כללית מסחרי- חריקות שיניים
(צילום: אסף מגל)
התקופה הנוכחית גורמת לעלייה בתופעות שונות וביניהן – חריקת שיניים, או בשמה המקצועי 'ברוקסיזם'. המונח, שהגיע מהמילה היוונית 'ברוגמוס' ומשמעותו לחרוק או להדק שיניים, זו למעשה פעולה שרירית חזרתית ובמרבית המקרים לא רצונית, שיכולה להופיע גם במהלך השינה וגם בערות.
ממש לא מדובר בתופעה שולית. המספרים מצביעים על כ-8% מהאוכלוסייה שסובלים מהבעיה בלילה ו-20% בשעות היום. ד"ר שלי מודעי, מנהלת רפואית מרחב צפון בכללית סמייל, שרואה את המגמה מקרוב, מסבירה: "מכיוון שחריקת שיניים, מתבצעת לרוב, באופן לא מודע, פעמים רבות, רופא השיניים הוא הראשון לאבחן את הבעיה ולהפנות את תשומת ליבו של המטופל".
ישנם גורמים רבים לחריקת שיניים, כאשר המרכיב הנפשי משמעותי. "מאז פרוץ המלחמה אנחנו חווים גל חסר תקדים של פניות למרפאות הרשת שלנו בכל רחבי הארץ בעקבות כאבים ונזקים כתוצאה מהידוק וחריקת שיניים. כאשר נזכרים בקורונה שפקדה אותנו, ניתן כבר לומר שלא הכרנו ממדים שכאלה לתופעה", מדגישה ד"ר מודעי.
בהעדר טיפול, יכולים להיגרם נזקים בלתי הפיכים – מסדקים ועד לאובדן שיניים של ממש. לאורך זמן ובתלות בעוצמת החריקה, עלולים להיגרם נזקים קשים כמו, שיניים שבורות ונזקים לטיפולים הדנטליים, שכוללים שברים של סתימות, כתרים ושתלים.
בנוסף, כאבים בפנים, פגיעה במפרקי הלסת, שרירי לעיסה מוגדלים ופגיעה באסתטיות של השיניים והחיוך.

הטיפול החדש יעיל גם ביום וגם בלילה

"עד לא מזמן היה נהוג להשתמש בטיפולים כמו סד לילה, שזה מתקן פלסטיק שמניחים על השיניים, בלילה ומשמש כחוצץ בין השיניים ובלם זעזועים", מסבירה ד"ר מודעי ואומרת שמדובר בטיפול מאתגר למטופלים, שלא נותן מענה להידוק שיניים במהלך היום.
לאחרונה, נכנס לסל הטיפולים טיפול חדש שמעניק פתרון קל, פשוט ונוח לבעיה – הזרקה של בוטולינום טוקסין לשרירי הלעיסה. באמצעות הזרקת כמות קטנה של בוטוקס, שנעשית על ידי רופא השיניים, משיגים החלשה של השריר והפסקה של חריקת השיניים. ובנוסף, הפרוצדורה מסייעת בהקלה על כאבים ויש יתרונות ארוכי טווח כמו שמירה על המשנן, על השיניים ומפרקי הלסת.

איך מתבצעת הפרוצדורה?

ד"ר מודעי מסבירה: "יש לנו ארבעה זוגות של שרירי לעיסה ואנחנו מזריקים בדרך כלל לזוג אחד של שרירי לעיסה, או מקסימום לשני זוגות. כלומר, אנחנו לא משתקים את הלעיסה, אנחנו מחלישים אותה".

האם זה כואב?

"רמת הכאב היא כמו של בדיקת דם או חור באוזן", אומרת ד"ר מודעי בחיוך ומדגישה שהטיפול אורך כמספר דקות ותופעות הלוואי כמעט ולא קיימות.
"אחרי הטיפול אסור כארבע שעות לגעת באזור, אסור לבצע פעילות גופנית או להיות במצב של שכיבה ומעבר לזה – אפשר לחזור לפעילות היום-יומית. ההקלה היא מיידית", היא מדגישה.
לאחר הטיפול הראשוני, המטופל מזומן כשבועיים לאחר מכן לביקורת ובמידת הצורך מזריקים חומר נוסף לאזור. חשוב לציין שלעיתים נדרש לחזור על הטיפול לאחר שלושה חודשים או חצי שנה, בהתאם למצב.

למה לבצע את הפרוצדורה בכללית סמייל?

"בכללית סמייל יש רופאי שיניים מקצועיים ומוסמכים שעברו לכך הכשרה מיוחדת יחד עם אוניברסיטת תל אביב והם אלה שמבצעים את הטיפול", מדגישה ד"ר מודעי. "השימוש הוא בחומרים מאושרי FDA ואישור של משרד הבריאות".

מוגש מטעם כללית סמייל

פורסם לראשונה: 10:46, 11.08.24