בקריית שמונה מתחוללים בימים אלה תהליכי התחדשות עירוניים באמצעות פיתוח ושיקום צופה עתיד של נחליה הטבעיים. בשנתיים האחרונות מקדמת העירייה, בשיתוף רשות ניקוז ונחלים כנרת, תוכנית חדשנית ומעוררת השראה בשם "עיר הנחלים", המבקשת לספר מחדש את סיפורה של קריית שמונה באמצעות שיקום תכנוני, פיזי, חברתי וקהילתי של מערך הטבע והנחלים הייחודי שזורם בליבה.
רוב נחלי עמק החולה, המצטרפים יחדיו לנהר הירדן, זכו לאורך השנים לתהילה ולשם עולם ומהווים כיום מוקד משיכה מרכזי למאות אלפי מטיילים, הנהנים מקסמי הטבע הייחודים של המרחב.
אולם נחלי העיר – עין זהב והעיון, אשר אינם נופלים מהם ביופיים, נעלמו מהעין ומהלב של הציבור בעיר, באזור ובמדינה בכלל. הסיבה המרכזית לכך נבעה ממשבר המים המתמשך בישראל, אשר בעשורים הראשונים להקמת הוביל לשאיבת מעיינות העיר עד תום ולפגיעה אנושה באפיקי הנחלים והטבע הייחודי והמרהיב סביבם. כך הפכו נחלי קריית שמונה מהזדמנות כלכלית, חברתית ותדמיתית למפגע נופי וסביבתי ולחצר האחורית של העיר והקהילה.
1 צפייה בגלריה
‎פארק הזהב בקריית שמונה. מבקרים נהנים בנחל עין זהב החוצה את העיר. צילום באדיבות עיריית קריית שמונה
‎פארק הזהב בקריית שמונה. מבקרים נהנים בנחל עין זהב החוצה את העיר. צילום באדיבות עיריית קריית שמונה
‎פארק הזהב בקריית שמונה. מבקרים נהנים בנחל עין זהב החוצה את העיר. צילום באדיבות עיריית קריית שמונה
תוכנית עיר הנחלים שגיבשה הרשות לאחרונה היא המשכו האופטימי ומעורר התקווה של מאבק של בן שני עשורים, שבהם הצליחה קהילת העיר להביא להפסקת השאיבה ממעיינותיה ולשחרור מוחלט של המים לטבע ולאפיקי הנחלים בעיר. הצלחה זו הביאה בתוך פחות מעשור לשיקום מרהיב וכולל של מערכות הטבע הייחודיות לאורך נחלי העיר ולקונצזוס רחב בקרב כלל הנוגעים בדבר, כי נחלי העיר אינם בעיה שצריך לפתור, אלא הפתרון עצמו!
מיד עם פרסומה זכתה תוכנית עיר הנחלים למומנטום משמעותי והדהוד בכל האקו־סיסטם המקצועי והמוסדי הרלוונטי בישראל. זאת בזכות תפיסת החזון החדשנית של העיר לשיקום מרחבי הנחל כאמצעי למינוף ופיתוח חברתי־כלכלי. התוכנית מיושמת היום הלכה למעשה במספר רב של פרויקטים פיזיים ותכנונים שונים בעיר, ביניהם תוכנית בניין עיר "רובע הנחלים" של הרשות המקומית, בשיתוף רשות מקרקעי ישראל. התוכנית נועדה להרחיב את חלקה המזרחי של העיר בשטח כולל של למעלה מ־1,000 דונם של שימושים מעורבים, הכוללים מגורים, תעסוקה, תיירות, מסחר ושטחים פתוחים משמעותיים, שבליבם יזרמו שני נחלי העיר. הנחלים יחצו את הרובע וישלבו בין ערכי הטבע הייחודיים של האזור ובין הפיתוח העירוני החדש.

התחדשות עירונית וזינוק כלכלי

פרויקט שאפתני נוסף שהרשות מקדמת בימים אלו, בשיתוף קק"ל ומרכז הידע לאגני היקוות ונחלים "אגמא", הוא מיזם "השער הדרומי". תוכנית אסטרטגית רחבת היקף להתחדשות כלכלית ופיזית של אזור התעשייה הוותיק, באמצעות שיקום ופיתוח אתרי הטבע העירוניים הייחודיים בו ומערך הנחלים הזורם בליבו. לפרויקט, שהיקפו הכולל הוא כ־40 מיליון שקל, גויסו סכומי כסף ניכרים והוא נמצא בשלבי תכנון וביצוע בימים אלו ממש. השקעת המשאבים ומיקוד המאמץ של הרשות במרחב זה כבר יצרה עניין בקרב המגזר הפרטי, אשר החל בפעולות שונות הן לקידום תהליכי התחדשות עירוניים של מוקדי הדיור הסמוכים והן לפינוי־בינוי של מבני התעשייה המיושנים. זאת לשם הקמת מבנים מודרניים לעשרות חברות ההזנק והפיתוח שהגיעו למרחב בשנים האחרונות, במסגרת המאמץ האזורי לקידום תחום האגרי־פודטק.
גם בחזית הצפונית פועלת הרשות בשיתוף משרד השיכון לפיתוח והסדרת אפיק נחל עיון, הזורם למרגלות שכונת המגורים החדשה של העיר, שכונת יובלים. אפיק הנחל צפוי לעבור הליך פיתוח והסדרה חסר תקדים, אשר יהפוך את המרחב לאחד ממוקדי התיירות והטבע המובילים באזור.
כמו כן בימים אלו פועלת הרשות בשיתוף משרד הנגב, הגליל והחוסן הלאומי, משרד התיירות ורשות מקרקעי ישראל לשיווק מגרשי התיירות הפרוסים לאורך אפיק הנחל. זאת על מנת לייצר שדרת מלונות בוטיק וגלמפינג עם נוף פנורמי מלא לנופי העמק, הגולן והחרמון, לצד נגישות ישירה לנחל עיון ולמופעי המים והטבע הייחודיים שלו.
"התוכנית הזו היא הזדמנות שמגיעה אחת לדור ויש לה כוח לייצר בעיר ובאזור מהפך תפיסתי, חברתי וכלכלי", מסבירים בעיריית קריית שמונה את חשיבות המהלך. "אנחנו בתקופה ייחודית של הנהגה חדשה וצעירה, שמספרת סיפור חדש של עיר מתחזקת, מתפתחת, שנוטלת אחריות על המתרחש בתחומה. הנחלים הזורמים בעיר הם נכס עצום ולצערנו לא מומשו בעבר בעיר. בכוונתנו להחזיר את הנחל לתושבים ולקדם את הפיתוח העירוני ביחסי גומלין עם הטבע והנחלים".