שבוע שביעי ברציפות של הפגנות: המשטרה פינתה הלילה (בין שבת לראשון) בתוך דקות וכמעט בלי התנגדות כמה עשרות מפגינים שנותרו בכיכר פריז בירושלים. שלושה מהם נעצרו - מספר נמוך ביחס לשבועות הקודמים. כ-15 אלף מפגינים, בהם אנשי "הדגלים השחורים" ותנועות נוספות, מחו אמש מול מעון ראש הממשלה בנימין נתניהו. מפגינים מחו גם מול בית ראש הממשלה בקיסריה, בגשרים ובכבישים מרכזיים. ynet העביר שידור ישיר ממוקדי המחאה בירושלים ובקיסריה.
לפני 01:00 בלילה הכריזה המשטרה כי ההפגנה בלתי חוקית וכי תיאלץ לפנות את המפגינים שנותרו במקום תוך שימוש ב"כוח סביר". בדומה לשבוע שעבר, גם הפעם נמנעה המשטרה מלהשתמש במכת"זיות המצוידות בתותחי מים. מפקד מרחב ציון תת-ניצב עופר שומר אמר כי "15 אלף איש הפגינו. הפגנה זה דבר מורכב. המשטרה ניתחה כל הזמן את האירוע. לשמחתי ההפגנה הסתיימה בצורה שקטה". צלם עיתונות שעוכב לחקירה שוחרר כעבור זמן קצר.
המפגינים הקרינו מוקדם יותר כתובות על קירות ליד בית ראש הממשלה. כמה מאות מחו גם מול בית משפחת נתניהו בקיסריה. לפני כן הפגינו פעילי "הדגלים השחורים" על גשרים ובכבישים מרכזיים ברחבי ישראל.
יו"ר התנועה לאיכות השלטון, עו"ד ד"ר אליעד שרגא, אמר בהפגנה בבלפור: "הגענו לפה המונים, בזעם שאפילו ראש הממשלה לא יכול להתעלם ממנו. לציבור נמאס. נמאס שמרמים אותו, שמזניחים אותו, שמתעלמים ממנו. הרוב הדומם סוף סוף יוצא לרחובות בקריאה שלא נשמעה כמותה הרבה זמן ומתוך כאב אמיתי. זה הזמן שלנו. השינוי קרוב".
מפגין בבלפור: "עברתי לגור בטבע"
זוהר סקטר, שעובד כמעסה בירושלים, אמר כי זו הפעם השישית שהוא מגיע להפגין נגד נתניהו ולתמוך במוחים ששהו במאהל הצעירים בגן העצמאות. לדבריו, "יצאתי לחל"ת במרץ, בתחילת משבר הקורונה. באתי לכאן כדי לשמור על הערכים שלי. אני בעד שיהיו ערכים חדשים במדינה, שלא נקבל את השקרים של הפוליטיקאים".
לדברי סקטר, "אין כרגע מישהו במדינה שאכפת לו ממני ומייצג אותי. בחסות המשבר עברתי לגור כבר יותר מחודשיים בטבע כדי לחסוך בהוצאות. לא קיבלתי כלום מהמדינה. יש פה אנשים משמאל ומימין שרוצים מהפכה".
אורי נוגה, מפגין מירושלים, הוסיף: "הגעתי לכאן כדי למחות על הפערים הכלכליים שנוצרו. השלטון מנציח את הפערים החברתיים ויוצר על הדרך מתחים ומלחמות פנימיות בין השכבות השונות באוכלוסייה. המשבר הזה טרף את כל הקלפים. ההתנהלות הכלכלית כושלת". לשיטתו, "נתניהו צוחק עלינו בפנים".
נויה ארז, תושבת תל אביב בת 52 המשתייכת לתנועת "קריים מיניסטר", אמרה: "מרגישים כאן מהפכה באוויר. כל השנים ידענו שמתישהו זה יקרה ולציבור הישראלי יימאס מהשחיתות ומממשלה שלא רואה אף אחד". גיל גלעדי, בן 26 שהשתחרר באחרונה משירות קבע בצה"ל, מחה על ניהול משבר הקורונה: "אני חושב שמשך הזמן שאותו אדם נמצא בשלטון גורם לו להפסיק להאמין בדברים מסוימים. צריך לרענן - לא משנה אם זה מימין או משמאל".
גיורא מייזלר, בן 46 מפרדס חנה-כרכור, שהגיע עם שני ילדיו להפגנה בבלפור, הצטרף לדברים: "המצב קריטי מבחינתנו והמסר הזה צריך לעבור. הדברים לא יכולים להישאר כך. ראש הממשלה מחריב באופן שיטתי את מוסדות המדינה, מסכסך את העם ומושחת עד היסוד".
מפגין שהורחק מי-ם הגיע לקיסריה: "זו מלחמה בשחיתות"
דוד גבריאלוב, תושב ירושלים במקור ותאורן במקצועו, המעיד על עצמו כאיש ימין שהצביע בעברו לליכוד, אמר גם הוא בהפגנה בקיסריה: "מחג הפורים אני בלי עבודה, בלי שקל - וצחי הנגבי אומר שזה שלאנשים אין אוכל בבית זה 'חרטא'. זה שבר אותי. החלטתי שאני יוצא לרחוב.
"הייתי בהפגנה בירושלים - והורחקתי למשך חודש מהעיר. אז אמרתי שאגיע לבית של נתניהו בקיסריה. אתמול הייתי פה ואהיה פה כל יום. מבחינתי זו הפגנת יחיד. אני נלחם בשחיתות ורוצה לשקם את הדמוקרטיה". לדברי גבריאלוב, "גם אם ביבי יתפטר - המלחמה לא תסתיים. הכול מושחת".
סמדר, מפגינה מהוד השרון, הגיעה למחות בקיסריה עם שלט שעליו נכתב: "והארץ לא תשקוט". היא אמרה: "באנו כי אנחנו רוצים ממשלה לא מושחתת. זו הפעם הראשונה שאנחנו יוצאים להפגין. פחדנו מהקורונה, אז עד עכשיו לא יצאנו. נמשיך להפגין עד שיחליפו את הממשלה המושחתת ואת נתניהו". בתוך כך, רבים מחו מוקדם יותר על גשרים ברחבי הארץ. הם קראו לנתניהו להתפטר מתפקידו והניפו שלטים נגדו.
מהמשטרה נמסר טרם החלה ההפגנה בבלפור, כי "כוחות המשטרה פרוסים באזור כיכר פריז על מנת לאפשר את חופש המחאה לכולם ולשמור על ביטחון הציבור". הרחובות בן מימון/עזה עד כיכר פריז, קרן היסוד, קינג ג'ורג' ואגרון נחסמו לתנועה.
"המשטרה שבה ומדגישה", נאמר עוד, "כי היא פועלת לאפשר קיומן של מחאות לכלל המפגינים, אך יחד עם זאת לא תאפשר כל הפרה של הסדר הציבורי, ותפעל בנחישות נגד כל ניסיון להפר את הסדר הציבורי או לפגוע בקיומן התקין.
"משטרת ישראל קוראת לכלל המשתתפים במחאות להקפיד על הנחיות משרד הבריאות, לעטות מסכות כנדרש ולשמור על ריחוק חברתי, למען שמירה על בריאות כלל הציבור וכוחות המשטרה".
כמו כן, המשטרה חוקרת אירוע של ריסוס חומר לעבר מפגינים באילת. "במהלך הפגנת מחאה בכיכר התיירות באילת דווח לשוטרים על 'רכב שעבר במקום וריסס חומר כלשהו באוויר'", נמסר. במשטרה הוסיפו כי לא דווח על נפגעים.
השחקנית ואשת התרבות רבקה מיכאלי, שהגיעה להפגין אתמול בגשר קק"ל, אמרה: "נתפסתי כאן על הגשר עם דגל שחור. תשטוף את העפר מהעיניים, בנימין זאב הרצל. אני אומרת: אנחנו אסירי ציון. במקום אחד שיישב בבית סוהר - אנחנו יושבים פה".
מ"הדגלים השחורים" נמסר כי התנועה פנתה גם בשבוע שעבר לממלא מקום מפכ"ל המשטרה, ניצב מוטי כהן, בדרישה לשמור על שלום המפגינים. "בשבוע שעבר כשלה משטרת ישראל ולא מנעה 11 מקרי תקיפה", נאמר. "אנו מקווים שלמרות שהמשטרה כשלה בעבודתה, היא צפתה השבוע בדברי נתניהו ובדבריו של הרוצח אברושמי ומבינה ששלום המפגינים והמפגינות בסכנה אמיתית".
בהכנת הכתבה השתתפו חיים גולדיטש, יעל פרידסון, גלעד כהן, איתי בלומנטל, רענן בן צור, רועי רובינשטיין, אחיה ראב"ד ומאיר אוחיון
פורסם לראשונה: 18:06, 08.08.20