שתי התאבדויות של אזרחים בלבנון, שככל הנראה קשורות למשבר הכלכלי הכבד הפוקד את ארץ הארזים, עוררו בסוף השבוע גל חדש של ביקורת בקרב לבנונים על הטיפול של ממשלתם במשבר המחמיר.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
המקרה הראשון הוא של גבר בן 61 מאזור הרמל שבמזרח לבנון. הוא התאבד על מדרכה ברחוב קניות סואן של הבירה ביירות – ממש לאור יום, מול סניף של רשת דנקן דונטס. בזירת ההתאבדות הוא הותיר פתק – וגם מסמך המעיד כי אין לו שום רישום פלילי.
בפתק שהשאיר הזכיר האיש שיר מהפכני פופולרי שבו מדובר על רעב – עובדה המרמזת כי ההתאבדות שלו קשורה למשבר הכלכלי שפוגע בחייהם של רבים ברחבי לבנון. "הוא התאבד בגלל רעב!", צעק בן דודו של האיש בשעה שכוחות הביטחון פינו את גופתו. דגל לבנון היה מוטל לצדה. עשרות בני אדם הניחו ביום שישי פרחים בזירת ההתאבדות בביירות.
ההתאבדות השנייה שעוררה ביקורת על הפוליטיקאים בלבנון היא של אדם שעבד כנהג, תושב העיירה ג'דרה הסמוכה לעיר צידון שבדרום לבנון, וגם היא קשורה כנראה למצב הכלכלי. האיש, בן 37, נמצא מת בביתו ביום שישי. הוא סבל מקשיים כלכליים.
ג'אד שבאן, כלכלן ופעיל נגד הממשלה, הגדיר את ההתאבדויות "רצח על-ידי השכבה השולטת שמוכנה להרוג אותנו, להרעיב אותנו ולהפוך אותנו לעניים כדי שהיא תוכל לדאוג לאינטרסים שלה".
גזלו מאיתנו את החלומות
בערכה של הלירה הלבנונית חל לאחרונה פיחות דרמטי, ובשבוע שעבר הגיע ערכה בשוק השחור ליותר מ-9,000 לירות לדולר. מחיריהן של סחורות שונות עלו כמעט באותה מהירות שבה צנח ערך המטבע, ומשכורת של מיליון לירות לבנוניות שווה כעת קצת יותר מ-100 דולר. בשנה שעברה משכורת כזו הייתה שווה כמעט 700 דולר.
ארגוני סיוע הזהירו בשבועות האחרונים כי בלבנון יש סכנה של רעב המוני. המשבר הכלכלי של לבנון בא בצל מגפת הקורונה, אחרי שכבר בשנה שעברה, חודשים ארוכים לפני התפרצות הנגיף, יצאו המונים לרחובות במחאה על המצב הכלכלי הקשה של ארצם. בינואר הוקמה בלבנון ממשלה חדשה, והיא טוענת שהיא עושה כעת כל שביכולתה כדי לטפל במשבר, אבל בינתיים התושבים אינם רואים תוצאות.
ההתאבדות בביירות ביום שישי עוררה מחאה קטנה בשכונת חמרה, שבה התרחשה, ובה מחו המפגינים על יחסה של הממשלה למשבר, שהוא המשבר החמור ביותר מאז תום מלחמת האזרחים שהתחוללה בלבנון בשנים 1990-1975.
"הוא לא התאבד, הוא נרצח בדם קר", נכתב על אחד השלטים שנשאו המפגינים במחאה נגד הממשלה. "הדרג הפוליטי אחראי", אמר אחד המוחים. המפגינה לינה בובס תקפה: "אנשים רעבים, שבורים, אומללים. הם גזלו מאיתנו את החלומות שלנו, את הכסף שלנו, את הלחם שלנו. והם יושבים בטירות שלהם וממשיכים לדכא אותנו".
שני מלפפונים במקרר
קריסתו של המטבע הלבנוני והירידה הדרמטית בכוח הקנייה של הלבנונים גרמו להמונים במדינה לשקוע בעוני, והעוני הזה בא לידי ביטוי במקרריהם הכמעט-ריקים של רבים מהתושבים. סוכנות הידיעות הצרפתית AFP תיעדה בשבועות האחרונים מקררים כאלה ברחבי לבנון, מדינה שפעם היו מי שכינו אותה "שווייץ של המזרח התיכון".
פדווה מרחבי, אישה בת 60 שגרה בדירה קטנה בטריפולי ונמנית עם הלבנונים שהסכימו להצטלם, הציגה למשל מקרר שבו יש רק בקבוק אחד של מים מינרליים – ושני מלפפונים. "אם היו מקררים קטנים יותר בשוק – הייתי מוכרת את זה וקונה אחד חדש, קטן", סיפרה. "לפחות הייתי יכולה להשתמש בכסף הזה כדי לאכול משהו".
על סמך המתרחש בצמרת הלבנונית, לא נראה שהמשבר קרוב לפתרון. בשבוע שעבר התפטר מנכ"ל משרד האוצר הלבנוני, אלן ביפני, שכיהן עד עתה כחלק מהצוות הממשלתי שמנהל משא ומתן עם קרן המטבע הבינלאומית על חבילת סיוע שתחלץ את המדינה מהמשבר. ביפני היה בכך לחבר השני בצוות המשא ומתן שמתפטר בתוך פחות מחודש בגלל האופן שבו מנהלים מנהיגי לבנון את המשבר.
ביפני, שכיהן כמנכ"ל המשרד במשך שני עשורים, הסביר את התפטרותו בכך שהוא "מסרב להיות שותף לקריסת המדינה או אפילו לצפות בקריסה הזו". הוא האשים "כוחות פוליטיים וכלכליים" במדינה בעיכוב תוכנית רפורמות גדולה שהממשלה אישרה השנה, תוכנית שהוא סייע בגיבושה וששימשה כבסיס למשא ומתן בשיחות עם קרן המטבע, שממנה מקווה לבנון להשיג סיוע בסך 20 מיליארד דולר.
"אנחנו טוענים שאנחנו רוצים תוכנית חילוץ מקרן המטבע הבינלאומית", אמר ביפני, "אבל אנחנו עושים כל מה שאפשר כדי להכשיל רפורמות".