שתף קטע נבחר

שמים את עכו במרכז

מי הכריז שעכו היא המרכז הארכיאולוגי החשוב במזה"ת, מי הודיע שישראל הולכת לכבוש את החלל, ומי יחליף את צינתורי הלב: מבזקי מדע / תכניות מספר 69-71

אונסק"ו הכריז על עכו שהיא המרכז הארכיאולוגי החשוב ביותר בכל המזרח-התיכון.

משרד החוץ הישראלי וארגון אונסק"ו – united nations educational, scientific and cultural organisation – קיימו לפני כשבועיים כנס בינלאומי בן שלושה ימים בעכו, בנושא שימור ערים היסטוריות. בכנס השתתפו חוקרים בינלאומיים ומומחים בעלי שם, ועסקו בנושאי היסטוריה, ארכיאולוגיה, שימור, אדריכלות, תיירות ואורבניזציה.

עכו הוכרזה לפני כשנה על-ידי אונסק"ו כעיר הראשונה בישראל שתוכר ל"שימור מורשת תרבות עולמית". לזכותה של עכו נזקפו 4,000 שנות היסטוריה, המתפרסות על-פני כתשע תקופות היסטוריות, שבמהלכן הייתה גם בירת הצלבנים, וזכתה לראות באחד מכישלונות הכיבוש היחידים של נפוליאון. לרשימת אתרי השימור בישראל הצטרפו מאוחר יותר מצדה וגם תל-אביב, אשר באופן מפתיע כלולה ברשימה בשל אוסף מבנים השייך לזרם הארכיטקטוני של הבאוהאוס.

משתתפי הכנס דנו בשאלות הנוגעות לשימור ערים בכלל, ועכו בפרט, ובהן השאלה כיצד להימנע מהפיכת ערים היסטוריות ל"ערי דיסנילנד", כלשונו של פרופסור הארלי סמית, מומחה לשימור ערים מאוניברסיטת קיימברידג', המשמש גם נציגו של הנסיך צ'ארלס בנושא שימור ערים. פרופ' סמית הוסיף כי במהלך 40 השנה האחרונות התגלו ממצאים ארכיאולוגיים "חשובים ומרעישים" בעכו העתיקה, ההופכים אותה ל"מרכז הארכיאולוגי החשוב ביותר בכל המזרח-התיכון".

 

מעודדים את הכיבוש

 

משרד המדע יפעל לשיגור אסטרונאוט ישראלי נוסף לחלל. העובדה הזאת נחשפה לפני כשבועיים, כאשר שר המדע והטכנולוגיה אליעזר (מוּדי) זנדברג הציג את משימות משרד המדע ויעדיו לשנים 2003-2004. בין משימות המשרד יעמוד ביסוס מעמדה של ישראל בתחום החלל וכיבושו.

היעדים אשר הציג השר בתחום החלל כוללים: שיגורו של אסטרונאוט ישראלי נוסף לחלל; פיתוח לוויין מדעי משותף לישראל ולצרפת, אשר ישוגר לחלל בשנת 2007; ושיגור טלסקופ חלל ישראלי (TAUVEX) בשיתוף עם סוכנות החלל של הודו.

משימות נוספות שיעמדו בפני המשרד הן הקמת רשת לאומית רחבת פס אשר תשמש למחקר, לתרבות ולשירות הציבור, חיזוק שיתוף הפעולה המדעי בין ישראל למדינות אירופה ובין ישראל להודו, וקירוב המדע לקהילה במדינת ישראל.

 

עוצרים את הפולשנות

 

CT חדשני מאפשר לבצע סריקות של הלב כתחליף לצינתורים הפולשניים שהיו נהוגים עד עתה.

כשאומרים CT, הכוונה לסריקת אברים ממוחשבת: computerized tomography. ב-92' חוללה חברת אלסינט הישראלית מהפכה בשוק הרפואה, כאשר הציגה סורק ממוחשב. היום, 11 שנה אחר-כך, יש סורק חדש מבית פיליפס, שקנו את מחלקת ה-CT של אלסינט.

המהפכנות של הסורק החדש מתבטאת בכמות הפרוסות הרבות שהוא סורק - 16, ובמהירות הסיבוב הגבוהה של הסריקה (שתי תכונות שמאפשרות רזולוציה טובה יותר ותהליך סריקה מהיר יותר), בשילוב עם אלגוריתם חדשני שסורק כל פעם חלק אחר של הלב במהלך 3 או 4 פעימות לב שונות, וכך מאפשר לקבל תמונה כמעט ללא תנועה.

בדיקות רפואיות רבות, שקודם נדרשו תהליכים פולשניים כדי לבצע אותן, כמו צינתור למשל, ניתן כיום לבצע ב-CT החדש והמהיר, שלא דורש מהחולים שיתוף פעולה. בינתיים אפשר למצוא אותו בארץ בשני מקומות בלבד: בבתי-החולים כרמל ורמב"ם בחיפה.

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עכו-לוגיה
עכו-לוגיה
צילום: יעקוב שאלתיאל, החברה להגנת הטבע
חללומות
חללומות
צילום: נאס"א
תראו מה ה-סי.טי!
תראו מה ה-סי.טי!
צילום: אופירה יוחנן
מומלצים