נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ניצח היום (ד') על מצעד צבאי מרהיב בכיכר האדומה לציון יום השנה לניצחון על הנאצים – תצוגה פטריוטית שמבקריו של הנשיא הרוסי טוענים כי נועדה להביא לעלייה בשיעור האהדה כלפיו בציבור, שיעור שבימים אלה הוא נמוך מהרגיל. המצעד נערך ערב קיומו של משאל על שינויים בחוקה, שאם יאושרו יאפשרו לפוטין להמשיך לכהן כנשיא עד שנת 2036 אם ירצה בכך.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
במפגן צפה פוטין במַשגרים של טילים בליסטיים בין-יבשתיים מוּבלים בכיכר, ובמפציצים המסוגלים לשאת נשק גרעיני טסים בשמיים. המצעד כלל טורי טנקים, והשתתפו בו יותר מ-14 אלף חיילים, בהם כמה מבעלות בריתה של רוסיה, בהן סין, סרביה ומונגוליה.
המצעד, שנערך תחת השמש הקופחת, נועד לציין את יום השנה ה-75 לניצחון של ברית המועצות על הנאצים במלחמת העולם השנייה. האירוע אמור היה להיערך ב-9 במאי אבל נדחה בגלל משבר הקורונה. אף שרוסיה טוענת כי בזמן שעבר מאז היא השיגה במידה רבה שליטה על הנגיף, מבקריו של הנשיא פוטין טוענים כי היה זה בלתי אחראי מצדו להחליט שהמצעד ייערך בכל זאת כעת. בקרמלין הדפו את הביקורת, וטענו כי אף שמספר הנדבקים החדשים עומד מדי יום על אלפים – בסך הכול הנגיף בדעיכה, במיוחד במוסקבה, מוקד ההתפרצות הראשון ברוסיה.
מי שבאו לצפות במצעד בכיכר האדומה היום קיבלו ממתנדבים מסכות וכפפות, והתבקשו לשבת במרחק של שני מושבים זה מזה. פוטין עצמו – שלווה על-ידי ותיקי הצבא – לא עטה מסכה, אבל האנשים המקיפים אותו עברו בדיקות קורונה. הוותיקים שהתלוו אליו נבדקו אף הם והוכנסו לבידוד מחוץ למוסקבה לפני המצעד.
הצבא האדום הציל את העולם
אלפים יצאו היום לרחובות מוסקבה כדי לצפות בטנקים נעים ברחבי העיר. יום הניצחון על הנאצים הוא חג לאומי ברוסיה, והתושבים נהנים בו מיום חופש. בנאומו באירוע אמר פוטין כי "אי אפשר לדמיין מה היה קורה לעולם אילו הצבא האדום לא היה מתייצב להגנתו". פוטין וגורמים רוסיים אחרים זועמים על מה שנתפס בעיניהם כניסיון לשכתב את ההיסטוריה ולהמעיט בחשיבות תפקידם של הסובייטים בניצחון על הנאצים.
בסך הכול נקט פוטין בנאומו במצעד טון פייסני כלפי המערב. הוא אמר שמוסקבה לעולם לא תשכח את תרומתן של בעלות בריתם של הסובייטים במלחמה, בכלל זה פתיחת החזית השנייה ב-1944. פוטין ניצל את ההזדמנות גם כדי להביע את רצונו שחמש החברות הקבועות במועצת הביטחון של האו"ם יקיימו פסגה כדי לטפל בבעיותיו של העולם.
לפני המגפה היו אמורים להשתתף במצעד נשיאי צרפת וסין, אבל היום הם לא הגיעו לאירוע. עשרה מנהיגים אחרים באו, רובם ממדינות ברית המועצות לשעבר. נשיא קירגיזסטן ביטל את השתתפותו ברגע האחרון, אחרי ששניים מהאנשים שליוו אותו למוסקבה התגלו כנשאי קורונה.
71% מהרוסים בעד השינויים
המצעד נערך כאמור ערב משאל העם על השינויים בחוקה, שיחל מחר ויסתיים ב-1 ביולי. בין השינויים המוצעים בו זה שלפיו פוטין יוכל להתמודד על עוד שתי כהונות כנשיא, בנות שש שנים כל אחת. החוקה הנוכחית אוסרת עליו להתמודד שוב על התפקיד, שבו השלים כבר ארבע כהונות, שתיים רצופות בכל פעם. כהונתו הנוכחית של פוטין מסתיימת ב-2024. לפי מכון הסקרים VTsIOM 71-67 אחוזים מהמצביעים יתמכו בשינויים, אבל מתנגדי הקרמלין טוענים כי המשאל אינו הוגן בשום צורה.
חלק מהפרשנים טוענים כי שלטונות רוסיה – בסיוע התקשורת הממלכתית הרוסית – מנצלים את מצעד הניצחון על הנאצים כדי להגביר את הרגשות הפטריוטיים בקרב האזרחים הרוסים, דבר שעשוי לשפר את שיעור התמיכה בפוטין שצנח ל-59%, שיעור נמוך במונחים שלו. אף שברוב המדינות שיעור כזה היה נחשב לגבוה, עבור פוטין זהו שיעור התמיכה הנמוך ביותר מאז שנת 1999.
לפי סקרים, נכונותם של הרוסים למחות נגד השלטונות גברה לאחרונה, זאת כשברקע הירידה במחירי הנפט והסגר הארוך שפגעו בכלכלה וגרמו לעלייה בשיעור האבטלה.