מנהיג האופוזיציה הרוסי אלכסיי נבלני, מבקרו החריף ביותר של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, הורעל ומאושפז כעת במצב קשה בבית חולים. כך מסרה הבוקר (יום ה') הדוברת שלו, קירה ירמיש. הרופאים בבית החולים מסרו הודעות סותרות על מצבו: תחילה טענו שמצבו יציב, אחר כך טענו שהם נאבקים על חייו.
לדברי ירמיש, נבלני חש ברע במהלך טיסה בחזרה למוסקבה מהעיר טומסק שבסיביר. הוא הזיע, הלך לשירותים ואיבד את ההכרה. נוסעים סיפרו כי צרח מכאב, וברשת פורסם תיעוד שבו נשמעות לכאורה זעקותיו. המטוס נאלץ לבצע נחיתת חירום באומסק, ושם הוא אושפז.
הדוברת ירמיש אמרה כי לפי הרופאים, נראה שלגופו של נבלני בן ה-44 הוחדר רעלן כלשהו. לדבריה הוא מחוסר הכרה ומחובר כעת למכונת הנשמה ביחידה לטיפול נמרץ. ירמיש אמרה כי נראה שהרעל הוחדר לגופו דרך תה ששתה הבוקר משום שמעבר לזה לא שתה או אכל דבר היום.
נבלני שתה את התה בבית הקפה Vienna Cafe בשדה התעופה לפני ההמראה, וסוכנות הידיעות "אינטרפקס" דיווחה כי הבעלים של בית הקפה הודיע שאנשיו בודקים כעת את מצלמות האבטחה בניסיון להבין מה קרה. לפי אחד הדיווחים, האנשים שהגישו את התה לנבלני נעלמו. במטוס עצמו, נבלני לא אכל או שתה דבר.
כשעתיים אחרי ההודעה הראשונה על אשפוזו של נבלני אמר רופא בבית החולים שבו הוא מטופל כי לא בטוח שהוא הורעל במתכוון כפי שטוענים אנשיו, וכי נבדקת גם האפשרות שהוא חלה בעקבות "הרעלה טבעית". עם זאת, בסביבתו של נבלני מפקפקים בהודעה: לטענת הדוברת ירמיש, אם בתחילה הסכימו הרופאים לעדכן במצבו, כעת, אחרי שבית החולים התמלא בשוטרים, הם נמנעים מלשתף בידוע להם, טוענים שבדיקות הרעלנים שהיו אמורות להיערך לו נדחו – ומושכים זמן.
אחד הנוסעים במטוס שבו טס היום נבלני, פאבל לבדב, כתב ברשתות החברתיות על מה שראה בטיסה: "בתחילת הטיסה הוא הלך לשירותים ולא חזר. הוא התחיל להרגיש ממש רע. הוא צרח מכאב".
נבלני איננו איש האופוזיציה הראשון ברוסיה שנופל קורבן למה שנראה כהרעלה מסתורית. בשנת 2018 אושפז בטיפול נמרץ פיוטר ורזילוב, חבר בלהקת המחאה "פוסי ריוט", אחרי שלכאורה הורעל. בהמשך הוטס לטיפול בברלין. גם פעיל האופוזיציה ולדימיר קארה-מורזה אושפז פעמיים, בשנים 2015 ו-2017, עם תסמינים של הרעלה. שניהם אמרו שלהערכתם הורעלו בשל פעילותם הפוליטית.
שני מקרי הרעלה מפורסמים שבהם נקשר המשטר הרוסי הם זה של סוכן הקג"ב לשעבר אלכסנדר ליטוויננקו, שמת ב-2006 בלונדון אחרי ששתה תה שאליו הוחדר פולוניום-210, והמרגל הכפול לשעבר סרגיי סקריפל, שהורעל בחומר כימי בסולסברי שבאנגליה ב-2018. הוא ובתו, שהורעלה אף היא, שרדו.
חשד שנבלני הורעל עלה כבר בשנה שעברה. ביולי אשתקד הוא אושפז בבית חולים במוסקבה בעקבות מה שתואר אז כ"תגובה אלרגית חריפה", ורופאים מקומיים אמרו שייתכן כי הסיבה לאשפוזו היא הרעלה. נבלני הובהל אז לאשפוז מבית סוהר שבו ריצה מאסר של 30 יום בגין הפרת חוקי ההפגנות ברוסיה. הוא נעצר אחרי שקרא להמונים לצאת למחות נגד השלטון במוסקבה. הוא הוחזר לכלא יום אחד אחרי אשפוזו.
מעצרים, תביעות וחומר חיטוי בעין
נבלני, פעיל האופוזיציה הבולט ביותר ברוסיה, הוא עורך דין ופעיל נגד השחיתות במדינה. "הקרן למלחמה בשחיתות" שבראשה עמד נלחמה במשך שנים כדי לחשוף מעשי שחיתות מצד פקידי ממשל בכירים, בהם כמה אישים רמי דרג. בחודש שעבר נאלץ נבלני לסגור את הקרן בעקבות תביעה שהגיש נגדה איש עסקים המקורב לקרמלין, תביעה שמוטטה את הקרן כלכלית.
בשנים האחרונות נשלח נבלני לכלא כמה פעמים כעונש על כך שארגן הפגנות מחאה נגד השלטון הרוסי. בית הדין האירופי לזכויות אדם קבע כי מעצרו וכליאתו בשנים 2012 ו-2014 נבעו ממניעים פוליטיים וכי הם בגדר הפרה של זכויות אדם. בשנת 2017 הותקף על-ידי כמה גברים: הם הטילו על פניו חומר חיטוי, ועין אחת שלו נפגעה.
בשנת 2018 ביקש נבלני להתמודד על הנשיאות מול פוטין, אבל השלטונות אסרו עליו לעשות זאת. הוא הקים שלוחות רבות של התנועה שלו ברחבי רוסיה, ומאז הוא מציג את מועמדותם של אנשי אופוזיציה בבחירות מקומיות בניסיון לקרוא תיגר על חברי מפלגת השלטון הרוסית, "רוסיה המאוחדת".
בחודש הבא ייערכו בחירות לרשויות המקומיות ברוסיה, ולאחרונה נבלני ובעלי בריתו נערכו לקראתן בניסיון לגייס תמיכה למועמדים שאותם הם מריצים. הדוברת שלו ירמיש אמרה היום שלהערכתה הרעלתו-לכאורה קשורה לקמפיין הבחירות המקומיות.
בעיר חברובסק, שבמזרח הרחוק של רוסיה, נעצר בשבוע שעבר אחד משותפיו של נבלני, אחרי שבהפגנת מחאה נגד השלטון קרא שם לפתוח בשביתה. בחברובסק נערכות זה כמה שבועות מחאות המונים נגד שלטונות רוסיה, אחרי שהרשויות שם עצרו את מושל המחוז, שב-2018 רשם בבחירות המקומיות ניצחון שהביך את פוטין. מעצרו של המושל הקיץ נעשה בחשד למעורבות ברצח.
לא רק על הכוונת של פוטין נמצא נבלני: בשבוע שעבר האשים אותו נשיא בלארוס אלכסנדר לוקשנקו בארגון מחאת ההמונים שמתקיימת נגדו בארצו – המחאה הגדולה ביותר שאיתה התמודד לוקשנקו ב-26 שנות שלטונו.