מגפת הקורונה מסכנת מאוד את עתידו הפוליטי של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, וכעת, כששני שלישים מהציבור האמריקני אינם מרוצים מהטיפול שלו במשבר, יש דבר אחד שהוא מאמין שיוכל להחזיר אליו את הבוחרים: מציאת חיסון לנגיף.
טראמפ, שלפי הסקרים נמצא בפיגור גדול אחרי מועמד הדמוקרטים ג'ו ביידן, מקווה שפיתוחו של החיסון יושלם לפני יום הבחירות, ושהפעילות האגרסיבית של ממשלו למען מציאת חיסון שכזה תיזקף לזכותו.
טראמפ וסגנו מייק פנס ביקרו אתמול (ב') בשני מוסדות המשתתפים במאמץ לפתח חיסון לנגיף. טראמפ ביקר בצפון קרוליינה ופנס ביקר בפלורידה. "מבחינת החיסונים מצבנו טוב, מבחינת טיפולים מצבנו טוב, ועכשיו אני יוצא לצפון קרוליינה להתרשם בדיוק מהדבר הזה", אמר טראמפ בצאתו מהבית הלבן.
פחות מ-100 ימים לבחירות, הנשיא מפגר אחרי ביידן בפער של כ-10% ברוב הסקרים הארציים, והוא נמצא בפיגור משמעותי גם ברוב מדינות המפתח שצפויות להכריע את המרוץ. המחיר הכלכלי שגבתה המגפה מהמשק האמריקני ביטל למעשה את רוב ההישגים הנאים שרשמה הכלכלה בתקופת נשיאותו של טראמפ, וכעת הוא ניצב בפני ביקורת הן של דמוקרטים והן של רפובליקנים על האופן שבו טיפל במשבר.
ארה"ב, נזכיר, היא המדינה שנפגעה קשה מכולן מהקורונה עד כה. עד עתה אובחנו בה יותר מ-4 מיליון נדבקים, ויותר מ-146 אלף מתו בה מהנגיף.
רבים מיועציו של טראמפ מאמינים שהישועה לקמפיין הבחירות שלו יכולה לבוא מהמרוץ לחיסון, ורואים בהשלמת הפיתוח של חיסון כזה את "הפתעת אוקטובר" האולטימטיבית. בלקסיקון הפוליטי האמריקני "הפתעת אוקטובר" היא התרחשות מפתיעה שמתחוללת ממש לפני הבחירות – המתקיימות תמיד בתחילת נובמבר – ושטורפת את הקלפים ונותנת דחיפה משמעותית לאחד המועמדים.
300 מיליון מנות עד ינואר
הממשל הפדרלי האמריקני מנהל בימים אלה את Operation Warp Speed (שם שאפשר לתרגמו כ"מבצע מהירות על-חלל"). זוהי תוכנית שבמסגרתה מפתחים בה בעת כמה חיסונים נגד נגיף הקורונה, כשהמטרה היא שעד ינואר 2021 יהיו מוכנים לשימוש 300 מיליון מנות חיסון בטוחות ויעילות.
אתמול יצא טראמפ לבקר בצפון קרוליינה במתקן שבו החל הייצור של חיסון שמפתחת חברת Novavax, שמושבה במרילנד. המנות המיוצרות במעבדה בצפון קרוליינה ישמשו במסגרת השלב השלישי של הניסוי הקליני בחיסון, שלב שבו ישתתפו כ-30,000 איש. הוא צפוי להתחיל בסתיו הקרוב, ובו תיקבע מידת הבטיחות והיעילות של החיסון. הממשל הפדרלי השקיע לשם כך 1.6 מיליארד דולר בחברה.
בינתיים משקיע הנשיא טראמפ מאמצים להביא לידיעת הבוחרים את ההתקדמות שנעשית בדרך לחיסון. ד"ר אנתוני פאוצ'י, המומחה של הממשל למחלות זיהומיות, כבר הביע אופטימיות זהירה בנוגע לאפשרות שחיסון אחד או יותר יהיה מוכן לשימוש עד סוף השנה.
עד שיושלם פיתוחו של החיסון, בשטח המצב ממשיך להיראות לא טוב מבחינת טראמפ. בדרום ארה"ב ממשיכים להתמודד עם התפרצות חמורה של הנגיף, ואמש נודע כי היועץ לביטחון לאומי של טראמפ, רוברט אובראיין, נדבק בעצמו בקורונה. זהו האדם הבכיר ביותר בממשל שאובחן כנשא של הנגיף עד כה.
העובדה שפיתוח מהיר של חיסון נעשה יעד פוליטי חשוב כל כך עבור טראמפ מעוררת דאגה בקרב חלק מחברי הקונגרס, החוששים שהנשיא ינסה לעשות קיצורי דרך בתהליך האישור של החיסון. מומחים בממשל מנסים להרגיע את החששות הללו, ונציב מִנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA), ד"ר סטיבן האן, אמר לכתבים שלא יהיו עיגולי פינות בתהליך האישור.
האן הצטרף אמש לביקור שערך סגן הנשיא פנס במעבדה במיאמי המעורבת בפיתוח של חיסון פוטנציאלי אחר, זה שמפתחים מכון הבריאות הלאומי וחברת מודרנה. הביקור נועד לציין את תחילתו של שלב הניסויים השלישי בפיתוח החיסון הזה. "זהו יום היסטורי", הכריז פנס.
פורסם לראשונה: 23:57, 27.07.20