בשורה לעובדים בענף הבנייה: הסתדרות עובדי הבניין והתעשיות הנלוות, התאחדות הקבלנים בוני הארץ והתאחדות קבלני השיפוצים חתמו על הסכם קיבוצי כללי שמטרתו שיפור תנאי העובדים בענף הבנייה והעלאת שכרם, לצד הרחבת המחויבות של המעסיקים בענף לשמירה על הבטיחות בעבודה. בגיבוש וקידום ההסכם השתתפו יו"ר הסתדרות עובדי הבניין והתעשיות הנלוות יצחק מויאל, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ ראול סרוגו, יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד ויו"ר התאחדות קבלני השיפוצים ערן סיב.
תוקף ההסכם, שמהווה תוספת ועדכון להסכם הקיבוצי משנת 2015, הוא לחמש שנים, בכפוף למתן צו הרחבה על ידי הממשלה. הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה, שמשותפת להסתדרות ולהתאחדות הקבלנים, פועלת בשנים האחרונות לצמצום התאונות בענף ומרכזת הדרכות ותוכניות הכשרה מגוונות לתחומי הבטיחות בעבודה. בהמשך לפעילות זו אף הוקמה אקדמיה למקצועות הבנייה, שתכשיר את הדור הבא של העובדים והמנהלים בענף, תוך כדי מתן דגשים בנושא הבטיחות בעבודה. מדובר בהישג משמעותי לאחר שנים ארוכות ללא הכשרה פורמלית לעובדים ומחסור חמור שהולך ומצטבר בכוח אדם איכותי בענף.
2 צפייה בגלריה
(צילום: דוברות ההסתדרות)
בענף הבנייה והתשתיות מועסקים כ־340 אלף עובדים, מהם כרבע מיליון ישראלים. ההסכם שנחתם כולל עדכון של שכר העובדים לשכר מינימום ענפי משופר ביחס לשכר המינימום במשק, מעבר אוטומטי בין דרגות השכר, עידוד הכשרות מקצועיות והכשרות בטיחות לעובדים ושיפור זכויות העובדים בנושאים נוספים. כמו כן, עקב המחסור הגדול במנהלי עבודה בענף הבנייה, הוסכם על העלאת שכרם באופן ניכר, בין היתר כדי לעודד מנהלים ותיקים ומנוסים להישאר בענף.

שכר המינימום הגבוה במשק

"אחרי מו״מ מפרך שהיו בו עליות וירידות, הגענו להסכם שמביא בשורה, מעלה את השכר לכל עובדי הענף ומעניק להם תנאי העסקה טובים וראויים", כך יו"ר הסתדרות עובדי הבניין והתעשיות הנלוות יצחק מויאל על ההסכם. "שכר המינימום הענפי יעלה בתקופת ההסכם עד ל־6,300 שקל בחודש, ובכך יהיה שכר המינימום הגבוה במשק. עוד כולל ההסכם קידום אוטומטי בדרגות השכר לעובדים ותמרוץ עובדים ומעסיקים להפנות עובדים לקורסי הכשרה מקצועית באמצעות הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה. כן תינתן תוספת שכר לשעת עבודה של מנופאים, ומנהלי עבודה יהיו זכאים לתוספת שכר משמעותית מאוד של כמעט 50%. הוסכם גם על שיפור משמעותי לשכר עובדי השיפוצים. ההסכם מהווה בשורה עצומה לענף, שהוא הקטר הכלכלי של המשק, והעובדים בענף ראויים לכך. אני מודה לארנון בר-דוד, שעמד לצידי ונתן לי גיבוי בכל תקופת המו״מ הקשה. תודה גם לצוות באיגוד ובהסתדרות ומילה טובה להתאחדות הקבלנים בראשות ראול סרוגו שהבינה את צורך השעה".
כאמור, בהסכם ניתן דגש משמעותי על בטיחות בעבודה ובאתרי הבנייה, ובמסגרתו נקבע כי המעסיקים בענף יגדילו את ההשקעה בשמירה על הבטיחות ויחויבו לשלוח את העובדים להשתלמות. העובדים יעברו הדרכת עבודה בגובה והדרכות בנושאים נוספים הנוגעים לחובת הזהירות באתר. ההדרכות יועברו במגוון שפות.
2 צפייה בגלריה
(צילום: דוברות ההסתדרות)
נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ ראול סרוגו הוסיף: "אנחנו גאים מאוד בתוספת להסכם. ענף הבנייה והתשתיות הוא הקטר של המשק. זהו עוד כלי חשוב להרחבת השורות בענף ולגיוס ישראלים רבים שיוכלו לתרום להמשך צמיחתו. התנאים לעובדי הענף הם מהטובים במשק, והוא פותח בפני מי שעובד בו או יצטרף אליו, אופק תעסוקתי וניהולי שבו השמיים הם הגבול. עובדי הענף יקרים לנו, הם שותפים שלנו יום יום לבניית מדינת ישראל ולהצעדתה קדימה. אנו מודים לשותפים להסכם, ליו"ר ועדת העבודה של ההתאחדות עמית גוטליב וצוותו, וקוראים למדינה להמשיך ולפעול יחד איתנו להשלמת המחסור בכוח האדם בענף שלנו לטובת המשך בניית המדינה והשלמת הביקוש הגבוה שיש בשוק הדיור".
יו"ר ההסתדרות ארנון בר־דוד התייחס לנושא הבטיחות בעבודה ולהסכם המשמעותי שנחתם ואמר: "עשרות פועלים בישראל מקפחים את חייהם מדי שנה בענף הבנייה בגלל בעיות בטיחות חמורות. אסור לנו להתרגל למציאות שבה אדם יוצא לעבודה ולא יודע אם יחזור למשפחתו בשלום. אני מברך על ההסכם שגם דואג לבטיחות בענף וגם משפר את תנאי העובדים ושכרם. כולי תקווה שמכאן אנחנו יוצאים לדרך חדשה שתביא להצלת חיים בענף הבנייה. אני מודה ליצחק מויאל, לחברי ראול סרוגו על השותפות לדרך, להתאחדות קבלני השיפוצים ולכל מי שהיה מעורב בחתימת ההסכם החשוב הזה. נמשיך ונפעל למען העובדים בכל ענפי המשק".
ערן סיב, יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים, בירך אף הוא על חתימת ההסכם המשמעותי לענף. במקביל ציין, כי הקמת האקדמיה למקצועות הבנייה היא מהלך משמעותי לעוסקים בענף ועדכן שהמחזור הראשון סיים לאחרונה את לימודיו בהצלחה.