קוקה קולה בטעם אבטיח
ביקור בפסי הייצור של מפעלי שוקולד וגלידה הוא חוויה שלא רק ילדים ישמחו לשכפל עוד ועוד. אם כבר חו"ל, פנו זמן (ומקום בבטן) לגיחה מתוקה כזו
אם הייתם שם, אתם בטוח זוכרים את החוויה, אפילו אם עברו כבר עשר או עשרים שנה. סיור במפעלי השוקולד של "עלית" הוא מתנה חלומית לכל ילד שאוהב שוקולד, כלומר לכל ילד. האריזה של המתנה היא פס הייצור והריחות, הדבר האמיתי הוא הנישנושים כפי יכולתך, מה עוד שלא צריך להתנצל עליהם. אחר כך באה הבחילה הבלתי נמנעת, ואתם נשבעים שלא תגעו יותר בשוקולד כל חייכם. למחרת אתם שוב מוכנים להסתער על חפיסה.
יש לי חבר, מכור לשוקולד, שאחרי כמה סיורים מתוקים כאלה בתקופת בית הספר והצופים, הפיל על סבתא שלו התחייבות חגיגית: כל שנה, ביום הולדתו – סיור במפעל מזון אחר. והוא לא התמקד בארץ דווקא. מה רע בביקור במפעלי בן אנד ג'ריס בארה"ב? או בנסטלה בשווייץ? בעקבותיו, הנה כמה מפעלים כאלה, בארה"ב ובאירופה, ממש על קצה המזלג, עם דגש על דברי מתיקה ושוקולד. כבונוס למבוגרים – סיור בירה משכר.
בן אנד ג'ריס, ורמונט, ארה"ב
בן כהן וג'רי גרינפילד נפגשו בכיתה ז' בשיעור התעמלות ומאז הם חברים. ב- 1978 הם לקחו את ה- 8,000 דולר שהיו להם, לוו עוד 4,000 והקימו את בן אנד ג'ריס בלב ורמונט היפה, בצפון-מזרח ארה"ב. עם השנים החברה התרחבה והפכה לאימפריית גלידות בארה"ב ובעולם כולו. ואיפה היה הסניף הראשון שלה מחוץ לארה"ב? ניחשתם נכון, בישראל.
בן אנד ג'ריס מפורסמים בגלידה הסמיכה שלהם, העשויה שמנת איכותית, ובטעמיה החדשניים. הסיור במפעל נמשך כחצי שעה (2 דולר למבוגר) וכולל סרט, הסבר מפורט על תהליך הייצור ובסוף טעימות. האמת, החלק האחרון קצר מדי, כך שכולם ממשיכים לחנות (40 טעמים), אבל כאן כבר משלמים. צ'אנקי מאנקי הוא הלהיט מספר 1.
עולם השוקולד של הרשי, פנסילבניה, ארה"ב
קרוניות יסיעו אתכם (חינם) לאורך פס הייצור המרתק של השוקולד, שמתחיל בערימות של פולי קקאו. הסיור נמשך כרבע שעה ובסיומו מגיעים לחנות המפעל המפתה. אחת האטרקציות במקום היא הסרט התלת-ממדי (חצי שעה), על תולדות השוקולד בכלל והרשי בפרט. כניסה: 4.95 דולר למבוגר.
נסטלה, ואווי, שווייץ
הנרי נסטלה, רוקח בהכשרתו, אהב לעשות ניסויים בחלב, קמח חיטה וסוכר. מטרתו הראשונה היתה למצוא תחליף הזנה לתינוקות שאמותיהם לא יכולות להניק, וכך הציל חיים של לא מעט ילדים.
ב- 1867 הקים נסטלה עסק קטן שייצר חלב ומזון דיאטטי ובתחילת המאה ה- 20 התמזג עם עסק של שכן והחל לייצר שוקולד. גם זה עשה טוב להרבה מאוד ילדים ומבוגרים.
ואווי היא עיר השוקולד ההיסטורית של שווייץ ובה נמצא מרכזו של קונצרן הענק נסטלה. מוזיאון האוכל שבמקום, ה"אלימנטריום", הוא מהמרשימים מסוגו בעולם וכולל שלוש קומות של הסברים באמת מעמיקים על תזונה והשפעותיה השונות. כדאי, ואולי לא, להתעכב ליד המכשיר שמחשב כמה קלוריות אתם צורכים ביום וגם מפרט מה עליכם לעשות כדי לשרוף כמות זו (זה בסדר, כולם נכנסים לדיכאון).
קאדברי, ברמינגהאם, אנגליה
קאדברי הוא שם נרדף לשוקולד באנגליה. בורנוויל הוא הכפר במרכז אנגליה בו בנו האחים קאדברי את המפעל שלהם, שגאוותו הגדולה היא על השוקולד המריר. במטבחים בכל העולם משתמשים בו לאפייה והטעם שלו נשאר בפה שעות אחרי הביס האחרון, כמו זיכרון טוב.
מרכז המבקרים, שהוקם ב- 1990, הוא היחיד בבריטניה שמוקדש כולו לשוקולד. הסיור נמשך כשעתיים (5 ליש"ט).
עיר הדגנים של קלוגס, מישיגן, ארה"ב
הדמיה יפה של קו הייצור של דגני הבוקר האהובים בעזרת משחקים אינטראקטיביים, תערוכות וכל מיני אטרקציות לילדים ולילדים בנפשם (7.95 דולר למבוגר).
בסיום הביקור יכול כל ילד לקבל אריזת דגנים עם תמונה גדולה שלו על העטיפה. במקום מתנהלת גם תוכנית מיוחדת ללימוד כלכלה בסיסית לילדים בגיל בית-ספר יסודי.
מוזיאון קוקה קולה, אטלנטה, ארה"ב
בקומפלקס מרשים מתוארת ההיסטוריה של המשקה בן ה- 120 שנה, שהחל כתרופה והפך למותג המפורסם והמצליח בעולם. כיום שותים ברחבי תבל כמיליארד כוסות קולה ביום.
הסיור (6 דולר למבוגר) כולל הסברים, תערוכות, מצגות אינטראקטיביות מרשימות, ובסוף חדר טעימות מעניין ובו טעמי קולה ייחודיים (למשל קולה אבטיח, או קולה אפרסק) שלא ניתן למצוא בארה"ב.
חוויית הייניקן, אמסטרדם, הולנד
המון סיורי בירות מוצעים בעולם, אבל זה כנראה הטוב מכולם. בחלק הראשון, הנמשך כשעה, יש הסבר מעניין על ייצור הבירה, לצד הסיפור של הייניקן, שהחלה כמבשלה משפחתית והפכה להצלחה כלל-עולמית.
בחלק השני, שמטריף הרבה אנשים, יש לכם כשעה לשתות כמה שבא לכם. מעניין אחרי כמה בירות לא תזכרו מילה ממה שהוסבר לכם כמה דקות קודם לכן. הסיור הזה הוא להיט גדול וכדאי לרכוש כרטיסים מוקדם, אחרת יגידו לכם "תחזרו מחר" .