בעקבות חשיפת ynet ו-"ידיעות אחרונות" בדבר הסעיף בהסכם עם איחוד האמירויות המאפשר לאמריקנים למכור לה נשק מתקדם, טענה לשכת ראש הממשלה כי שר הביטחון בני גנץ עודכן ב-29 ביולי בדבר התנגדות ישראל למכור נשק מתקדם למדינות במזרח התיכון. גנץ עצמו טען בצהריים (יום ג') כי עודכן בנבכי ההסכם רק בדיעבד לאחר ההכרזה הפומבית, והוסיף כי "זה לא תקין". לדבריו, "חוסנה של ישראל תלוי בעליונות האווירית שלה במזרח התיכון".
לדברי גנץ, "ההסכם עם האמירויות הוא חשוב ובעל פוטנציאל להתפתחות אזורית מאוד רצויה למדינת ישראל. חשוב להבין שחוסנה של ישראל תלוי בשני מאמצים - מאמץ החתירה לשלום, והקפדה ללא פשרה על העליונות האווירית בכל מקום במזרח התיכון. אני מתכוון לתמוך במאמץ החשוב הזה יחד עם משרדי הממשלה האחרים, ולעשות זאת תוך הקפדה על הבטחת השיקולים והאינטרסים הביטחוניים של ישראל".
גנץ נשאל אם ידע כי בהסכם הוסדרה גם מכירת הנשק המתקדם לאיחוד האמירויות והשיב: "ראש הממשלה עדכן אותי רק לאחר ההסכם, ולכן לא יכלתי לדעת. הקשרים שלנו עם מדינות המפרץ לא זרים לי, עסקתי בהם והייתי מעורב בהם קונקרטית. אני חוזר ומדגיש, סוגיית היתרון הייחודי של ישראל היא דבר שמוכר לי לאורך שירותי הצבאי כנספח הגנה, כסגן רמטכ"ל וכרמטכ"ל. שאף אחד לא יספר לי סיפורים מה אפשר ומה אי אפשר - אסור לקחת סיכונים ביטחוניים".
"צריך לקדם את ההסכם הזה, אני אשוחח עם שר הביטחון של האמירויות", הוסיף. "נוודא שהאינטרסים הביטחוניים שלנו נשמרים. צריך לעשות הסכם שלום תוך גילוי אחריות ביטחונית. מטוס אף-35 הוא החזק ביותר בעולם, לא טוב שהוא מסתובב במקומות אחרים. צריך לוודא שהאינטרסים שלנו מתקיימים באופן קונקרטי, לרדת לסעיפים ולוודא שנותנים פתרון ביטחוני לכל אתגר. כל עוד אני שר הביטחון, לא יזוז פה דבר ללא תיאום וחשיבה ביטחונית".
על דבריו של נתניהו, שלפיהם לא עדכן את גנץ בהסכם השלום כי חשש שהפרטים יודלפו, השיב שר הביטחון: "זה לא תקין שלא עודכנו. בחיים לא הדלפתי דבר. הדלפות זה עניין של אנשים אחרים ואני לא מתעסק בקרדיטים. אם אפשר לקדם הסכם שלום עבור מדינת ישראל ואני צריך לבלוע טיפת רוק, לא אכפת לי, אבל אני לא רוצה שהביטחון ייפגע".
נתניהו טען שעדכן את גנץ ב-29 ביולי על כך שהוא מתנגד למכירת נשק מתקדם לאמירויות. גנץ התייחס לכך במסיבת העיתונאים ואמר: "ראש הממשלה צריך להוביל את מדינת ישראל תוך אחריות אישית לאומית ובשיתוף יתר הגורמים. אני יכול להבין שצריך לבצע משהו בפרופיל נמוך, אבל אני חושב ששקיפות ואמון הדדי הם תנאי שאמור לשרת את אזרחי ישראל, לא את ראש הממשלה. לא הוצאתי לך מסמך עם תאריך בראשו, אני לא מתעסק בהצהרות כלליות אלא בדברים קונקרטיים".
על ההסלמה האחרונה בדרום אמר: "אנחנו נמצאים בדריכות בכל הזירות, בצפון, במרכז, ובדרום. חמאס משחק איתנו באש, אני אדאג שהאש תופנה אליו. המשוואה הזו תצטרך להיפסק לאלתר. לא הייתה הפרה שלא נענתה בתגובה. צה"ל פועל כל הזמן".
נתניהו: "ההסכם לא כלל הסכמה למכירת נשק"
בשבוע שעבר הבשילו המגעים בין איחוד האמירויות לישראל, וארצות הברית הצהירה שייחתם הסכם נורמליזציה ביניהן. מוקדם יותר היום פורסמה ב-ynet חשיפת נחום ברנע ב"ידיעות אחרונות" ולפיה במסגרת סעיף סמוי בהסכם, שמערכת הביטחון לא עודכנה בו, ארצות הברית תמכור מטוסי F-35 ומל"טים מתקדמים לאיחוד האמירויות.
נציין כי בכל מה שנוגע לעסקות נשק של מדינה שלישית, נדרשת חוות דעת של מערכת הביטחון. נתניהו, כזכור, הודה שהסתיר ממערכת הביטחון את ההסכמה שנתן לגרמניה לבנות צוללות מתקדמות עבור חיל הים המצרי. גם ההסכם הנוכחי גובש ללא מערכת הביטחון. הבעיה בהסכמה בשתיקה של ישראל לעסקת הנשק היא התקדים: מדינות אחרות, סעודיה בראשן, עלולות להתנות כל צעד לקראת נורמליזציה בהסרת האמברגו על מערכות הנשק המתקדמות ביותר בארסנל האמריקני.
בלשכת נתניהו התייחסו לפרסום היום ואמרו: "הסכם השלום ההיסטורי בין ישראל לאיחוד האמירויות לא כלל שום הסכמה של ישראל לעסקת נשק כלשהי בין ארה"ב לאיחוד האמירויות. מלכתחילה, ראש הממשלה התנגד למכירת מטוסי אף-35 וכלי נשק מתקדמים אחרים למדינות כלשהן במזרח התיכון, כולל למדינות ערביות שעושות שלום עם מדינת ישראל".
"ראש הממשלה הביע עמדה עקבית זו פעם אחר פעם בפני הממשל האמריקני והיא לא השתנתה", הוסיפו בלשכה. "ההתנגדות העקבית למכירת מטוסי F35 קיבלה משנה תוקף בתאריך 2 ביוני, לאחר שראש המל"ל שוחח לבקשת ראש הממשלה עם מפקד חיל האוויר האלוף נורקין".
עוד נמסר, כי "בשיחה של ראש הממשלה עם השגריר האמריקני פרידמן ב-7 ביולי, ראש הממשלה הביע בצורה מפורשת את התנגדותה של ישראל למכירת מטוסי אף-35 וכלי נשק מתקדמים אחרים למדינה כלשהי במזרח התיכון, כולל במסגרת הסכמי שלום. ב-8 ביולי שיגר ראש הממשלה מכתב למזכיר המדינה פומפאו, באמצעות השגריר פרידמן, בו הבהיר שעמדתה של ישראל תקפה גם בעקבות השגת הסכמי שלום. שר הביטחון גנץ עודכן בעמדה זו ב-29 ביולי".
"ב-3 באוגוסט, בהנחיית ראש הממשלה, נפגש שגריר ישראל בוושינגטון רון דרמר עם מזכיר המדינה פומפאו וחזר במפורש על התנגדותה של ישראל למכירת אף-35 ומערכות נשק מתקדמות אחרות למדינות כלשהן במזרח התיכון", הוסיפו. "הסכם השלום עם איחוד האמירויות לא כולל שום סעיף בנדון, וארה"ב הבהירה לישראל שהיא תקפיד תמיד לשמור על היתרון האיכותי של ישראל".
מוקדם יותר היום שוחרר גנץ מבית החולים שיבא, לאחר הניתוח שעבר בגבו. גנץ ישהה בימים הקרובים במלון כפר המכביה, ובמקום יותקנו כל האמצעים הדרושים להמשך תפקודו. ההחלטה התקבלה בשל מבנה הבית שלו בראש העין, המחייב עלייה וירידה תכופה במדרגות. גנץ ישלם על השהות במלון מכיסו הפרטי.