הליכוני כושר: הולכים על הבריאות
כבר התרגלנו למראה האנשים הצועדים לאורך השדרות ובפארקים, לבד או בקבוצות. והם לא סתם צועדים. הם הולכים ואפילו מהר. למען חובבי ההליכה המהירה שלא מעוניינים לצעוד בין טיפות הגשם, בדקנו את שוק מסלולי ההליכה הביתיים
עשרות בני אדם צועדים נמרצות, בשעות הערב, בצידי הדרכים, לאורך השדרות או בפארקים, לבד או בזוגות ולפעמים אפילו בקבוצות, עם ווקמן על האוזניים או בלי. תופעה מוכרת. ביישובים הקטנים הם צועדים על המדרכות, בערים הגדולות אפשר לפגוש אותם על שפת הים או בפארק הלאומי ברמת הגן, השוקק חיים בשעות הערב.
רבים מנצלים את מזג האוויר הנוח להליכה נמרצת. לפני השינויים במזג האוויר ובואם של הגשם והרוח הקרה, שימנעו את חגיגת ההליכה, החלטנו לבדוק את האופציה, הלא כל-כך פשוטה, של רכישת מכשיר הליכה ביתי.
שוק מכשירי ההליכה, לדברי אבי קלפה, מנכ"ל מגה ספורט, עומד היום על היקף של 150 מיליון שקל לשנה, והוא צפוי לגדול עוד יותר בשנים הבאות.
קניית מכשיר הליכה ביתי כרוכה בהוצאה גדולה ולכן בטרם רוכשים אותו, יש לשים לב, לכמה דברים עקרוניים ויסודיים. יש להתייחס לעובדה שהמכשיר דורש מקום אחסון גדול ואם אין מרחב אחסון, רצוי לרכוש את המכשיר המתקפל.
גילי כהן, קניין של רשת מגה ספורט, מציג 3 סיבות עיקריות לרכישת המכשיר:
1. בעיות רפואיות (20% מהקונים) 2. כושר גופני (20%) 3. הרצון לרזות (60%). כל סיבה והמכשיר שמתאים לה.
מכשיר לכל מטרה
לצורך ירידה במשקל, מומלץ הליכון עם רוחב פס 38 – 42 ס"מ, מנוע 1.75 – 2.75 כ"ס בעבודה רציפה ובולמי זעזועים. יש להקפיד שהמכשיר יהיה יציב ונוח.
לצורך ריצה ושיפור הכושר הגופני, מומלץ מכשיר עם מנוע 2.25 – 3 כ"ס בעבודה רציפה, רוחב סרט של 42-50 ס"מ, מד דופק, תוכניות מחשב שמאפשרות שיפור יכולת, ולפחות 8 בולמי זעזועים. המכשיר צריך להיות גדול ומסיבי, לשמירה על יציבות בזמן ריצה.
בעניין הבריאות, מספר גילי כהן, שאנשים קונים מכשיר רק כדי לצאת ידי חובה. "הרופא המליץ, האישה לוחצת. אז קונים", הוא אומר. העיקר שלא יהיה יקר מידי ושיהיה בו מד דופק. כמו שאמר הרופא.
ברשת מגה ספורט, מוצעים מכשירים מסוגים שונים ובטווח מחירים שנע בין 4,000 ל- 12,000 שקל. המחיר אינו כולל הובלה והרכבה.
מסלולי ריצה של KEYS, דגם דיסקברי HR עם מחשב, אפשרות תכנות מהירות בין 0–16 קמ"ש, מפסק ביטחון, מנוע 5 כ"ס, 9 תוכניות מחשב, תצוגת מהירות, מד קלוריות ושיפוע חשמלי - 8,499 שקל.
דגם KEYS 950 מתקפל, עם מנוע 3 כ"ס, מפסק ביטחון, לוח תצוגה דיגיטלי, 3 תוכניות קבועות ו-6 תוכניות אישיות - 7,499 שקל.
הליכון מגנטי של LIFE GEAR מתקפל, עם זווית שיפוע ניתנת לכוונון, צג דיגיטלי, נייד עם גלגלים - 1,390 שקל.
הליכון 6 PRO FORM, תוכניות עבודה עם צג שעל גביו ציור של איצטדיון ובו המשתמש יכול לדמות לעצמו את מיקומו בכל רגע - 6,999 שקל.
מסלול ריצה של DUNLOP דגם 826, עם מנוע 2.5 כ"ס, בולמי זעזועים, תצוגה דיגיטלית, מד קלוריות וגלגלים – 5,499 שקל.
חברת לפידות ספורט מייבאת הליכונים אמריקאיים. יש לה מרכז שירות לקוחות והיא מתחייבת לספק מיידית את המכשיר המוזמן.
מכשיר טרימליין דגם 2600 עם מנוע 4 כ"ס, צג דיגיטלי למדידת מהירות, זמן, מרחק שיפוע וקלוריות עם משטח בגודל 125+45 נטו – 6,400 שקל. אותו מכשיר מדגם 1600 עולה 5,700 שקל. טרימליין דגם 3600 באותו נפח מנוע, משטח ריצה 140+45, 9 תוכניות קבועות ואפשרות ל-2 תוכניות אישיות – 8,000 שקל.
טרימליין דגם 2650, מתקפל, עם מנוע 4 כ"ס, 4 תוכניות קבועות ו-2 תוכניות אישיות, צג דיגיטלי – 7,500 שקל.
ולמי שרוצה להשקיע - דגם 7200 עם מנוע 10 כ"ס מידות משטח נטו 51+145, מד דופק, צג דיגיטלי, 3 תוכניות קבועות ו-2 לתכנות אישי. מיועד למשקל מתאמן עד 148 ק"ג – 13,500 שקל. המכשירים כוללים אחריות ושירות טכנאי לשנה.
השיפור חל בהדרגה
יש היצע נכבד של מכשירי ריצה באתרי הממכר השונים ברשת, וגם בחוברות המכירות למיניהן. הבעייתיות הטמונה בכך, היא שמכשיר ריצה כדאי לרכוש רק אחרי שניסית ללכת עליו, אחרת קשה לדעת אם הוא נוח. בנוסף קיים עניין השירות והאחריות. מכשירים נוטים להתקלקל, וכדאי לדעת מי אחראי לתיקון והאם הוא נעשה בבית.
דורית לנד, מורה לחינוך גופני ואחות מוסמכת, בעלת רשת מכוני כושר 'ספרטה 2000' אומרת שהליכה היא ספורט המתאים לאדם, בכל גיל ובכל מצב. היתרון של הליכון לעומת הליכה בחוץ הם בולמי הזעזועים, שגורמים פחות נזק למפרקים ובנוסף, מאפשרים שליטה מלאה על המהירות, המרחק והקלוריות. בכל מקרה, דרושה נעל ריצה טובה. חשוב גם לשים לב שהדופק לא מהיר מידי.
"השיפור חל בהדרגה", אומרת לנד, "אפשר להתחיל באימון של 3-5 פעמים בשבוע 40 דקות ומעלה בין 3-5 ק"מ. השיפור צריך להתבטא לא רק במרחק, אלא גם בזמן או במהירות. בכל מקרה, עובדים על שיפור סיבולת לב-ריאה וזה טוב לבריאות".
ומניסיון אישי, אני ממליצה לא לקנות מכשיר לפני שבדקתם את יכולת ההתמדה שלכם. ברוב הפעמים, אחרי ההתלהבות הראשונית, ישאר המכשיר ללא שימוש. ראה ערך אופני הכושר שהיו בעבר להיט, וכיום משמשים בהרבה בתים כמיתלה לבגדים.