600 תיירים ישראלים בשבוע יוכלו להמריא מהשבוע הבא ליוון והם יוכלו לבקר בארבעה יעדים, יידרשו לעבור שתי בדיקות קורונה עם בידוד קצר עד לקבלת התוצאה על אדמת יוון. כפי שנחשף אתמול ב-ynet, הבוקר (יום ה') סיכמו שר החוץ היווני ניקוס דנדיאס שהגיע לביקור בישראל ועמיתו גבי אשכנזי על מתווה לחזרת התיירים הישראלים. הוא ייפגש בהמשך עם ראש הממשלה בנימין נתניהו.
המתווה יהיה תקף כאמור מהשבוע הבא: 600 תיירים ישראלים בשבוע יגיעו ליוון ויוכלו לבקר ביעדים הבאים: אתונה, סלוניקי, כרתים וקורפו. הם יידרשו לעבור בדיקת קורונה לפני הטיסה ואחרי שנוחתים ביוון. עד לקבלת תוצאות הבדיקה השנייה - הם יידרשו להיות בבידוד. בחזרה לארץ לא יידרשו לבידוד.
שר החוץ גבי אשכנזי מסר: "אני מברך על החלטת יוון לאפשר תיירות מישראל ביוון בעידן קורונה. החלטה זו מבטאת את הקשר החם בין המדינות והרצון המשותף לחזור לשגרת חיים נורמלית בעידן הקורונה ומקווה שמדינות אירופיות נוספות יאמצו גם הן החלטה זו". אשכנזי הוזמן לביקור ביוון, ונענה להזמנה. הוא יבקר ביוון בעתיד הקרוב, כך לפי לשכתו.
אתמול סיכמו שרי התחבורה, הבריאות, החוץ והתיירות כי עד השעה 16:00 יפורסמו המדינות שאליהן יוכלו ישראלים לטוס ולחזור ללא צורך בבידוד. בשלב הזה מדובר על בין שלוש לארבע מדינות אירופיות, חלקן "ירוקות" וחלקן "אדומות". לא ברור עדיין מה יהיו הדרישות של משרד הבריאות מהישראלים השבים לארץ.
אתמול אמר מנכ"ל משרד התחבורה, עופר מלכה, כי המשרד בראשותו הגיש רשימת מדינות מעודכנת למשרד הבריאות במטרה לאפשר לשבים מהן ארצה שלא להיכנס לבידוד.
מלבד מדינות "ירוקות" אמר מלכה כי ישנן גם מדינות "אדומות" עם תחלואה נמוכה. מאז סירבו גורמים במשרד התחבורה לפרט אילו מדינות מופיעות ברשימה. יש לציין כי גם אם לא תחול חובת בידוד על ישראלים השבים ממדינות מסוימות בחו"ל, עדיין רוב מדינות אירופה ומדינות ברחבי העולם מסרבות להכניס ישראלים עקב נתוני התחלואה הגבוהים. בשלב הראשון, יהיו אלו בעיקר ישראלים בעלי דרכונים זרים שיוכלו לטוס מישראל, בנוסף לישראלים בעלי ויזות מיוחדות כדוגמת ויזת לימודים או עסקים.
באמצע חודש יוני וברקע משבר התיירות שגרמה מגפת הקורונה, נזכיר, הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו בתום פגישה בירושלים עם עמיתו היווני קיריאקוס מיצוטקיס, שתאריך היעד לחידוש טיסות תיירים ליוון ולקפריסין הוא 1 באוגוסט. הצעד לא מומש בתאריך היעד בעקבות גל התחלואה השני בקורונה בישראל והתנגדות האיחוד האירופי לקבל תיירים מישראל.
תקנות הטיסות: מסכה בטרמינל, חיטוי במטוסים
במקביל, קבינט הקורונה התכנס היום כדי לאשר תקנות להפעלת נמלי תעופה וטיסות. על-פי התקנות, לא תותר כניסתו לטרמינל של נוסע שחום גופו הוא 38 מעלות ומעלה, וכל נוסע יהיה מחויב להציג כרטיס טיסה ואישור כי הגיש למשרד הבריאות הצהרת בריאות. על השוהים בטרמינל יהיה לעטות מסכות ולהקפיד על שמירת מרחק של שני מטרים.
לצד זאת, התקנות קובעות גם כי מפעילי הטיסות ינקו ויחטאו לפני כל טיסה ובתום כל טיסה את כלי הטיס, שיידרש גם להיות מצויד בשקיות חד-פעמיות לאיסוף מסכות משומשות ובמסכות שיסופקו לנוסעים. בנוסף, החברות יידרשו להציב במטוסים חומרי חיטוי ושמירה על היגיינה אישית שישמשו את הנוסעים ואת אנשי הצוות.
עוד קובעות התקנות כי המפעיל האווירי בתיאום עם מפעיל נמל התעופה וסיועו, יתקין בנמל התעופה אמצעים שיאפשרו לנוסעים לבצע צ'ק אין באופן עצמאי. המפעיל האווירי יעודד את הנוסעים למזער את כמות הכבודה שהם נושאים עימם לתא הנוסעים וימסד ויישם שיטה לתכנון הושבת הנוסעים שתגדיל ככל האפשר את המרחק הפיזי בין נוסעים שאין ביניהם קרבה מותרת, ומנוסעים שלא חלה עליהם חובת עטיית מסכה.
התקנות קובעות עוד כי מפעיל אווירי ימסד ויישם נהלים לאוורור מרבי של תא הנוסעים ובכלל זה שימוש מיטבי במערכת מיזוג אוויר מדוחס במערכת לשימוש חוזר באוויר לרבות מסנני האוויר שלה, ובמערכת בקרת האקלים בכלי הטיס. מפעיל אווירי לא יתיר לנוסע לעלות לכלי הטיס אלא אם כן הנוסע עוטה מסכה. הנוסע יהיה מחויב בעטיית מסכה במהלך הטיסה.
במקביל, נקבעו גם קנסות להפרת התקנות, שנעים בין 500 ל-5,000 שקל. הקנס לנוסע שייכנס לטרמינל ללא מסכה יעמוד על 500 שקל, בעוד הקנס למפעיל נמל תעופה שלא הסדיר מנגנון שימנע כניסת אדם לטרמינל בניגוד לתנאים יעמוד על 5,000 שקל.
התקנות שאותן יאשר קבינט הקורונה כוללות גם התייחסות למקרה שאדם מדווח על תסמינים במהלך טיסה. אם הוא מדווח על תסמינים לפני ההמראה, הטייס יורה לו לרדת מהמטוס. אם הנוסע מדווח על התסמינים לאחר ההמראה, אנשי הצוות ייצרו אזור מבודד בתא הנוסעים וידרשו מהנוסע ומהנוסעים הנלווים אליו להיכנס לאזור זה. לאחר הנחיתה, הנוסע ומלוויו ירדו מהמטוס רק לאחר שכל שאר הנוסעים סיימו לרדת ממנו. התקנות כוללות התייחסות גם למקרה שבו איש צוות מפתח תסמינים אחרי ההמראה.