ישיבת קבינט הקורונה שתתקיים היום (חמישי) תחל עם סקירה והמלצות של ראש המטה לביטחון לאומי מאיר בן שבת. בשעות אלו מגבש המטה את המלצותיו הסופיות לקראת ישיבת הקבינט, ואולם נראה כי הוא הולך להיות הגורם המשמעותי ביותר שמקדם הטלת סגר ומגבלות. "השאלה היא בעיקר איך נלך לסגר ובאיזה אופן, לא מתי", אמר אמש גורם במל"ל.
"אנחנו מתלבטים עד כמה זה יהיה נושם ומה תהיינה המגבלות הספציפיות שיוטלו", הוסיף הגורם. המל"ל צפוי להמליץ על הטלת מגבלות נוספות עוד לפני החגים.
בנוסף, היום צפוי המל"ל לאשר גם את מתווה "הרמזור" של פרופ' רוני גמזו, מנהל תוכנית "מגן ישראל" למאבק בנגיף הקורונה, שגם הוא הוא לא גיבש באופן סופי את הסקירה ואת המלצותיו המעודכנות שיביא. בסביבתו טוענים כי הוא דבק בעמדתו ומתנגד גם כעת לסגרים, ואולם גם אופציית המגבלות בחגים צפויה להיות חלק מהדיון היום.
יש מחלוקת בין הפרויקטור גמזו לראש המל"ל בן שבת לגבי איך להגיע ליעד של צמצום התחלואה והורדת מספר הנדבקים ל-500 ביום. בעוד גמזו דוחף לסגרים מקומיים בסגנון ירכא – ראש המל"ל דוחף לסגרים כלליים.
בינתיים, גמזו מכין תוכנית מגירה לסגרים כלליים שיכללו הגבלות תנועה, סגירת בתי מלון, מסעדות ומקומות בילוי וצמצום התחבורה הציבורית. עם זאת, מקומות העבודה יישארו פתוחים לפי התוכנית הזו. ראש המל"ל ופרופ' דב שוורץ מאוניברסיטת בן גוריון שמייעץ לקבינט הקורונה ממליצים על סגרים מיידיים עוד לפני החגים.
בנוסף, גם הצוות המייעץ למל"ל גיבש בימים האחרונים סדרת המלצות באשר למגבלות ולהנחיות העתידיות במאבק בקורונה. "הצעדים שננקטו הביאו לעצירה של הגידול בקצב, אבל לא הביאו לירידה", אמרו גורמים בצוות.
"המטרה המרכזית היא להחזיר את המשק לנורמליות, וכל עוד התחלואה גבוהה אין אפשרות לעשות את זה. כדי להחזיר את המשק לפעילות צריך להוריד את התחלואה. אנחנו לא מרוויחים זמן מהעיכוב במתן ההגבלות, ובמיוחד משום שאנחנו מתקרבים לפתיחת שנת הלימודים החרדית, פתיחת שנת הלימודים הכללית ולאחר מכן החגים. כל הדברים הללו הם פוטנציאל לגידול בתחלואה, ואנחנו נכנסים לשם כשאנחנו כבר בעומס כבד. לכן, אין טעם להמתין".
"סגר", עם זאת, הוא מונח רחב שעשוי לכלול מנעד רחב של אפשרויות. בצוות המליצו על המשך פעילותם של מקומות העבודה, במקביל לאיסור על התקהלויות במרחבים אחרים. בצוות גם לא המליצו בשלב זה על מגבלות תנועה.
"אפשר וצריך לשמור על רוב מקומות העבודה", אמרו. "הפגיעה בתעשייה, בחקלאות, ובהייטק היא מיותרת. אין סיבה לפגוע בכל אלו כל עוד הם עומדים בכללים של התו הסגול. צריך לכוון למנוע התקהלויות במסעדות, אולמות, מופעים, ברים, בתי כנסת וקניונים. כל מה שמערב מפגשים של מספר גדול של אנשים, מקומות סגורים וקבוצות אנונימיות שקשה לתפוס אחר כך – צריך להיסגר. אנחנו מדברים על תקופה של שלושה עד ארבעה שבועות".
פורסם לראשונה: 22:42, 19.08.20