרגע מינויה לנשיאה, אם יקרה הדבר, תוכל האריס לנקוט מדיניות עצמאית, ולא להיות עוד מחויבת לגמרי להבטחות שנתן ביידן. לפיכך יש חשיבות גדולה מהרגיל למשנתה ולעמדותיה. יש לזכור גם כי מי שמכהן כסגן הנשיא נעשה כמעט מיידית מועמד בכיר לנשיאות בבחירות העתידיות.
עם הפנים לעימותים
רבות מהנשים האחרות שהוזכרו בחודשים האחרונים כמועמדות בכירות לתפקיד הסגנית של ביידן מיהרו הלילה לברך את האריס אחרי שהתברר כי לא נבחרו. היועצת לביטחון לאומי לשעבר סוזן רייס, שנחשבה למועמדת מובילה במיוחד, מסרה כי האריס היא "מנהיגה עיקשת ופורצת דרך" וכי תתמוך בה ובביידן "עם כל האנרגיה והמחויבות שיש לי". חברת בית הנבחרים קארן באס, שסומנה ממש לאחרונה כאחת הפייבוריטיות, צייצה: "קמלה האריס היא בחירה נהדרת. הרדיפה העיקשת שלה אחר צדק והפעילות שלה ללא לאות למען האנשים הן הדבר שאנחנו זקוקים לו כעת".
חברת בית הנבחרים ואל דמינגס, שגם היא כמו רייס ובאס שחורה, מסרה: "כשאני רואה אישה שחורה מועמדת לראשונה לתפקיד סגנית הנשיא זה מחזק את האמונה שלי שבאמריקה כל אדם יכול להצליח, לא משנה מיהו או מהיכן הוא מגיע". גם הנשיא לשעבר ברק אובמה הצטרף למברכים, וכינה את האריס "שותפה אידיאלית".
להאריס, דרך אגב, יש כמובן גם זווית יהודית: בעלה הוא עורך הדין היהודי דגלאס אמהוף. זמן קצר אחרי ההודעה על הבחירה של ביידן בהאריס צייץ אמהוף בטוויטר תמונה של רעייתו ושל המועמד לנשיאות וכתב: "אמריקה, בואו נעשה את זה!". לבני הזוג אין ילדים משותפים, אך האריס משמשת אם חורגת לשני ילדיו מנישואיו הקודמים.
פחות משלושה חודשים לבחירות לנשיאות, הסקרים מלמדים כי ביידן ממשיך להוביל בפער נאה על הנשיא דונלד טראמפ. יתרונו בסקרים הארציים נע בין 8 ל-10 אחוזים, ונוסף על כך הוא מוביל בפער מבטיח, לפחות לעת עתה, גם ברוב מדינות המפתח שצפויות להכריע את הבחירות. עם זאת, בישורת האחרונה של הקמפיין ייתכנו תמורות רבות, במיוחד אחרי העימותים הטלוויזיוניים בין טראמפ לביידן. טראמפ מקווה להציג בהם את ביידן כאיש חלש שייכנע לשמאל הרדיקלי במפלגתו, וכמי שמאבד את צלילותו ואינו כשיר לכהן כנשיא ארה"ב.
פורסם לראשונה: 23:17, 11.08.20