לא רק לצמחונים - מנות ראשונות מירקות
מנות ראשונות מהודרות, תוספות מצוינות למנות עיקריות, או מנות עיקריות לצמחונים. אוסף מיוחד של מתכוני ירקות ממטבחה של אביבית פריאל-אביחי
טרין פלפלים וחצילים
אפשר להכין את המנה הזו גם בכלים אישיים, להגשה חגיגית כמנה ראשונה
המרכיבים:
5 חצילים
שמן לטיגון
מעט שמן זית
3 פלפלים אדומים
3 פלפלים צהובים
1 כפית שום כתוש
1 כף פטרוזיליה קצוצה
1 כף בזיליקום קצוץ
2 ביצים
מלח ופלפל
אופן ההכנה:
- פורסים שניים מהחצילים לאורכם לפרוסות דקות, מטגנים עד שיזהיבו ומספיגים על מגבות נייר.
- קולים את החצילים הנותרים על להבה פתוחה. מחממים את התנור לחום בינוני-גבוה (200 מעלות צלזיוס). מורחים את הפלפלים במעט שמן זית וקולים בתנור כ-20 דקות. מוציאים לתוך שקית ניילון וקושרים את פתח השקית. מנמיכים את חום התנור לבינוני-נמוך (160 מעלות צלזיוס).
- קולפים את החצילים הקלויים ומניחים במסננת להגרת הנוזלים. קולפים את הפלפלים. מערבבים את בשר החצילים עם השום, עשבי התיבול והביצים ומתבלים.
- מרפדים תבנית "אינגליש קייק" בחצילים המטוגנים כך שיבצבצו מחוץ לתבנית. משטחים שליש מעיסת החצילים, מסדרים עליה שכבה של פלפלים אדומים ומעליה עוד שליש מעיסת החצילים. מסדרים מלמעלה את הפלפלים הצהובים ומעליהם את שאריות החצילים. מקפלים פנימה את שולי החצילים המטוגנים. אופים כ-20 דקות (כ-160 מעלות צלזיוס), מצננים, פורסים ומגישים.
ריזוטו אספרגוס
המרכיבים (6 מנות):
1 חבילה אספרגוס טרי
100 גרם חמאה
5-6 בצלי שאלוט, קצוצים דק
3 שיני שום כתושות
1 ק"ג אורז עגול לריזוטו
1 כוס יין לבן
2 ליטרים ציר ירקות
מלח ופלפל
1 כוס שמנת מתוקה מוקצפת
50 גרם גבינת פרמזן
גרגרי פלפל ורוד (אם רוצים)
לציר:
3 גזרים
2 בצלים
1 כרישה
1 שורש פטרוזיליה
1 שורש סלרי
עלי דפנה
פלפל אנגלי
מלח ופלפל
אופן ההכנה:
- הציר: קולפים את הירקות וחותכים גס. מכניסים לסיר, מוסיפים עלי דפנה ופלפל אנגלי, מכסים במים ומבשלים שעה על להבה בינונית, מתבלים ומסננים.
- קולפים את גבעולי האספרגוס וקוצצים. שומרים את הראשים בצד.
- ממיסים את החמאה בסיר בינוני ומאדים את השאלוט, השום והאספרגוס הקצוץ, עד שהשאלוט שקוף. מוסיפים את האורז ומערבבים היטב כדקה. מוסיפים את היין ומערבבים עד שהוא נספג באורז. מוסיפים בהדרגה את הציר, כל פעם כמות קטנה, ומערבבים עד שנספג. התהליך כולו אמור לקחת 12-14 דקות. לקראת סוף הבישול מתבלים, מגררים מחצית מהגבינה לתוך האורז, מערבבים ומקפלים פנימה את השמנת המוקצפת. חולטים קלות את ראשי האספרגוס.
- להגשה: מניחים על הריזוטו את ראשי האספרגוס, שבבים משאריות הפרמזן וגרגרי פלפל ורוד (אם רוצים).
סלט פטריות חם
המרכיבים:
1 ק"ג פטריות ירדן (יער)
2 פטריות פורטבלו בינוניות
1/2 ק"ג פטריות שמפיניון
2 בצלים ירוקים
1 כף חמאה
1 כף שמן זית
1 כפית שום כתוש
1/2 כפית ג'ינג'ר קצוץ
1/2 כוס עגבניות שרי
3 כפות רוטב סויה
מלח ופלפל
אופן ההכנה:
- מפרידים את פטריות היער מהגזעים, חותכים את הפורטבלו לרצועות וחוצים את פטריות השמפיניון (אם הן גדולות). חותכים את הבצלים לרצועות באורך 3-4 ס"מ.
- מחממים את החמאה והשמן בווק או במחבת גדולה. מקפיצים את כל הפטריות על להבה גבוהה מאוד עד שהן מקבלות צבע כהה.
- לפני שהן מתחילות להפריש נוזלים, מוסיפים את השום, הג'ינג'ר, העגבניות, הסויה, מלח ופלפל ומקפיצים עוד כדקה. ממש לפני שמסירים מהאש מוסיפים את הבצל הירוק. מגישים חם.
מרק גזר וג'ינג'ר
חומרים (6-4 מנות):
1 ק"ג גזר, קלוף
2 בצלים גדולים
1 שורש פטרוזיליה, קלוף
1 כרישה (החלק הלבן)
3 שיני שום
מעט שמן או חמאה
1 כף ג'ינג'ר טרי מגורר
2 כפות קמח
מלח, פלפל לבן
שמן שומשום להגשה
אופן ההכנה:
- חותכים גס את הגזר, הבצל, השורש, הכרישה והשום. מחממים את השמן או החמאה בסיר, מוסיפים את הירקות ואת הג'ינג'ר ומאדים קלות. מוסיפים את הקמח ומערבבים היטב. מוסיפים שני ליטרים מים, מתבלים ומבשלים עד שהירקות רכים מאוד.
- מסננים ושומרים את נוזלי הבישול בצד. מרסקים את הירקות היטב, מחזירים לסיר ומוסיפים מנוזלי הבישול עד לסמיכות הרצויה. מביאים שוב לרתיחה ומתקנים תיבול. מחלקים לקעריות הגשה ומזלפים כמה טיפות שמן שומשום בכל קערית.
סלט מנגולד, בצל ורימונים
חומרים:
1 ק"ג עלי מנגולד, שטופים
2 בצלים
1/2 כוס שמן זית
1 שן שום כתושה
מלח ופלפל
3 כפות מיץ לימון
1 כף כוסברה קצוצה
1 רימון, מופרד לגרגרים
אופן ההכנה:
- מפרידים את עלי המנגולד מהחלקים הלבנים בעזרת סכין חדה. חותכים את החלקים הלבנים לרצועות דקות. חותכים את העלים הירוקים לרצועות ושמים בקערה עם מי קרח. קולפים ופורסים דק את הבצלים.
- מחממים את השמן במחבת כבדה ומאדים את הבצל ואת החלק הלבן של המנגולד על להבה נמוכה. מסננים את העלים הירוקים ממי הקרח, מוסיפים למחבת ומקפיצים יחד כדקה. מוסיפים את השום, מלח ופלפל. מסירים מהאש ומתבלים בשארית השמן, מיץ הלימון והכוסברה. מצננים ומפזרים את גרגרי הרימון. מגישים בטמפרטורת החדר.
גראטן ארטישוק ירושלמי
חומרים (6 מנות):
1 ק"ג ארטישוק ירושלמי
1 כוס שמנת מתוקה
1 ביצה
1 כף טימין קצוץ
1/2 כפית שום כתוש
מלח ופלפל
100 גרם גבינת מוצרלה, מגוררת
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות צלזיוס). שוטפים היטב את הארטישוק הירושלמי ומקלפים. פורסים לרצועות דקות ומסדרים בתבנית חסינת חום.
- מערבבים היטב את השמנת ואת הביצה, השום והטימין ומתבלים. יוצקים את השמנת לתבנית ואופים כ-30 דקות. מפזרים את הגבינה ואופים עד שמשחים.