בעיירה קודוניו שבצפון איטליה, שהייתה ככל הידוע מוקד ההדבקה הראשון של נגיף הקורונה במערב, שָבו הבוקר (יום ב') התלמידים ללימודים לראשונה מאז 21 בפברואר, היום שבו נשלחו הורים מבוהלים לאסוף את ילדיהם מבתי הספר בעקבות הידיעות על התפשטות הווירוס.
8 מיליון התלמידים בבתי הספר של איטליה נכנסו בהמשך לסגר בן חודשיים וחצי, אבל רק מעטים מהם ספגו טראומה קשה כמו זו של ילדי קודוניו, שהעבירו את ימיהם לא רק כשהם ספונים בבתים, אלא גם כשבחוץ מייללות כל העת סירנות של אמבולנסים המפנים את החולים והמתים. "רבים מהם איבדו את סבא וסבתא שלהם", מספרת צ'צ'יליה קוג'יני, מנהלת אגף החינוך בקודוניו.
בדיוק בשל כך, עבור 11 הערים והעיירות במחוזות ונטו ולמוברדיה שהיו הראשונות למצוא עצמן תחת סגר ותחת ההגדרה "אזור אדום", יש לחזרה לבית הספר משמעות סמלית גדולה.
ראש העיירה קודוניו, פרנצ'סקו פסריני, אומר שלמעשה אין בה מקרים ידועים של קורונה כבר כמה חודשים, אבל הרשויות השהו את החזרה לבית הספר משום שביקשו להיזהר משאננות. לדבריו הן לא חסכו שום מאמץ בניסיון לספק הגנה מרבית ל-3,500 התלמידים בקודוניו, עיירה בת 17 אלף תושבים. "אנחנו מקווים שזה יצליח, כדי שכל מה שעברנו יהפוך לזיכרון", הוא אומר.
קודוניו היא העיירה שבה נמצא הנדבק הראשון שהתגלה באיטליה, גבר בן 38 בשם מאטיה. לפי הערכות הוא לא היה הנשא הראשון במדינה, משום שכלל לא ביקר בסין או במדינה אחרת שבה התפשט עד אז הנגיף, אך לא ברור מי הדביק אותו. כך או כך, אחרי שהתברר כי הוא נשא קורונה התגלו בעיירה עוד כ-150 נדבקים הקשורים אליו, ובהמשך יצאה התפשטות הנגיף משליטה.
למשך שבועות ארוכים הפכה איטליה למוקד ההדבקה והתמותה מספר אחת במערב, ובשיא ההתפרצות היא דיווחה על יותר מ-8,000 נדבקים ו-800 מתים מדי יום. בחודשים האחרונים, בעקבות הגבלות התנועה החמורות שהטילה, הצליחה להשתלט על המגפה. אם בשיא ההתפרצות דורגה ראשונה בעולם במספר הנדבקים והמתים, כעת היא מדורגת במקום ה-20 במספר הנדבקים (כ-287 אלף) ושישית במספר המתים (כ-35,600).
כך או כך, איטליה נותרת מוכנה על המשמר. בגנים ובפעוטונים בקודוניו נדרשים כעת הילדים לעבור בדיקת חום בבואם בבוקר, אך הם אינם נדרשים לעטות מסכות. בבתי ספר יסודיים ובחטיבות הביניים מתבקשים הורים למדוד חום לילדיהם לפני צאתם מהבית, והילדים נדרשים לעטות מסכות – אך מותר להם להסירן בזמן השיעור. בבתי ספר שבהם אין אפשרות לשמור על ריחוק חברתי, תלמידים מבוגרים יותר נדרשים לעטות מסכות כל היום.
מוסדות חינוך ברחבי איטליה ניצלו את תקופת הקורונה גם כדי לערוך שיפוצים שנדחו במשך שנים בצל קיצוצים תקציביים, ובחלק מבתי הספר אפילו דחו את פתיחת הלימודים עד שהשיפוצים האלה יסתיימו. בית הספר התיכון בקודוניו, למשל, קיבל 230 שולחנות חדשים שהזמינה הרשות המקומית, והם יאפשרו לתלמידים לשמור על ריחוק חברתי גדול יותר וכך להסיר את המסכות בזמן השיעורים.
הבוקר מצאו עצמם תלמידי היסודי בקודוניו ממתינים באזורים שסומנו בסרט אדום עד שייקראו להיכנס לכיתה. מריה כריסטינה באג'י, ששתי בנותיה, בנות 4 ו-10, חזרו היום ללימודים, סיפרה שהפעם לא נדרשה לצאת איתן לקנות תיקים חדשים לקראת החזרה לבית הספר: התיקים הישנים נותרו מוכנים לשימוש, משום שבמשך חודשים ארוכים, בחורף ובאביב השנה, הם נותרו מוטלים על רצפת ביתן. הציפייה לפגוש את החברים לכיתה, היא העידה, הייתה יוצאת דופן.
כך או כך, ההתרגשות מהולה כמובן גם בחשש מהאפשרות שהחזרה ללימודים תביא להתפשטות מחודשת של הנגיף. אף שנקבעו תקנות רבות בכל הקשור להתנהלות בכיתה, אי אפשר לחסל את כל הסכנות. "מה נעשה במקרה של התקפות שיעול?", אומרת באג'י. "אף אחד לא יודע".