פעילים למען בעלי חיים פרסמו היום (ג') תיעודים נדירים של טיגריסים משוטטים ביערות של מערב תאילנד. מדובר בפעם הראשונה זה ארבע שנים שפריטים לא-מזוהים מהמין הזה מתועדים במדינה. הצילומים שוחררו לקראת יום הטיגריס הבינלאומי שיחול מחר, ולדברי הפעילים שפרסמו את הצילומים מדובר בעדות לשיקום של המין שנמצא בסכנת הכחדה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
זואולוגים אומרים כי דרום-מזרח אסיה היא "שדה קרב" חשוב במאבק להצלת החתולים הגדולים, שברחבי העולם מספריהם צללו מ-100,000 לפני כמאה שנה לפחות מ-4,000 כיום. אחת הסיבות לצמצום הדרמטי במספר הטיגריסים היא הביקוש לפרוותיהם ואף לחלקי גוף מסוימים שלהם, בין היתר בסין ובווייטנאם.
את הצילומים תיעדו מצלמות נסתרות ביערות, ונראים בהם כמה טיגריסים חולפים על פני המצלמות, אם כי אחד מהם מזהה את עדשת המצלמה וניגש לבחון אותה, תוך שהוא מרחרח את המכשיר.
ג'ון גודריך, המדען הראשי של קבוצת השימור הסביבתי Panthera, אמר שהצילומים הללו "מרגשים מאוד". לדבריו, "זו עדות טובה לכך שמה אנחנו עושים עובד. אנחנו מתחילים לראות את השיקום של מספרי הטיגריסים באזור".
בעשור האחרון הרחיבה תאילנד את מאמצי השימור הסביבתיים שלה, ולפי ההערכות חיים בה כיום כ-200 טיגריסים. בג'ונגלים שבמערב המדינה, משם כאמור הובא התיעוד החדש, קיימת אוכלוסייה של התת-מין טיגריס הודו-סיני. הפקחים ביערות שם ינסו כעת לבדוק אם הטיגריסים החדשים הצליחו לבסס לעצמם טריטוריה.
"אחרי יותר מ-20 שנה של עבודה בשטח, אלו הם מבין הצילומים הטובים ביותר שראיתי", אמרה איילין לרני, שמנהלת את הפעילות בתאילנד של האגודה הזואולוגית של לונדון. "לראות טורפי-על, כמו טיגריסים, חוזרים ליערות – המשמעות של זה היא שהמערכת האקולוגית משתקמת, שזהו דבר טוב לכל חיי הבר".
גודריך אומר כי ההצלחה של השיקום נובעת בחלקה מהתקנה של מצלמות מתוחכמות המכונות PoacherCams, שיודעות להבדיל בין בני אדם לבעלי חיים ולשלוח תמונות של ציידים לא-חוקיים ביערות לשלטונות – בזמן אמת.
למרות התקווה שהצילומים החדשים מעוררים בקרב הפעילים, הטיגריסים עדיין נמצאים בסכנה. האוכלוסיות המקומיות בקמבודיה, לאוס ווייטנאם כבר אבדו, ובמיאנמר ההערכה היא שרק 23 פריטים עוד חיים בפרא.
"ההתמקדות כעת צריכה להיות בדרום-מזרח אסיה, שם הטיגריסים עומדים בפני הסכנה הגדולה ביותר", אמר גודריך לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP. הוא הדגיש שכדי שמאמצי השיקום יצליחו נדרשת תמיכה ממשלתית, והצביע על מדינות כמו הודו ורוסיה, שבהן התמיכה הפוליטית במאמצים כאלו סייעה לכך שאוכלוסיות הטיגריסים בהן יציבות או נמצאות בתהליך של שיקום.