על האש: כמה עצות לפני שמתחילים לנפנף
אחד הסימנים לבוא האביב, מלבד השמש והפריחות המרהיבות - הוא עשן המנגלים המיתמר מחצרות הבתים והפארקים. מה מציעות החברות לחובבי הנפנוף לקראת יום העצמאות ולרגל הפתיחה הרשמית של עונת המנגל
החורף כמעט נגמר, השמש זורחת כמעט מדי יום, וזה הזמן לספורט הלאומי מספר 1 בישראל: הנפנוף. כן, מלבד הפריחה, המצות והשמש הנעימה אחד הסימנים לכך שבא אביב הוא העשן המיתמר וניחוחות הבשר הצלוי מעל כל חלקת דשא ופארק.
אייל שר, קניין ברשת "הום סנטר", מוסר כי בשנים האחרונות חלה עלייה ברכישת גרילי גז, הנחשבים מקצועיים יותר. בנוסף, מזהים מגמה של ביקושים לגרילי גז איכותיים הכוללים בנוסף גם כירת צד, המאפשרת בנוסף לצלייה גם טיגון צ'יפס או הכנת קפה. בתחום גרילי הפחמים ניתן למצוא גרילים ניידים המיועדים ליציאה לפיקניקים וגרילים גדולים יותר, בתוספת מכסה או גלגלים, המיועדים למרפסת או לגינה. ויש, כמובן, גם גרילים חשמליים.
שיא מכירות המנגלים הוא כמובן לקראת יום העצמאות - כאשר כל הארץ אמנם מלאה בדגלים, אבל גם בעשן כבד. אז לקראת יום העצמאות ולרגל הפתיחה הרשמית של עונת המנגל, זה הזמן לסקור את השוק, ולבדוק מה מציעים לחובבי הנפנוף.
גרילי פחמים
גרילי פחמים נחשבים ה"מנגל האמיתי". יודעי דבר אומרים שלא ניתן להחליף את טעם הבשר הנצלה על גחלים. בשוק קיימים גרילי פחמים ניידים, המתאימים לפיקניקים וליציאה מחוץ לבית, וגרילים קבועים וגדולים יותר בתוספת מכסה וגלגלים, המיועדים לבית - לגינה, לגג או למרפסת פתוחה. טווח המחירים בשוק לגרילים אלו נע בין 20 שקל ומגיע עד ל-700 שקל.
הגרילים הניידים הם קטנים יותר, חלקם מתקפלים, והגרילים הקבועים הם לרוב גדולים יותר, עומדים על רגליים וגלגלים ולחלקם מדפי שירות בצדדים, עליהם ניתן להניח את האביזרים והמצרכים. קיימים גם גרילים עם שתי רשתות בשתי קומות.
יתרונות גריל הפחמים: קלים, נוחים וניידים. יתרון נוסף ומשמעותי הוא כמובן טעם הבשר. חסרונות: למרות שעם השנים נוספו מגוון מדליקי פחמים מהירים, עדיין התהליך לוקח יותר זמן, ההתעסקות עם הגריל רבה יותר.
טיפים לרכישה ולשימוש
- כדאי להקפיד לרכוש גריל עם סטנדרט G.S, זהו תו תקן אירופי המעיד שהגריל עבר בדיקת איכות.
- מומלץ לשים לב שיש לגריל ידיות אחיזה נוחות ו/או גלגלים, לנשיאה נוחה ממקום למקום.
- אם רוכשים גריל עם מכסה, לוודא שיש לו פתיח איוורור גם למטה וגם למעלה. על מנת לכבות את האש בגריל כזה פשוט סוגרים את שני הפתחים וחונקים את האש. לא מומלץ לשפוך מים על הגריל עצמו על מנת לא לפגוע בציפוי הגריל.
- כאשר מדובר בגריל פשוט, על מנת לכבות את האש יש לשפוך את הגחלים על האדמה ורק אז לשפוך עליהם מים, על מנת לא לפגוע בגריל.
גרילי גז
מי שיש לו מרפסת או גינה יכול להרשות לעצמו לרכוש גריל איכותי שפועל על גז. מכשיר כזה מצריך פחות התעסקות, אין לו צורך בפחמים, הוא מלכלך פחות ובדרך-כלל הוא מצויד בגלגלים.
מנתוני חברת אמגזית, מתברר שהצרכן הישראלי מעדיף מנגל משוכלל. יותר ויותר צרכנים מגלים עניין ברכישת גרילי גז בעלי איכויות גבוהות: מעשנות, גרילים מאסיביים בעלי שטח צלייה גדול יותר, תפוקת חום גבוהה, שעוני חום מדויקים, משטחים עבודה מתקפלים או נשלפים, ועוד. אורי דמארי, מנהל השיווק של אמגזית, מוסר כי השנה מחירי גרילי הגז נעים בין 700 ל- 10,000 שקל.
חסרונות גריל הגז הן שלא ניתן להוציאו מהבית, כמו כן, ניתן לפעמים להרגיש בהבדל בטעם בין גריל גז לגריל פחמים. למי שמעדיף את קלות השימוש של גריל גז ולא מוכן לוותר על טעם הפחמים, יכול להוסיף פחם אבן לגריל הגז וכך להתקרב לטעם של גריל פחמים. בגריל הגז גם אין צורך לנפנף, ורבים יראו בכך חסרון.
יתרונות: יותר קל לשימוש ביתי, בחצר או על הגג. קל להדליק, אין צורך ב"ניפנוף" או במדליק פחם מסוגים שונים והרבה יותר מהיר לשימוש. ניתן לחבר את גריל הגז ישירות לגז של הבית, על ידי מתקין מוסמך, כמובן. בסיום השימוש אין צורך לשפוך מים, אלא רק לסגור את ברז הגז.
טיפים לרכישה ולשימוש
- בדוק שיבואן הגריל הינו מקצועי בתחום הגז ובאפשרותו להבטיח חלקי חילוף ושירות לאורך זמן.
- בדוק שהגריל מאושר על ידי מכון התקנים. האישור חייב להיות הן על המותג והן על הדגם.
- בחר את הגריל שברצונך לרכוש רק כשלפניך גריל מורכב בשלמות, וביכולתך לבדוק את מבנהו, חוזקו וחלקיו. גריל טוב הוא כזה שמידת החום שלו מגיעה לפחות ל-24,000 BTU.
- בדוק את תפוקת החום של הגריל, את שטח הצלייה ואת היחס שביניהם. היחס המינימלי צריך להיות: 15 BTU תפוקת חום/ 1 סמ"ר שטח צלייה.
- דאג לקבל הסבר מפורט ומקצועי על הגריל בנקודות המכירה, ובמיוחד על תפעולו השוטף.
- בדוק שלכל גריל רשת עליונה ותחתונה מאסיבית. וודא שהרשת העליונה מצופה כרום או אמייל.
- בדוק את המבער: וודא שהגודל סביר ביחס לשטח הרשת התחתונה וכן שהוא בנוי מאסיבית ולא מחליד.
- בדוק את גוף הגריל - חשוב שהקערה התחתונה והמכסה העליון עשויים יציקת אלומיניום שאינה מחלידה.
- בדוק שלגריל מצורפות הוראות לחיבורו למקור גז בטיחותי. אל תרכוש גריל ללא הוראות אלו.
- חשוב לשים לב להוראות הבטיחות ובסיום העבודה לסגור גם את הברז של בלון הגז או את ווסת הגז המרכזי, כדי למנוע דליפת גז.
גרילי חשמל
גרילי חשמל עשויים מתבנית מתכת שעליה גוף חימום ומעליהם רשת, ומחירם אינו עובר בדרך כלל את טווח 100 השקלים. גוף החימום מייצר את החום וצולה את הבשר שעל הרשת.
יתרונות: ניתן לשים בבית על השיש או בכל מקום במטבח, קרוב ונוח לכל המצרכים והאביזרים. קטן, נוח לשטיפה וקל לניקוי.
חסרונות: יש צורך בנקודת חשמל והגריל עצמו צורך חשמל. הכמות שניתן להכין בפעם אחת קטנה יחסית לגרילים אחרים והטעם לא יוצא כמו טעם אמיתי של "על האש".
תפעול: יש לשמור שהמשטח שמניחים עליו את הגריל יהיה יבש ממים. יש להקפיד ולשים מעט מים בתחתית הגריל כדי ששומן הבשר שנוזל פנימה לא ישרף.
מבצעי תחילת העונה
רשת הום סנטר מציעה במהלך אפריל גריל פחמים בצורת חבית ב-50 שקל במקום 90 שקל. גריל פחמים עם משטח מוצע ב-130 שקל במקום 200 שקל וגריל פחמים עם מכסה מוצע ב-199 שקל במקום 300 שקל. נפנפן לגריל מוצע ב-4 שקלים במקום 8 שקלים.
ברשת אייס מציעים מנגל גז WEBER מתוצרת ארה"ב – במחיר מבצע של 2,990 שקל, במקום 3,599 שקל, כולל אחריות ל- 10 שנים על המבערים ומתנה - סט כלים מנירוסטה בשווי של 120 שקל. מבצע זה בתוקף עד ה-15 באפריל. בנוסף מציעה אייס מנגל פחמים מעוצב, עגול עם מכסה (בגדלים שונים) – ציפוי אמאיל, מדף תחתון מרשת, כולל מגש לאיסוף אפר, במחיר של החל מ-99 שקל לקוטר 18 אינצ', במקום 229 שקל.
מתחם העודפים 'חסכון עצום' שבקרית מטלון בפתח תקוה מציע ערכה למנגל הכוללת ספר "טוב על האש" של חנוך פרבר, מלקחיים מנירוסטה וסט כלים לטיפול בבשר, במחיר כולל של 56 שקל.
אביזרים משלימים
אבל גריל לבדו לא יכול לעשות את העבודה, צריך אביזרים משלימים, כדי שיהיה עם מה לנפנף, ועם מה להוציא את הבשר. יש מדליקי פחמים (מוצק או נוזל) שעולים בין 4 ל-10 שקלים לאריזה. בהום סנטר מציעים גם מתקן מדליק פחמים שעולה 40 שקל.
בנוסף, צריך גם מברשת לניקוי הגריל שעולה כ-10 שקלים ברשתות, והמהדרין גם משתמשים בסט כלים למנגל (מלקחיים ומזלג עם ידיות ארוכות) שעולה בין 20 ל-170 שקל - תלוי כמה אתם מוכנים להשקיע. ברשת אייס מציעים קופסת עצי עישון להוספת ארומה וטעם לבשר, במחיר של 89 שקל לקופסא.
מה נשאר? לקנות את הבשר, אבל זה כבר סיפור אחר לגמרי.