חמש נשים חשופות חזה הפגינו שלשום (חמישי) בירושלים כשהן מחזיקות שלטים שעליהם כתובים בין היתר בעברית, אנגלית וערבית הסיסמאות: "ציצי מצטלם יותר טוב מאשר אלימות משטרתית", "ארץ אוכלת יושביה" ו"צדק לאיאד". המחאה שלהן הגיעה יומיים אחרי הסערה שחוללה מפגינה שעמדה חשופת חזה על פסל המנורה מחוץ למשכן הכנסת. אחת המפגינות אמרה: "אם שלטים לא עובדים, אז ציצים יעבדו".
מיה (21), אחת מהמפגינות, סיפרה ל-ynet על ההחלטה להפגין בחזה חשוף. "הרעיון היה שגם בזמן מחאה שחולקת על כל התחומים, ישנם תחומים שלא מדברים עליהם, עדיין יש נושאים שלא מדברים עליהם ויש נושאים שלא עולים לסדר היום כמו הרצח של איאד אלחאלק שהמקרה שלו גם לא תועד. יש אלימות משטרתית כלפי פלסטינים ואף אחד לא מדבר על זה".
לדבריה, את ההשראה הן קיבלו מהסטודנטית שהפגינה כשפלג גופה העליון חשוף תוך שהיא יושבת על סמל המנורה. "אחרי שהבחורה במחאת העובדים הסוציאליים חשפה את החזה שלה, השיח הציבורי שהתנהל סביב זה היה יותר מכל המחאות. עשינו את זה ממקום של 'די, למה לא מדברים על זה', ממקום של כעס. בשלטים שהחזקנו אמרנו שציצי מצטלם טוב יותר מכל דבר אחר - כי אף אחד לא מדבר על למה המשטרה מתנהגת בצורה אלימה? למה אין שיח ציבורי על המוות של איאד? אם זה מה שתופס את תשומת הלב, אם זה מה שמדברים עליו ללא הפסקה, נשתמש בזה לטובתנו".
"אנחנו לא גימיק", היא הסבירה. "אמנם יש דרכים אחרות, ואנחנו גם פועלות בדרכים אחרות כדי לעורר את תשומת הלב הציבורית והתקשורתית, אבל זה לא מקבל את אותה תשומת לב מבלי שיהיה משהו מאוד גרפי. כשאנחנו מחינו לפני כמה שבועות על רצח של פלסטיני, לא הייתה כמות כזו של אנשים. אנחנו פה להגיד שביבי מושחת והכול, אבל יש דברים שהם הרבה יותר חשובים כמו אלימות משטרתית והכיבוש. הרצח של איאד הוא סימפטום של תופעה נרחבת של אלימות משטרתית שהובילה לרצח, על הכיבוש".
"בזמן המחאה קיבלנו תגובות נהדרות", סיפרה מיה. "התכוננו מבחינת חברים שהיו אמורים לשמור עלינו כי ידענו שיהיו אנשים שירצו לבוא ולהפריע, אבל מהקהל הרחב זה פשוט היה מדהים. לא ציפינו לכזו רמה של תמיכה. כולם מסביבנו קראו קריאות של אהדה. לא אמרתי למשפחה מראש כי הם היו זועקים, אבל דודה שלי פרסמה בפייסבוק את התמונות והיא לא ידעה שזו אני".
חמש המפגינות זכו לפרגון מצד פעילות פמיניסטיות רבות. גם ח"כ לשעבר שלי יחימוביץ' שיבחה אותן בטוויטר: "אתן נפלאות. אני מעריצה אתכן. אתן גאונות. היכולת להפוך את מקור ההשפלה וההחפצה למקום של כוח, תעוזה, מחאה והתרסה כל כך מקסימה שלא סופרת אף אחד - דמעות בעיניים".
ר', (26) מירושלים, מפגינה נוספת שחשפה את עצמה, סיפרה: "אחרי שביום שלישי ראינו שמה שתפס מבין כל המחאות זו הסטודנטית מהפגנה של העובדים הסוציאליים שהפגינה בחזה חשוף, הבנו שהדבר שמסתכלים עליו הוא החזה, ועל תמונות שהן סקסיות, והבנו שאם כבר מדברים על חזה, אז שיסתכלו על חזה שכתוב עליו 'אלימות משטרתית' או 'מאסר מנהלי' או 'כיבוש', כי בסופו של דבר אנחנו לא יכולים להתעלם מהמסרים האלה. אם שלטים לא עובדים, אז ציצים יעבדו".
ר' טענה כי מה שהיא מתארת כאלימות משטרתית בהפגנות האחרונות הוא לא דבר חדש, וכי אותה אלימות מופעלת לדבריה פעמים רבות כלפי מיעוטים. "האלימות שכרגע מתחילה להתעצם סביב מפגינים ואזרחים, מתרחשת כמעט בשגרה - אבל לא במרכזי ערים יהודיות אלא בכפרים פלסטינים, כלפי מיעוטים, אתיופים וחרדים. בדרך כלל זה לא רק עם מים אלא באמצעים קשים יותר. אנחנו מתחילים לשים לב לזה רק כשזה מגיע אלינו. לא נשאר מי שיצעק. כל האלימות הזו היא לא חדשה, אבל זו פעם ראשונה שאנחנו חווים את זה על עצמנו ואנחנו יכולים לנסות להבין מה באמת מרגישים באוכלוסיות החלשות".
"מצד אחד בעיניי חזה לא צריך להיות כזה דבר פרובוקטיבי", היא הוסיפה בהתייחס למחאה שלה, "אבל זה עבד ועובדה שמדברים על הציצי שלי יותר מעל כל המחאה. פעם ראשונה שצעקנו 'כיבוש' ואנשים מחאו לנו כפיים, ולא זרקו עלינו אבנים, והקשיבו למסרים שהם לא רק פשטניים אלא יותר קיצוניים ורדיקליים של כיבוש ואלימות משטרתית. אלה דברים שבדרך כלל לא מדברים עליהם".
כמו מיה, גם ר' תיארה את החשש מהתגובה למפגן המחאה. "פחדנו שמפגינים יתקפו אותנו כי המסרים שלנו בדרך כלל לא 'עוברים חלק בגרון' והופתענו לטובה. כשעמדנו היה מהמם. היינו בטוחות שנהיה שתי דקות ונברח על נפשנו, ואנשים צעקו שאנחנו מלכות ואמרו לנו 'כל הכבוד'. אנשים הצטרפו אלינו באופן ספונטני והתפשטו וזה היה מרגש. לא חווינו אפילו תגובה אחת לא נעימה".
ואיך המשפחה הגיבה? "המשפחה שלי עדיין לא ראתה את התמונות ואני ברגשות מעורבים, אבל בסופו של דבר התקשורת מתעניינת בנו מאשר כל מחאה אחרת וזה מה שחשוב. עשיתי טוב וגם אם הם יגידו 'אבוי ואוי' אז חבל. זו הדרך שלי ואני מאמינה בה. אני מקווה שיתמכו בדרך שלי".
קבלת שבת בבלפור: "הצעירים מצטרפים"
בתוך כך, הפגנה נערכה גם מול מעון ראש הממשלה בנימין נתניהו ברחוב בלפור בירושלים. מאות השתתפו במחאה שנערכת שם מדי יום שישי, ומתוארת כ"קבלת שבת מסורתית". המפגינים קראו לנתניהו להתפטר מתפקידו והכריזו כי המצור על בלפור לא ייפסק עד שהוא יתפטר.
בניגוד להפגנה שהתקיימה בערב חמישי, המחאה האחרונה הייתה רגועה וללא אירועי אלימות, כאשר הגיעו אליה לא מעט משפחות עם ילדים, חלקן מיישובים רחוקים בארץ.
אלי נבון, שהגיע לבלפור מגן יאשיה, סיפר: "הגעתי לכאן עם אשתי שתי בנותיי, חתני ונכדיי. אנחנו פעילים כבר מחודש מרץ במסגרת 'הדגלים השחורים'. אותנו לא מעניין ימין או שמאל, דתי או חילוני יהודי או ערבי. אנחנו כאן כדי לסמל לדור העתיד וליצור קבוצה גדולה שתבהיר שאי אפשר לקבל את זה שאדם שנאשם בפלילים יכול לכהן כראש ממשלה. זה לא קורה בשום מקום בעולם. אני שמח שהדור שהצעיר הצטרף אלינו בשבועות האחרונים והבין שהעתיד שלהם תלוי פה".
חגי קמחי, שצעד מקיסריה לבלפור, הוסיף: "ראש ממשלה שלא עומד בטוהר המידות ולא נושא את סט הערכים הבסיסי שכל אזרח מחויב אליהן לא יכול לכהן כראש ממשלה".
מגי נחשוני שצעדה יחד אתו, פנתה לנתניהו: "איך אתה ישן בלילה כשכל כך הרבה אנשים מרגישים רע מהדברים שאתה עושה. אני מודה לך על הדברים הטובים שעשית, אבל הגיע הזמן שתפנה את מקומך".
פורסם לראשונה: 22:45, 24.07.20