יותר מעשרת אלפים מפגינים הגיעו הערב (שבת) לכיכר רבין שבתל אביב, כדי למחות על התנהלות הממשלה בכל הנוגע למשבר הכלכלי והטיפול בעצמאים ובשכירים בצל התפשטות נגיף הקורונה. הם דרשו מהממשלה להוציא לפועל באופן מיידי את התוכנית הכלכלית לשיקום העובדים - העצמאים והשכירים - שנפגעו קשות במשבר שנמשך כבר חודשים ארוכים. בתום המחאה הגיעו כמה עשרות מפגינים לאזור "לונדון מיניסטור" שברחוב אבן גבירול - וחסמו את קטע הכביש. הם צועקים, בין היתר: "הון-שלטון-עולם תחתון" ו"ביבי הביתה". ynet העביר את ההפגנה בשידור ישיר.
קודם לכן, בכיכר רבין, נשאו המוחים שלטים בגנות הממשלה והעומד בראשה, בנימין נתניהו, וקראו קריאות כגון ״מנותקים, נמאסתם״. גם הרחובות הסמוכים לכיכר התמלאו במפגינים. אחד המוחים, חיים הרשברג, נאם ואמר, בין היתר: ״זו הכרזת מלחמה. נהיה פה כל שבוע עד שיימצא פתרון אמיתי״.
מוטי זורגר, נהג אוטובוס ובעל עסק קטן להסעות, עלה לבמה וסיפר על הקשיים הכלכליים שאליהם נקלע. הוא פנה בדבריו לראש הממשלה בנימין נתניהו: ״לא יעזור לך כלום. אתה תתן לנו את הכסף שלנו. מה שאתה רואה פה היום זו התאחדות של העם. אנחנו נתאחד נגד כל מי שיגנוב מאיתנו״.
זורגר המשיך: ״אני אומר שבוע טוב לאנשי התחבורה, התיירות, התרבות ולכל מי שטרח להגיע לכאן ולזעוק. יש כאן בקהל חברים שלי - בעלי חברות הסעות דרוזים, צ׳רקסים, ערבים, חרדים, חילונים, כולם. כולם צועקים: ׳רוצים את הלחם שלנו׳״.
טמיר טרטמן, ממארגני ההפגנה, אמר: "העסקים קורסים. אנחנו ארבעה חודשים בקורונה והמענקים לא מגיעים. הסיוע לא עושה את דרכו למקום הנכון. תפסיקו להבטיח, תפסיקו לדבר. תעשו. אנחנו רוצים לראות את המענקים והסיוע מגיע עכשיו לעסקים, כי אין לנו יותר אמון".
תומר מור, מ"מסעדנים חזקים ביחד", הוסיף: "ההגעה של מסעדנים, בעלי ברים, יזמים, עצמאים, שהגיעו לכאן היום מדברת בעד עצמה. לאנשים בציבור נמאס להמתין למה שמגיע לו, למה שהובטח לו. אנחנו כאן כדי לשמור על החוסן הכלכלי הלאומי ולסייע לממשלה לבצע את מה שהבטיחה ולהעביר את המסר שהכסף צריך לעבור מחר. רק זה יעזור להציל את המשק הקורס".
להפגנה הגיע גם רונן מיילי, יו״ר איגוד הברים והמועדונים שנמנה גם הוא עם המארגנים: ״לא נעצור ולא נוותר. אנחנו רואים בממשלת ישראל והעומד בראשה אחראים לכישלון עד עתה בביצוע התוכניות הכלכליות וקוראים לממשלה להתעשת, לתקן את התכנית בהתאם לדרישותינו ולהוציא את התוכנית הכלכלית לפועל באופן מיידי. אנו נמשיך כל עוד לא יעמדו בהבטחותיהם".
בין הנואמים היו שרונה יצחקי, בעלת עסק בתחום התיירות ואם-יחידנית; לילי בן שלום, בעלת מסעדה בשוק הכרמל; ג׳ניה תדמור, אמנית ומתעמלת אמנותית שנותרה ללא עבודה מתחילת המשבר; חיים הרשברג, בעלים של מועדון שעומד להיסגר בשל המשבר ואביב כרמי, שחקנית.
במהלך האירוע עלה לבמה אבינועם נחמד, שבבעלותו חברת תיירות. הוא אמר: ״כל תייר שנכנס לפה מקבל ממני את ארץ זבת חלב ודבש, את היופי, את האנשים, את מדינת ישראל. העסק שלי הוא מפעל חיים של עשרות שנים. הוא מפרנס אותי ואת עובדיי הקבועים שנמצאים בבית עכשיו יחד עם מאות אחרים - נהגי אוטובוס, מסעדנים וכו׳. ב-12 במרץ הכול נמחק. כולם פוטרו או הוצאו לחל״ת; המשרדים נסגרו והדלת ננעלה.
״אין תיירות ואין אופק. אנחנו זקוקים לגשר הכלכלי המיידי. אנחנו צריכים את הכסף עכשיו כדי שנוכל לשרוד״. הוא התייחס לאמירתו של השר צחי הנגבי שעוררה סערה, ולפיה ״השטויות האלה שאין לאנשים מה לאכול זו חרטא״: ״זו, אדוני הנכבד, לא חרטא. אנחנו לא חרטא ולא מוכנים שיקראו לנו חרטא״.
״לא צריך להיות רופא כדי להבין שמשהו פה חולה מהיסוד״
לילי בן שלום, בעלת מסעדה בדרום תל אביב, נשאה גם היא דברים. היא פתחה את דבריה ואמרה: ״רציתי להגיד לכם שבוע טוב, אבל קשה לי להאמין שכך יהיה. כמפרנסת יחידה, אין יום אחד בחיי שלא עבדתי. לפעמים גם בכמה עבודות. אני לא בכיינית, הקושי אצלי הוא הזדמנות. אף אחד לא אשם בקורונה, אבל בניגוד לכל המכות - זו מכת מוות״.
״ולמה מוות?״, המשיכה בן שלום, ״כי אין אופק, אין תאריך פרעון, אנחנו כבר ארבעה חודשים בקורונה ואף אחד לא יודע מתי זה יסתיים. מגיע לנו לישון לילה אחד בלי חרדת קיום״.
לאחר מכן נשא דברים גם רותם כהן, העובד בתעשיית התרבות: ״האמנות גוועה ונפלה על במותייך חלל, ממשלת ישראל. אין הגדרה אחרת מלבד מוות מוחלט לתרבות - ומוות לתרבות הוא מוות לנשמה. נשמתה של המדינה גוססת ולא - אנחנו לא נחליף מקצוע; זה המקצוע שלנו. היצירה, התרבות והאמנות - אם אלה לא יהיו פה, כלום לא יהיה״.
חיים הרשברג, בעל מועדון ה״מונדו״, אמר למפגינים: ״אני עומד כאן היום ומרגיש חסר אונים מול המדינה שבה בטחתי; מול הרשויות, מול הממשלה, ואני שואל אתכם היום מעל במה זו - איך אפשר להרגיש ככה? זו הכרזת מלחמה״.
הרשברג המשיך: ״ניצבים כאן היום עשרות אלפי מעסיקים, עובדים ואזרחים. כולנו תורמים, מקדמים ומייצרים כל חיינו במקומות העבודה, במוסדות התרבות ובקהילות. היום אנו ניצבים כאן חסרי אונים. נגזר עלינו, ציבור העצמאים, לדומם מנוע. לא צריך להיות רופא או בכיר במשרד הבריאות כדי להבין שמשהו פה חולה מהיסוד״.
״מדינת ישראל שדדה אותי, אני וחבריי רעבים ללחם״
תומר פירסט, פועל במה בן 32 מתל אביב, נאם גם הוא בהפגנה. הוא סיפר: ״למעלה מעשור אני עובד כמנהל הבמה של מיטב אמני ישראל. אני עצמאי, חי ונושם תרבות ישראלית. יוצא סיירת גבעתי, הלום קרב. בשבילי - מבצע עופרת יצוקה מעולם לא נגמר. הערב אני עומד פה בהתרגשות ובכאב עצום, ורואה אותנו - ציבור שכל כולו פצע אחד ענק מדמם״.
פירסט המשיך וסיפר על העיסוק שבו בחר - ואמר: ״לא נהייתי עשיר, אך אני שמח בחלקי תחת ׳ההבטחה׳ שאם אעסוק במה שאני אוהב מספיק זמן - אשרוד ואנצח. מדינת ישראל שדדה אותי לאור יום רק כי היא חושבת שהיא יכולה״.
הוא הוסיף: ״אני רוצה להודות לממשלת ישראל שהעירה אותנו ולא הותירה לנו ברירה אלא להתאחד ולנצח. סגרתם אותנו, השארתם אותנו בלי עתיד, בלי אופק ובלי אפשרות להתפרנס. כבר ארבעה חודשים שאתם מוצאים זמן לחוקק אינספור חוקים - אך לא לתקן את שוד העצמאים הגדול. אתם מדברים ומדברים ובינתיים אני וחבריי רעבים ללחם״.
המוזיקאי אסף אמדורסקי, שהגיע גם הוא להפגנה, נשאל בריאיון לחדשות רשת אם המחאה היא פוליטית, וענה: "פוליטית? לא זה שירותי ניקיון, את רואה מזה פה זה חברת שירותי ניקיון, באו להעיף את הזוהמה שהשתלטה על ראשית המדינה. זו זוהמה ואנחנו שירותי הניקיון, אין בזה שום דבר פוליטי. שחיתות זה לא עניין פוליטי, ביבי צריך ללכת לכלא".
לפיד: ״ממשלה של מנותקים, נכשלתם״
יו״ר האופוזיציה ח״כ יאיר לפיד אמר עם תחילת ההפגנה: ״ממשלה של מנותקים, תביטו אל הכיכר, אל הגשרים, אל הצמתים. העם אומר את דברו. נכשלתם. לציבור מגיעה ממשלה שתעבוד עבורו״.
ראש הממשלה החליפי ושר הביטחון בני גנץ אמר זמן קצר לפני שההמונים מילאו את הכיכר: "האזרחים שיצאו הערב לרחובות מביעים מצוקה אמיתית וצודקת ויש להם את הזכות המלאה לעשות זאת. עלינו, כממשלה, מוטלת האחריות להקשיב ולפעול למציאת פתרונות.
״הקורונה הביאה אותנו למשבר בריאותי, חברתי וכלכלי מהגדולים בתולדות המדינה. יחד, נוכל לו ונתגבר עליו בשמירה על החיים ועל הפרנסה. חובתנו להמשיך לדאוג שלא נשאיר מאחור את המובטלים, לא את העצמאים, לא את ההורים, לא את בעלי העסקים ולא את הקשישים.
״הודעתי לראש הממשלה ושר האוצר שלצד התמיכה בתוכנית הסיוע המיידית, כחול לבן תעמוד על כך שתוצג בהקדם מדיניות תקציבית רחבה הרבה יותר שתעודד את הצמיחה קדימה ולא נסתפק במענה לשלושה חודשים בלבד״.
שר המשפטים אבי ניסנקורן פרסם הודעה מעט אחרי 20:00, והצדיק את המחאה: ״חבילת הסיוע שהוצגה בשבוע שעבר היא צעד בכיוון הנכון, אבל לצדה אנחנו בממשלה חייבים להציג תקציב שיאפשר ודאות כלכלית ומנועי צמיחה למשק. תקציב לשלושה חודשים לא ייתן את המענה הנדרש.
״נעמוד על כך שיגובש תקציב אחראי, עם הסתכלות קדימה לשנת 2021. תקציב שיבטיח רשת ביטחון כלכלית לעסקים, לעצמאים, לקשישים ולמי שאיבדו את מקום עבודתם. רק כך נצליח לחלץ את ישראל מהמשבר".
יו״ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן כתב בחשבון הטוויטר שלו: ״אדוני ראש הממשלה וראש הממשלה הרזרבי, תקשיבו טוב: העם אומר את דברו! מנותקים, נמאסתם!״. ראש העיר תל אביב רון חולדאי צייץ בטוויטר גם הוא: ״שוב אנחנו רואים שרק לחץ משפיע על ראש הממשלה. לא ערכים של סולידריות ואכפתיות״.
יובל קרני השתתף בהכנת הידיעה.
פורסם לראשונה: 20:12, 11.07.20