במהלך הביקור, נחשפו המשתתפות לשיח היהודי העכשווי בארה"ב, לאתגרים הפוליטיים ולאופן שבו מתנהלת הקהילה היהודית בתפוצות, תוך שילוב של תכנים על שוויון מגדרי ומנהיגות נשית.
חיבור עמוק לקהילה היהודית בארה"ב
המסע בארה"ב החל במפגש מרגש עם הרבה אנג'לה בוכדל, מהמנהיגות היהודית החשובות בארה"ב, בבית הכנסת הרפורמי Central Synagogue בניו יורק. נחשפנו גם לייחודיות של קהילות יהודיות שונות, כולל חוויית תפילה בבית הכנסת הלהט"בי "בית שמחת תורה", קהילת "בית שלום" הקונסרבטיבית בפילדלפיה, שתוכנן על ידי האדריכל פרנק לויד רייט, והקהילה העל-זרמית בבית הכנסת בני ישורון בניו יורק. המפגשים הדגישו את הגיוון והעומק בקהילה היהודית האמריקאית ופתחו דלת לשיח על חיבור בין ערכי המסורת לפלורליזם תוך שמירה על קשר עם ישראל.
במהלך המסע, נפגשו המשתתפות עם דמויות מפתח מהקהילה היהודית בארה"ב כמו הרב ריק ג'ייקובס, נשיא התנועה הרפורמית בארה"ב, ועמיחי לאו, מייסד קהילת Lab/Shul, שהדגישו את תפקידן של קהילות כמחוזות מכילים למגוון זהויות. פגשנו גם את שני ארגוני הלובי היהודיים המרכזיים הפועלים למען ישראל בארה"ב AIPAC ו-JSTREET, ושמענו מהם את הפרספקטיבה שלו על המצב בישראל ובארה"ב ועל הדרכים בהן הם פועלים לתמיכה וחיזוק של מדינת ישראל.
"המסע הזה הוא שיאו של תהליך ארוך. בחודשים האחרונים למדה וחקרה הקבוצה על גווניה הרבים של יהדות התפוצות, דנה בנושאי זכויות נשים ושוויון מגדרי וערכה בירור עמוק של הזהות היהודית, הציונית והישראלית." אמר דרור מורג, ראש המחלקה למעורבות חברתית ותיקון עולם בהסתדרות הציונית העולמית. "במסע הזה נחשפות המשתתפות למורכבויות של הקהילה היהודית בכלל ובזירה הפוליטית האמריקאית בפרט. דרך מפגשים עם חברות וחברי קהילות יהודיות מכל הזרמים ושיחות מעמיקות עם נבחרות ונבחרי ציבור, הן זוכות ללמוד על המורכבות של הדיון הציבורי בארה"ב. במהלך המסע, המשתתפות מתוודעות לסוגיות מרכזיות בחברה האמריקאית ובקהילה היהודית, תוך שהן בוחנות אותן דרך נקודת מבט נשית ויהודית".
מערכת הבחירות האמריקאית: חוויות ולקחים
המסע נערך במקביל לבחירות בארה"ב, ובכך סיפק הצצה לעומק המורכבות של המערכת הדמוקרטית בארה"ב. המשתתפות לקחו חלק בביקורים במטה הבחירות של המפלגה הדמוקרטית בפנסילבניה, שוחחו עם תומכים משתי המפלגות ואף השתתפו באירוע סיום הבחירות של המועמדת הדמוקרטית לנשיאות, קמלה האריס, שהעניק להן תובנות נוספות על מערכת הבחירות והחשיבות של השתתפות אזרחית. החוויה עוררה אצל המשתתפות שאלות על הכוח של הקול היהודי במערכת הבחירות וההשפעה שלו על הקהילה היהודית המקומית.
לאורך המסע, המשלחת קיימה מפגשים עם אנשי ציבור מובילים, כגון מארק לוין, נשיא רובע מנהטן; רו לנדאו, חברת מועצת העיר פילדלפיה; הנציגים ג'ראד סולומון ובן וקסמן מבית הנבחרים של פנסילבניה; ומת׳יו טוארק, ראש העיר של אלנטאון. המפגשים עם נבחרות ונבחרי הציבור אפשרו למשתתפות להבין את החשיבות של פנסילבניה כמדינת מפתח בבחירות, האתגרים המקומיים ואת הקשרים המורכבים בין יהודי ארה"ב וישראל, במיוחד בתקופה של בחירות וגילויי אנטישמיות.
נשים ושוויון מגדרי: דיונים מעוררי השראה
סוגיית השוויון המגדרי קיבלה תשומת לב מיוחדת במסע, המשתתפות פגשו נשים מובילות ממגוון תחומים בזירה הציבורית. המפגשים עם דמויות חזקות ובעלות השפעה הותירו בהן השראה וכיווני מחשבה חדשים.
במהלך המסע, נפגשו המשתתפות עם שילה כץ, מנכ"לית המועצה הלאומית לנשים יהודיות (NCJW), שהציגה את האתגרים המונחים בפני נשים בזירה הציבורית. היא שוחחה עם המשלחת על חשיבות הקול הנשי בזירה הציבורית ועל התפקיד הקריטי של נשים יהודיות בתמיכה בזכויות נשים בארה"ב ובישראל. היא הדגישה את יוזמת Jews For Repro, הפועלת למען הגנה על זכות ההפלה, ואת החשיבות שבהתגייסות למען זכויות מגדריות בתקופה שבה הן נתונות לאיום גובר.
גיל סגל, סגן יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית וראש המחלקה לישראל ולהנצחת השואה, ציין את ערכה של תכנית "מובילות בשלטון המקומי" ואת הכלים שהיא מעניקה לנשים מובילות בשלטון המקומי בישראל. "זוהי תכנית מרכזית וחשובה המאפשרת לנציגות ציבור בשלטון המקומי להשתלב בתוכנית הכשרה וקבלת כלים מהותיים לעבודתן. השלטון המקומי מהווה את הנדבך המרכזי לקשר ולשירות לאזרחים במדינת ישראל וביתר שאת בתקופות חירום כפי שחווה מדינת ישראל בשנה החולפת."
נעמה מושינסקי, מנהלת תכנית "קול מקומי" במרכזים לצדק חברתי, מוסיפה: "השנה האחרונה הייתה מהקשות שידעה החברה הישראלית. על אף האתגרים, בחרו נשים רבות מאי פעם להתמודד על תפקידים פוליטיים בשלטון המקומי בכל הדרגים. המשלחת איחדה נשים מכל קשת החברה הישראלית והמנהיגות המקומית למסע של למידה ולקיחת אחריות משותפת על נושאים מרכזיים לחברה – ציונות, מנהיגות, ושותפות עם קהילות יהודיות בארה"ב. במסע הזה היה מדהים לראות שכשנשים נמצאות בעמדות כוח השמיים הם הגבול- מחברות מועצה בישראל ועד הבחירות לנשיאות בארצות הברית."
תחושת שליחות ותקווה להמשך
על אף הקשיים שבנסיעה בתקופה כה מתוחה בישראל, המשתתפות חזרו לישראל עם תחושת שליחות מחודשת. המפגשים עם קהילות יהודיות מגוונות והחיבור לשותפות עמוקה עם נשים נוספות בקו הראשון של המנהיגות המקומית, חיזקו בהן את המחויבות לפעול למען שוויון, אחווה וקשרים חוצי יבשות. הקשרים שנוצרו במסע הדגישו את הייחודיות של השותפות היהודית ואת הפוטנציאל לשינוי חיובי עבור קהילותיהן בישראל ובתפוצות. "יצאתי אופטימית," סיכמה אחת המשתתפות, "עם נשים מנהיגות שכאלה ועם חיבור אמיתי לשטח, נוכל כולנו לעשות שינוי."
שמחנו לפגוש קהילות מגוונות עם זהויות שונות, אשר כולן חשות קשר עמוק ומחויבות לישראל. לצד ביקורת שיש לעיתים לחלק מהקהילות על התנהלות הממשלה בישראל, ניכר כי קהילות אלו פועלות מתוך רצון לשפר ולחזק את החברה הישראלית. על כן, חיזוק הקשר בין שתי הקהילות היהודיות הגדולות בעולם הוא קריטי לצמיחתה ושגשוגה של מדינת ישראל.
מוגש מטעם ההסתדרות הציונית העולמית
פורסם לראשונה: 16:34, 18.11.24