לא רק לחנוכה: הנרות הללו
נרות הם כבר מזמן לא מוצר ייחודי לחג החנוכה, למרות שמכירותיהם מוכפלות לקראתו. בשוק תוכלו למצוא נרות מכל הסוגים: ריחניים, מעוצבים, יוקרתיים ומנגנים. המחירים נעים בין שקל לנר עממי ופשוט ל-299 שקל לנר אספנות. אור יקרות
חנוכה היה ונשאר חג הנרות של המדינה, אלא שאופיו השתנה לחלוטין בשנים האחרונות. מגוון נרות חנוכה הפשוטים ירד פלאים - מדליקי הנרות המסורתיים עברו לשמן - והם מתחרים ביניהם בעיקר בעזרת המחיר הנמוך. שוק הנרות הדקורטיביים, לעומת זאת, הוכפל בשנתיים האחרונות והוא יודע בחג פריחה עצומה.
להערכת מנכ"ל חברת הנרות מקס 99, משה סורוקר, מכירות חודש החנוכה כפולות ממכירות שאר חודשי השנה, בהם, לדבריו, הוא מוכר כ-200 אלף נרות דקורטיביים. קניינית רשת ביתילי, רחלה גלזר, מעריכה כי ביום רגיל נמכרים בממוצע 250 נרות בכל סניפי הרשת, ואילו בערב החנוכה הכמות מוכפלת. לדברי גלזר, כיום נקנים הנרות במהלך כל השנה, מאחר שהם נתפסים כיוצרים אווירה בבית. בניגוד לעבר, הנרות אינם מוגבלים עוד לצריכה עצמית בלבד והם משמשים גם כמתנות פופולריות.
מסקרי נילסן שערכה חברת מטהרי האוויר רקיט-בנקיזר לקראת כניסתה לשוק הנרות הריחניים, עולה כי תחום הנרות הדקורטיביים נמצא בצמיחה ויש לו עדיין פוטנציאל צמיחה ניכר. זאת למרות שכבר היום הוא מגלגל כ-200 מיליון שקל בשנה.
מוצר יאפי אופנתי
זכויות היוצרים על המהפך שמורות לשני גופים עיקריים: נרות בשינקין, שהצליחו להפוך את הנר למוצר יאפי אופנתי; ומקס 99, שהציפה את רשתות השיווק במבחר נרות מיובאים במחיר של 9.99 שקלים ליחידה. עוד פועל היום בשוק יבוא הנרות מוסקו, שגם הוא מוכר נרות במחיר של 9.99 שקלים.
סורוקר מודה כי את המחיר הנמוך של הנרות הוא חייב ליצרן הסיני, שנרותיו אינם דומים באיכותם ובגימורם לנרות ישראלים איכותיים מחברות המתמחות ביצוא כמו קאסל או דניקה. אבל המחיר מדבר בעד עצמו, אומר סורוקר, הקהל הישראלי לא רוצה רק מחיר, אלא גם אופנתיות ויצירתיות, ולא תמיד מוכן לשלם את הרווחים של 200% שהיו נהוגים בשוק הנרות הדקורטיביים עד שנכנסנו אליו.
ריחות חריפים לישראל
שוק הנרות הדקורטיביים מוכר כ-800 אלף נרות בחודש רגיל. שוק זה מתחלק ל-3 קבוצות עיקריות:
נרות ארומטיים - נרות המלווים בשמנים או בריחות. היקרים שבהם משמשים את חסידי הרפואה האלטרנטיבית להשגת רוגע ושלווה. את תרבות הנר כמפיץ ריח הביאו לארץ התרמילאים ששבו מהמזרח הרחוק, שם נהוג לעצב את האווירה בחדרים גם בעזרת אור נר עמום בעל ריח מרגיע.
בחלק מהמקרים מדובר בנרות יקרים מאוד. קרבטרי אנד אוולין מציעה נרות להרגעה במחיר של 86.30-38.63 שקל לנר, לפי הגודל. מחירי הנרות הריחניים מהסדרות היוקרתיות של החברה נעים בין 84.99 שקל ל-4 נרות מסדרת גני סוואנה, סאמר היל, גשם אביב או עמק הסונומה, ועד ל-126.19 שקל לנר מעוצב בעל מכסה מוכסף מסדרת רוחות קיימן.
לאחרונה נכנסו גם חברות מטהרי האוויר לשוק הנרות הריחניים. לפי סקר נילסן, הנרות הריחניים מהווים כיום כ-1% משוק מטהרי האוויר. באחרונה השיקה רקיט-בנקיזר נרות זוהרים בריחות מרגיעים תחת המותג אייר וויק. נר עגול ולא גדול במיוחד מסדרה זו נמכר ב-21.99 שקל ומפיץ ריח וניל או פירות יער ותבלינים.
המתחרים מג'ונסון ווקס מציעים נרות ריחניים מסדרת גלייד, העשויים משמנים טבעיים, בניחוח פרחי אביב, וניל, תפוח-קינמון ועוד, במחיר של 19.99 שקל.
רשת הקוסמטיקה אפריל החלה לשווק לפני מספר חודשים מגוון נרות ריחניים במגוון צורות וגדלים, העשויים מתמציות טבעיות. הנרות מכילים שמנים ארומתרפיים ומחיריהם נעים בטווח של 59-39 שקל.
לחלק מהנרות 3 ואפילו 5 פתילים. בחנות סיסם במושב בני-ציון מוכרים נרות מרובעים בצבע כתום, עץ ושמנת ובריח קינמון ווניל, במחיר של 35-15 שקל לנר.
לדברי סורוקר, הישראלים זקוקים לריח חריף כדי להירגע - רצוי וניל, שתופס את המקום הראשון בסידרת הריחות האהודים. אחרי, במרחק ניכר, ניצב ריח הקינמון. ריכוז הריח בנרות המיוצר ליצוא לישראל עומד על 3%-2.5%, לעומת 0.5% בנר המיועד ליצוא לארצות-הברית.
יש גם ג'ל
נרות דקורטיביים - מתאפינים בעיצוב מסוגנן במיוחד, כשהצבעים האהובים ביותר על הישראלים הם בורדו ושמנת. האמריקאים, לעומת זאת, אוהבים נרות לבנים. השוק הישראלי מציע מגוון עצום של נרות דקורטיביים, בעשרות גדלים, משקלים, צורות ומחירים.
רשת גולף-אנד-קו, המתמחה בביגוד, מוצרי טקסטיל וכלי בית, מציעה נרות בצורת אהיל במחיר של 139-79.90 שקל. בביתילי מציעים נר הנראה כמו מכנס ג'ינס, המיועד לאספנים. הנר עשוי בד דנים אמיתי, העובר תהליכים מיוחדים ומצופה בחומר המונע התלקחות. התוצאה מספיקה ל-250 שעות בעירה. מחירו של הנר, הנאמן לכל הפרטים הקטנים במכנס, 299 שקל.
רשת סבון של פעם שיווקה בעבר נרות בשיתוף רשת נרות בשינקין. באחרונה נפרדו דרכי שני הגופים: נרות בשינקין מוכרת בחנויותיה וברשת איי.די.דיזיין, במסגרת פינות ממותגות; סבון של פעם השיקה קו חדש של מוצרי אווירה, הכוללים גם נרות ריחניים המותאמים למוצרי האמבט שמציעה הרשת. מחירי הנרות מתוצרת סבון של פעם נעים בטווח של 80-8 שקל. בנרות בשינקין ממשיכים למכור מגוון אדיר של נרות, ביניהם נרות כדורים ב-69-39 שקל האחד, נרות מלבניים ב44-37 שקל ונרות שמחירם שקל בלבד.
למרות שלא מדובר בנרות מאיכות גבוהה במיוחד, באחרונה חזרו לאופנה נרות הג'ל השקוף, בתוכם מוטבעים פרחים יבשים. הנרות מגיעים בכוסות ובכלי זכוכית מכל הגדלים והצבעים. ניתן להשיג נרות מסוג זה, מיבוא או מתוצרת מקומית, במגוון מחירים, לפי גודל הנר ומקום הקנייה. מחירי נרות הג'ל נעים בדרך כלל בטווח של 99-10 שקל לנר.
את המנגינה הזו
ואי אפשר, כמובן, בלי חנוכה. סיסם מציעה מארז מיוחד לחנוכה, הכולל מעטפה משעווה שבה מוטבעים פרחים מיובשים ובתוכה מארז עם נרות חנוכה. הנרות מגיעים בצבע כתום, תכלת וסגול, והמחיר עומד על 59-49 שקל לערכה.
ברשת כפר-השעשועים מציעים לקראת החג נר חנוכה עם שלהבת מוסיקלית ב-4.90 שקל ליחידה. עם ההדלקה, הנר מתחיל לנגן את מעוז צור. הנר ממשיך לנגן במשך 15 דקות - גם לאחר הכיבוי. הנר עצמו בוער במשך 30 דקות (משך הזמן הנדרש על-פי ההלכה לבעירת נר חנוכה). אם תקפידו להדליק את החנוכיה אך ורק בנרות מוסיקליים, תגיעו לחשבון הוצאות כולל של 215.60 שקל (על פי חישוב של 44 נרות לכל ימי החג) - שלא לדבר על כאב הראש שתחטפו מהמקהלה המזמרת.
חנות איקאה מציעה מגוון גדול מאוד של נרות דקורטיביים ולעתים גם ריחניים במחירים סבירים. טינדרה, נרות ריחניים בריח אשכולית, ים או לבנדר, עולים 10 שקלים ל-4 יחידות. נרות בלוק בצבעים שונים עולים 17-12 שקל לנר, לפי גובהו.
ברשת אי.די.דיזיין בולטים נרות הוריקן, הנחשבים אופנתיים מאוד בשנה האחרונה. הנרות מגיעים בכלי זכוכית מעוצבים, היכולים לשמש הן כאגרטל והן כפמוט. המחיר: מ-19.90 שקל לנר הוריקן קטן עם שקית חול, ועד 69 שקל לנר הוריקן במיכל זכוכית ענק.
נרות ותרומות
נרות מסורתיים - לקראת החנוכה הפכו נרות החנוכה המסורתיים זולים ביותר. בדרך כלל אלה נרות פשוטים למדי, מתוצרת מפעלים מקומיים ותיקים.
ברשת כפר-השעשועים מציעים שתי חבילות נרות חנוכה (44 נרות כל אחת) עם נרות צבעוניים ב-4.90 שקל. הנרות מיובאים מסין, ומיוצרים על ידי שני מפעלים המייצרים לקהילות יהודיות בארצות-הברית ובאירופה.
בחצי-חינם מוכרים נרות של מנורה ב-2.49 שקל לחבילה של 44 נרות פשוטים. ב-4.99 שקל ניתן לקנות חבילה של 45 נרות מיוחדים, ארוכים, בגימור משובח יותר שאינם אמורים לטפטף.
בחנויות הדיסקאונט של רבוע-כחול מוכרים נרות פשוטים של נר-ציון (44 יחידות בחבילה) ב-2.50 שקל. נרות בצבעים פסטלים זוהרים נמכרים ברשת רבוע-כחול עולים החל מ-6.30 שקל לחבילה - לפי מיקום הסניף.
ברשת סופרפארם מחלקים אריזת נרות חנוכה חינם לכל הרוכש אריזת אקמולי (50 קפליות ב-27.50 שקל).
מי שרוצה לשלב תרומה בקניית נרות חנוכה יכול לעשות זאת במרכזי הפעילות של ביג ובי-7 בבאר-שבע, שם מעבירים את תמורת נרות החנוכה לרשת מועדוניות אור-לילד. הנרות (חבילה של 44 נרות מתוצרת מנורה) יימכרו ב-10 שקלים למארז - קצת יותר מפי 2 מהמחיר הרגיל. לפי הערכות, 30 אלף חבילות מסוג זה יימכרו והתמורה, בהיקף של 300 אלף שקל, תשמש לבניית 15 מועדוניות חדשות בעיר.
לכו בעקבות האף
העצות באדיבות משה סורוקר ממקס 99 ורשת נרות בשינקין.
איכות נר נקבעת על פי משקלו. ככל שהנר כבד יותר - הוא איכותי יותר, כך שהשעווה לייצורו נלקחה כנראה מהחלק התחתון של התערובת, הנחשב לאיכותי. אם אתה מחזיק נר שנראה גדול אך משקלו קל יחסית, גם איכותו בהתאם. הנר הכבד יהיה בדרך כלל יקר יותר.
אם קונים נר ריחני, יש ללכת בעקבות האף. ריח נעים שמדיף הנר, גם כשהוא אינו דולק, מעיד על תמצית ריח איכותית. האף יחוש בתמצית שאינה טבעית ומבוססת על כימיקלים.
כדי לשמור על אורך החיים של נרות גדולים במיוחד, מומלץ להדליקם עד 3 שעות בכל פעם ולהניחם בעת הבעירה במקום בטוח, הרחק ממשב רוח או מזגן.