יצחק מויאל, יו"ר הסתדרות עובדי הבניין והתעשיות הנלוות ומ"מ נשיא הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבניה בישראל
בחודש הקרוב תחל מהפכה בתלושי השכר של העובדי הפלסטינים בענף הבניין, החקלאות ובתעשייה בישראל.
לראשונה, תלושי השכר של כל העובדים הפלסטינים בבניין יונפקו באופן דיגיטלי עבור מעסיקים המעסיקים עובדים פלסטינים בישראל.
1 צפייה בגלריה
(צילום: shutterstock)
החל מחודש מאי 2023, המעסיקים יקבלו את מבנה תלושי השכר של העובדים כקובץ בהתאם לתנאי השכר לפי ההסכם הקיבוצי הכללי וצו ההרחבה לתיבת הדואר האלקטרוני שלהם, המעודכנת במערכת, באופן אוטומטי ומאובטח. לאחר קבלת התלושים, יהא על המעסיק להדפיס את התלושים ולמסור אותם לעובדיו באופן מיידי.
תלוש השכר מונפק לעובדים על בסיס הדיווחים החודשיים שהעבירו מעסיקי העובדים לאגף שירות למעסיקים.
מדובר במהלך שהוא חלק משינויים מתמשכים בצורת העסקת עובדים בענף הבניין בישראל. מטרתו העיקרית היא להוביל שינוי שיביא לסדר ומינהל תקין, דיווחי שעות אמינים ושמירה על זכויות כלל העובדים בענף, ללא קשר למוצאם, דתם ומינם.
יצחק מויאליצחק מויאלצילום: CHARISMA PIXEL
מהלך זה, אשר מוביל מינהל עובדים זרים ברשות האוכלוסין וההגירה, הינו חלק משורת צעדים שמוביל המינהל ליצירת הליך שקוף, פשוט ומהיר בהעסקת עובדים פלסטיניים.
רק בתחילת חודש ינואר 2023 החלה הרפורמה להעברת תשלומי שכר העובדים פלסטינים אך ורק באמצעות העברה בנקאית לחשבון הבנק האישי של העובד ברשות הפלסטינית.
ראש מינהל עובדים זרים, עינבל משש אומרת ומודיעה:
״אנו שואפים לשפר ולייעל את השירותים למעסיקים וכך גם לעובדים. השיטה החדשה תבטיח כי התלושים יגיעו לידי המעסיקים בסמוך להוצאתם ודרכם לעובדים המועסקים על ידם ללא דיחוי. בנוסף, זו דרך חשובה לאפשר שקיפות המידע לעובדים והבטחת זכויותיהם״.
זהו עוד צעד ענק בהסדרת תנאי העבודה והזכויות של העובדים הפלסטינים. ענף הבניין בישראל הוא היחידי בו יש שוויון מלא ואמיתי בין כלל העובדים: ישראלים, פלסטינים, זרים. גברים ונשים. הזכויות הסוציאליות שוות לכולם ואין כל הבדל בין עובדת לעובד, מכל מקום ומכל מדינה. לכך גרמתי בהסכם הקיבוצי הכללי שנחתם דאגתי שלא תהיה אפליה בין כל המועסקים.
שכר המינימום שווה לכולם ומסלולי ההתקדמות פתוחים לכל עובדת ועובד, על פי אותם קריטריונים. זו גאווה אמיתית של ענף הבניין, התשתיות והשיפוצים.
הסדרת תלושי השכר יכולה אולי להיראות תיקון שולי, אך היא חלק משינויים נוספים שמטרתם להגביר את הבטיחות בענף. תלוש שכר דיגיטלי מונע העסקה לא חוקית, חריגה משעות עבודה ומחזק את השמירה על התנאים הסוציאלים של העובדים. כשהכל מתועד וממוחשב, הרבה יותר קשה לעשות פעולות לא חוקיות.
ולראיה כל התביעות שמטופלות ע"י הוועדה הפריטטית העליונה היא בנושא של אי תשלום שכר ואי עמדה בתנאים הסוציאליים
לדוגמא בשנת 2021 הוגשו בנושאים אלו כ- 1,600 תיקים לוועדה גם בשנת 2022 רוב התביעות שהגיעו לוועדה היו על כל המשתמע מהתנאים הסוציאליים והשכר לפי ההסכם הקיבוצי הכללי מגיעים לעובדים ושלא מופרש להם ולכן המהלך של הוצאת תלוש דיגיטלי יפחית באופן משמעותי ביותר את התביעות של העובדים מול המעסיקים.
אנו נמשיך להקפיד ונעקוב בל מה שקשור באופן העסקת העובדים, שכר וכו ונמשיך להיות שותפים לשינויים עד שנסדר את כל הקשור בהעסקתם בענף הבניין, התשתיות והשיפוצים".