בשיתוף עמותת פעמונים
בשיתוף עמותת פעמונים
ב-2017 הקימה קארן רודנר את העסק שלה "Simple as that" לצמחייה טבעית ומלאכותית. ההתחלה היתה מבטיחה ואחרי לבטים רבים החליטו קארן ובעלה אפילו לקנות בית ולקחת משכנתא. ואז הגיע ה-7 באוקטובר וטרף את הקלפים. הבעל גויס למילואים, קארן נותרה לבדה עם ארבעה ילדים, עסק במשבר והוצאות שרק תופחות. "אני כל הזמן נלחמת בלהרים את העסק", היא משתפת, "הכול התהפך. גם המשכנתא. התחלנו עם משכנתא יחסית בינונית, לא בשמיים ואז היא עלתה בעוד אלפיים שקלים ואין לי מאיפה להביא את האקסטרה, אין לי כסף לעמוד בזה. מצד שני, אם אני אקח עוד עבודה, מה יהיה עם המשפחה שלי?".
קארן מספרת את הסיפור שלה, אבל במידה רבה מספרת סיפור של רבים היום מקרב מעמד הביניים, בעלי עסקים קטנים ומשפחות למשרתי מילואים. בעוד ההוצאות רק גדלות, ההכנסות נפגעות ומשפחות רבות נקלעו למשבר. כדי לתת ייעוץ ראשוני איך לצלוח את המצב הגיעה לביתה של משפחת רודנר שרון לוין, מנהלת ההסברה של עמותת "פעמונים" ונתנה עצות שיכולות לשמש את כולנו.
כשלב ראשון מבקשת שרון מקארן להוציא את כל הניירת, להיכנס לעובר ושב בחשבון הבנק ולאפליקציית האשראי – ולערוך מיפוי של כל ההוצאות של משק הבית עד לזו הקטנה ביותר. "חשוב ממש להסתכל סעיף, סעיף: כמה אנחנו מוציאים על דיור - שזה כולל גם את המשכנתא והארנונה, על אחזקת הבית - חשמל ומים, חינוך - שזה כולל את ההוצאות גם על חוגים, שיעורים פרטיים, תשלומי הורים ועוד. חשוב שהמיפוי יהיה מאוד מפורט כדי שנקבל תמונה ברורה על מה אנחנו מוצאים כסף".
השלב השני אחרי מיפוי ההוצאות הוא מיפוי ההכנסות. "חשוב למפות את כל ההכנסות, כולל אלו מהעסק, ההכנסות של בעלך מהמילואים ומהעבודה שלו, קצבת ילדים ועוד. גם כאן המיפוי צריך להיות מדוקדק. בין היתר נרצה לראות שאת מצליחה למשוך משכורת חודשית מתוך העסק", מסבירה היועצת של "פעמונים".
הדבר השלישי הוא לבדוק נכסים: "מה זה נכסים? זה כל החסכונות שיש לנו. אם יש קרנות השתלמות, קופות גמל ועוד". השלב הרביעי הוא מיפוי ההלוואות והחובות, גם אלו שלקחנו מהמשפחה או החברים וגם המינוס בחשבון - אם יש כזה.
"עכשיו באמת נראה את ארבעת הרגליים של השולחן" , אומרת לוין לרודנר. "אחרי שראינו את כל התמונה מגיע השלב שבו צריך לנהל את זה. איך אנחנו מנהלים את זה? אנחנו ממליצים לעשות את זה באפליקציה של 'פעמונים', אפליקציה לניהול תקציב, שבה מופיעים כל הסעיפים שמניתי. שם את מזינה את כל ההוצאות וההכנסות, האפליקציה ממפה אותם ומתוך המיפוי עוזרת לתכנן את התקציב לחודש הקרוב, או יותר".
עוד כיוון שהיועצת של פעמונים מצביעה עליו כמסייע הוא: מיצוי זכויות. "אמרת שבעלך מילואימניק" היא אומרת לקארן, "יש המון הטבות למילואימניקים וחשוב למצות זכויות מול ביטוח לאומי, קרן הסיוע, ואפשר לפנות אל הגורמים האלה גם דרכנו. יש לנו קבוצות וואטסאפ של מילואימניקים שממוקדות במיצוי זכויות וכדאי לבדוק דרכן: אולי מגיע עוד מענק, או שעות בייביסיטר, או שעות פרטניות לילדים בשיעורים פרטיים, למצות כל מה שיכול לסייע".
אחד הדברים שמנהלת ההסברה של "פעמונים" מבקשת להתעכב עליו הוא השיח הכלכלי בין בני המשפחה. "התקשורת הפתוחה על כסף בתוך הבית זה משהו מאוד חשוב", מדגישה לוין, "יש לנו באתר של 'פעמונים' לא מעט מידע על איך לדבר עם ילדים על כסף, לפי גילאים, לפי יכולת, מה כדאי, מה פחות כדאי, ואיך נכון לעשות את זה".
כשהיא משוחחת עם עידו שלומי, בנה של קארן על המצב הכלכלי בבית הוא מספר לשרון בגילוי לב שהוא מודע למצב ולא פעם נמנע מלבקש דברים מהוריו: "הייתי מבקש מההורים לפני שהמלחמה וכל הירידה הכלכלית התחילה. אבל עכשיו לא. מתרגלים".
הבן משתף כי יש לו דמי כיס משלו והוא גם מעוניין לחסוך מתוכם לצרכים עתידיים ושרון מחזקת את ההחלטה: "אנחנו מאוד ממליצים לתת דמי כיס, סכום קבוע, אפילו פעם בשבוע או פעם בחודש לילדים, כל אחד לפי גילו. זה כלי לחיים, כי באיזשהו שלב הילדים ייצאו מהבית, יהיה להם את הכסף שלהם והם יצטרכו להתנהל באופן עצמאי".
באשר לחיסכון היועצת של "פעמונים" ממליצה לעודד את הילדים לשים בצד בין שליש-לחצי מדמי הכיס, או מההכנסות של הילד מעבודות שהוא לוקח על עצמו. "בכל פעם שיש לך כסף משלך, או שאתה מצליח להרוויח אותו בעצמך, כמו בדוגיסיטר או בייביסיטר שים בין שליש לחצי בצד", היא אומרת לעידו שלומי, "ואז אתה יודע שלאט, לאט אתה צובר את הכסף לטובת משהו גדול שתרצה לקנות בעתיד ועכשיו אולי אתה לא חושב עליו".
רגע לפני שהשתיים נפרדות לשרון יש עוד עצה אחת חשובה לאם: "אני רוצה שתבדקי כמה עמלות את משלמת וגם כמה ריביות עבור כל הלוואה והלוואה, וגם על המינוס. אלו סכומים שאת יכולה להתמקח עליהם בבנק או בצ'אט מול הבנקאי ולהוריד עלויות יחסית בצורה פשוטה". קארן נפרדת משרון בתקווה לחנוכה שמח ומואר יותר לכולנו.