כ־10 דקות נסיעה ממזרח לכביש 6 וכ־45 דקות מתל אביב נמצאת קרני שומרון. היישוב שנוסד בשנת 1977 - מוקף בטבע ירוק ונהנה מאוויר צלול ואיכות חיים גבוהה - זוכה בשנים האחרונות לפריחה משמעותית במגוון תחומים, כשבראשם הזינוק הדמוגרפי שהוא רושם: מ־7,300 תושבים ב־2015 ל־10,500 ב־2020. ועם צפי ל־42,000 תושבים בשנת 2040, המשמעות היא הפיכתו לעיר מחוז גדולה ומרכזית בשומרון.
"לאחר שנים ארוכות של הקפאת בנייה, מ־2015 ועד היום הצלחנו לאכלס פה 600 משפחות חדשות, מה שהופך את היישוב לאחד מהצעירים בארץ, כש-50 אחוז ממנו בני פחות מ־21", מספר ראש המועצה יגאל להב.
4 צפייה בגלריה
קרני שומרון
קרני שומרון
קרני שומרון
(צילום: יח"צ)
קרני שומרון הוא היישוב השני שהוקם בשומרון. בשנת 1990 חבר אליו הישוב גינות שומרון הסמוך לכדי מועצה מקומית משותפת ומאז הלכה וגדלה. אשתקד התרחבה המועצה גם עם צירופה של מעלה שומרון השכנה המערבית. בשנים האחרונות ובמיוחד בשנה החולפת של משבר הקורונה גובר הביקוש למגורים איכותיים בהישג יד באזור ירוק ומאוורר קרוב למרכז הארץ, וקרני שומרון עונה להגדרה. "מי שקנה כאן דירה לפני ארבע שנים, הרוויח היום בין 70% - 100% על ההשקעה", אומר להב.
הזינוק הגדול המדובר בהיקף האוכלוסייה מתורגם בשטח לבנייה מסיבית של יחידות מגורים לצד מעטפת שירותים, תשתיות, פארק תעשיות, מסחר וחיי קהילה תוססים. למשל, בימים אלה הולכת ומוקמת בצידו המערבי של היישוב שכונת "אורנים" שנבנית בימים אלה על ידי היזמים והקבלנים הגדולים באזור - חברת שאג ולול בשיתוף עם חברת בנייני בר אמנה, החברות המובילות בתחום בעלי מוניטין וניסיון רב. בשכונה יהיו 17 בניינים, הכוללים כ־240 יחידות דיור, חלקם כבר בבנייה מתקדמת. ממרפסות הבניינים, הצופים אל עמק מנוקד בחורש טבעי, אפשר ביום בהיר עם ראות טובה את גוש דן ואפילו את הים.
"חרטתי על דגלי הקמת 100 יחידות דיור לפחות מדי שנה, כדי לעודד צעירים להמשיך ולחיות כאן, לשמחתי, זה מודל שמצליח", אומר להב ומוסיף, כי כדי לסייע למהלך ליצירת מקומות תעסוקה נוספים, יצר מודל מסחרי, שבמסגרתו יזמים מציעים שכירויות זולות של שטחי מסחר כדי למשוך צעירים לפתוח עסקים, גם בעידן הקורונה. "זה מאפשר להם לעבוד פה באזור ללא הצורך להרחיק למרכז", הוא אומר.
4 צפייה בגלריה
ראש המועצה, יגאל להב
ראש המועצה, יגאל להב
ראש המועצה, יגאל להב
(צילום: מועדון שלך)


תוכניות קדימה: ממחישים את העתיד

ב־44 שנותיו תוכנן היישוב טלאי על טלאי, עד שהוחלט במועצה לקדם תוכנית אב עם ראייה מערכתית ארוכת טווח, שתחבר את כלל השכונות והגבעות למתחם אורבני אחד עם שטחי טבע, מסחר, תרבות, ספורט ומגורים. תכנון בשיתוף פעולה עם משרד השיכון, אדריכל המחוז טימור מגרלי, מהנדס המועצה ובשיתוף הציבור הונחה תוכנית האב, שזכתה להמחשה יצירתית וחדשנית. לראשונה בישראל הוכן מודל תלת מימד ברזולוציה גבוהה, המציג תמונה אינטראקטיבית, המאפשרת שינוי דינמי של העיר, שאוכלוסייתה צפויה לגדול ביותר מפי 4 בתוך 20 שנה.
"אנחנו המועצה הראשונה שמשתמשת בפלטפורמה חדשנית מעולמות הגיימרים לתכנון של שנת 2040 בתלת מימד אינטראקטיבי", אומר להב. "התחום הזה של מידול היישוב בונה את השלד שלו לעוד 10-20 שנה, וזה מאפשר למתכננים, ליזמים, לציבור, לממשלה, לכולם לראות איך הוא ייראה - איפה נדרש להזיז מבנים, איפה אפשר לסלול שבילי אופניים וכו'".
המהלך, לדבריו, הוא מהפך חשיבתי, שהופך את קרני שומרון ואת ישראל לפורצות דרך בחדשנות דיגיטאלית לבניית כלי לתכנון אורבני.
4 צפייה בגלריה
(צילום: יח"צ)


הישגי השנים האחרונות: חיזוק הקהילה בגישה ירוקה

תחום החינוך נותן מענה כמעט לכל הגילים. "פועלים פה שבעה מעונות יום ו־29 גני ילדים. אנחנו הרשות היחידה שמפעילה בעצמה את מעונות היום ומרגישים זאת בנתינה האין סופית של הצוות", אומר להב ומוסיף שביישוב פועל ג'ימבורי ייחודי, שלצד משחקייה לילדים מציע מגוון סדנאות הדרכה להורים, וכמו כן פועלות חמש תנועות נוער: הצופים, בית"ר, בני עקיבא, שחקים ועוז.
בשנים האחרונות המועצה מקדמת מעטפת תשתיות רחבה ומתקדמת של כבישים, אינטרנט וחשמל מתקדמות, משקיעה משאבים בגינות הציבוריות, מועדון הספורט, חדרי הכושר, הבריכה המקורה הפתוחה בשבתות, תרבות הפנאי והספורט.
שטחו הגדול של היישוב מצריך התייחסות מתקדמת לנושא הנגישות והמעבר ממקום למקום. כחלק משיפור הנגישות והעלאת המודעות לאיכות הסביבה, מציין להב, כי "נסללו שבילי אופניים המחברים בין כל השכונות, יש כלי רכב שיתופיים כמו בתל אביב לצד מערכות סולאריות ועמדות טעינה חינמיות לרכבים חשמליים", מציין להב ומוסיף כי הוא עצמו וגם שאר חברי המועצה נוסעים במכוניות היברידיות.
שטחי התעשייה והמסחר בתחומי היישוב נמצאים בתפוסה מלאה, והרשות נאבקת להקמת מתחמים דומים נוספים, המבוקשים מאוד בשל קרבתם למרכז הארץ ולכביש 6, למשל הקמת פארק תעשיות בר־און משותף ל־3 רשויות: מועצה מקומית קדומים, מועצה מקומית קרני שומרון ומועצה אזורית שומרון - שצפוי למשוך יזמים רבים לאזור. ואם מדברים על שיתוף פעולה בין מועצות, להב מוביל כיום את אשכול יו"ש, שמכיל 14 רשויות ומעל 300 אלף תושבים - מאורנית החילונית ועד מודיעין עילית החרדית. "מדובר בשינוי גישה", הוא אומר. "לא עוד כל רשות מסתכלת רק על עצמה, אלא כל רשות שתצליח ותתרומם, תגרום גם לאחרת להתרומם. דבר שיזניק את כל האזור. אנחנו, כל ראשי הרשויות באשכול, חושבים יחד ומשתפים זה את זה באופן מלא בכל נושא". היישוב מתאפיין בקהילה חמה ומגובשת, והפרויקט הקהילתי של חורשות המאכל בקרני שומרון הוא רק דוגמה אחת לכך. "שתלנו מאות עצי פרי, והתושבים מוזמנים לקטוף ולקחת הביתה. בהיבט הסביבתי, העצים מורידים את הטמפרטורה ומעלים את רמת החמצן, והתושבים נהנים מפירות בחינם".
4 צפייה בגלריה
(צילום: יח"צ)

פרויקט חברתי נוסף במקום הוא הפאב "מול העץ", שמועסקים בו עובדים ממשפחות חד הוריות. בעלות השווה לכל נפש. "זה אחד הפרויקטים הכי מוצלחים שעשינו, כי מדובר בפריפריה מרוחקת, כך שזה מענה שמאפשר לבלות ביישוב במחיר שווה לכל נפש, יצירת מפגש בין כל הגילאים והמגזרים, במפגש חזותי החשוב כל כך בימים אלו ואנחנו מקפידים על התנאים הללו".
בין יתר התהליכים והשרות המוצע בקרני שומרון, ניתן למצוא את מפת"ח, המרכז לטיפול בילדים, המספק שרות טיפולי לכל יישובי הסביבה: התפיסה במרכז רואה את הילד מתפתח באינטראקציה עם סביבתו ומדגישה את הייחודיות והיכולות של כל ילד וילד. במפתח קיימים חדרי טיפול המצוידים במיטב הציוד המתקדם בתחום. וגם את המתי"א מרכז התמיכה היישובי/האזורי מיועד לשמש מערכת תומכת למסגרות החינוך הרגיל ולמסגרות החינוך המיוחד.
WEWORK מתחם עבודה משותף שנותן מענה משותף לעסקים קטנים ובינוניים ומאפשר להם לעבוד בו ואשר ממקום בתוך אוהל אינדיאני גדול וממוזג המשקיף לנוף המדהים.
מרכז מצוינות - מרכז המצוינות היישובי הוקם על מנת לתת מענה הולם לילדים ברוכי כישרונות ולסייע בידם לממש את הפוטנציאל הגלום בהם המרכז פועל לאתר ולשתף בפעילותו תלמידים מגיל צעיר, לפתח ולטפח מנגנונים ארגוניים ופדגוגיים לקידום פעילויות עירוניות מגוונות החותרות למצוינות.
אולם הנכס חשוב ביותר, לדבריו, הוא "הקהילה החזקה עם הלב הענק ויכולת הנתינה ללא הפסקה, שתקופת הקורונה רק חידדה את ייחודה וסגולותיה הטובות. יש יופי של חיבור בין הדתיים לחילונים, והרבה משפחות באות לכאן דווקא משום שהן מחפשות את הקרבה למשהו מעורב. יש פה חדרי הכושר ובריכה שפתוחים בשבת ומופיעים של אומנים מקרן פלס, דרך ישי ריבו ועד עמיר בניון, שמגיעים בגלל האופי המיוחד שלנו, ואנו מזמינים את כולכם לבא ולגור עימנו ולהנות מקהילה מדהימה, נוף מיוחד, אויר נקי וקרבה למרכז וכל החבילה של איכות חיים במחירי דיור שפויים".