שתף קטע נבחר

 

ניצחון לשרון: המרכז הסיר את החרם מעל העבודה

יותר מ-60% תמכו בהצעת ראש הממשלה לנהל מו"מ קואליציוני עם העבודה. כעת מחכים פרס וחבריו להזמנה הרשמית. ח"כ הרצוג: "נוביל את המדינה יחד, הליכוד חייב לתת לנו חלק בשלטון". לימור לבנת: "העבודה לא תכתיב סדר יום". עמרי שרון: נדון גם עם ש"ס ויהדות התורה. ה"מורדים" לא מתייאשים - וכבר החלו להחתים חברי מרכז בדרישה לכינוס נוסף, לאישור הסכם עתידי

אחרי ההשפלות במרכז ובקרב המתפקדים - ניצחון ענק לראש הממשלה: 1,410 חברי מרכז (כ-62%) אמרו אמש (יום ה') "כן" לצירוף העבודה לקואליציה, לעומת 857 שהתנגדו למהלך. זאת ארבעה חודשים בלבד לאחר שהמרכז הטיל חרם על העבודה.

 

כעת מחכים שמעון פרס וחבריו בקוצר רוח לשיחת הטלפון המיוחלת, עם ההזמנה הרשמית למו"מ. ההערכה היא שכאשר זו תגיע, ניתן יהיה להקים ממשלת אחדות בתוך ימים ספורים, עם הקמת צוותי המו"מ. למעשה, כמעט כל הפרטים כבר סוכמו בסבב המגעים הקודם, שהתנהל בקיץ ו"התפוצץ" בעקבות ההחלטה הקודמת במרכז הליכוד. אלא שכלל לא ברור מה יוכל שרון להציע לשותפה העתידית.

 

בעבודה יודעים היטב שראש הממשלה לא יוכל להעביר לפרס את אחד התיקים הבכירים - חוץ, ביטחון ואוצר. ייתכן שהוא ייאלץ להסתפק ב"שר ההתנתקות" או "השלום" ואולי בתפקיד ממלא-מקום ראש הממשלה. בעבודה מקווים לזכות בתיקי המשפטים והפנים - תיקים שבליכוד רוצים להשאיר, שהרי גם החברים במפלגה מצפים לקידום.

 

בתוך מפלגת העבודה עצמה צפוי כעת מאבק חריף על התיקים. כמעט כל חברי הסיעה הודיעו כי הם רואים עצמם מועמדים לתפקידי שרים וסגני שרים. בין השאלות הרבות העולות במפלגה צצות למשל השאלות האם יתפתה אהוד ברק להתמודד על תפקיד שר ומה יעשה עמי אילון, שהתפקד לפני ימים אחדים למפלגה. הספקולציות רבות וכך גם בורסת השמות והתפקידים.

 

במחנה "המורדים" הליכוד לא רגילים להיות בצד המובס, אבל שם לא מתייאשים - וכבר שוקדים על הצעד הבא: איסוף חתימות כדי להכריח את שרון לכנס שוב את המרכז, כדי לאשר כל הסכם קואליציוני עתידי.

 

וזה נוסח ההצעה של ראש הממשלה, אותו אימץ המרכז ברוב גדול: "הואיל וכיום מכהנת ממשלת מיעוט המורכבת מסיעת הליכוד בלבד ונדרשת הרכבת ממשלה רחבה ויציבה על מנת למנוע הידרדרות אפשרית לבחירות, תומכת ועידת הליכוד בהרחבת הקואליציה באופן המשלב את סיעת הליכוד, סיעת העבודה וסיעות דתיות. בסמוך לאחר אישור הוועידה, ייפתח משא ומתן עם סיעת העבודה, סיעת ש"ס וסיעת יהדות התורה, מתוך מגמה לצרפן לקואליציה".

 

ח"כ רוחמה אברהם, מהבולטות בתומכים בראש הממשלה, אמרה בתום ספירת הקולות: "אין ספק שזהו יום חג לתנועת הליכוד. זה היה יום שבו החברים הביעו את תמיכתם הבלתי מסויגת בראש הממשלה. אני מאמינה שאנו יוצאים לדרך חדשה עם תהליך מדיני ותקופה שתהיה טובה יותר לישראל".

 

ח"כ עמרי שרון, בנו של ראש הממשלה ומי שפעל למענו מאחורי הקלעים, אמר ל-ynet: "אני שמח, עשינו עבודה רבה, התאמצנו ובסוף בחרו נכון". הוא ציין כי כעת יחל המו"מ עם העבודה, ש"ס ויהדות התורה, במטרה לייצב קואליציה.  

 

גורמים בעבודה מגיבים בסיפוק. "מדובר בהתפתחות חשובה במערכת הפוליטית בישראל", אמר ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג. "נפתח פתח לדיאלוג להובלת המדינה יחד. צריך לנסות ולהגיע להסכם קואליציוני הוגן, וזה מחייב את הליכוד לתת לעבודה חלק בשלטון".

 

הדאגה הפכה לאנחת רווחה

 

במהלך היום שידרו אנשי שרון דאגה ממספר המצביעים הנמוך, שעמד רק על כ-30% בשעות אחר הצהריים. מקורבי ראש הממשלה האשימו את העיתוי בו נערכת ההצבעה - חג החנוכה רווי הפסטיבלים ומשחק הכדורסל במסגרת האירופית. "חוץ מזה, מתחיל להימאס לאנשים ממה שקורה פה", הוסיפו. בשעות הערב התהפכה המגמה, ואנחת רווחה גדולה נשמעה בקרב מחנה שרון - עת התברר כי אחוזי ההצבעה גבוהים במיוחד: כ-75% מכלל חברי המרכז.   

 

מאחורי הקלעים פעל כל הזמן עמרי שרון, שהמריץ את הפעילים ואת חברי המרכז. בצהריים הצביע ראש הממשלה בגני התערוכה בתל-אביב, לא לפני שהזהיר: "או שישראל מתקדמת, או שהיא נכנסת למערכת בחירות. חשוב שכולם יגיעו הנה היום, יצביעו ויתרמו להתקדמותה של ישראל בכל התחומים. הנושא פשוט: מי שלא מצביע - מפריע. מה שחשוב זה לבוא הנה ולהצביע".  

  

שרת החינוך, לימור לבנת, התגייסה אף היא למאמצים להביא את המצביעים אל הקלפיות. במהלך הדלקת נרות בתל-אביב היא אמרה: "המחלוקות מאיימות לקרוע גם את המדינה וגם את הליכוד מבפנים. עלינו לאחד שורות. אם לא נתייצב מאחורי ראש הממשלה ונאפשר לו להקים קואליציה יציבה, נגיע תוך זמן קצר לבחירות".

 

"מתוך אחריות כלפי המדינה", הוסיפה לבנת, "עלינו להתאחד היום, ולעמוד מלוכדים בראש קואליציה רחבה", הוסיפה לבנת. "לא מדובר בממשלת אחדות, אלא בממשלה בראשות הליכוד, שבה הליכוד הוא הגורם המוביל והמכריע. זו תהיה למעשה ממשלת ליכוד רחבה בהשתתפות העבודה. העבודה לא תוכל ולהכתיב סדר יום מדיני , כלכלי או חינוכי חדש".

 

הבוקר נפתח במאבק משפטי: בית-המשפט המחוזי בתל-אביב דחה את העתירות של נציגי "מורדי" הליכוד לדחות את ההצבעה בוועידה. בעקבות זאת נפתחה ההצבעה כמתוכנן בשעה 10:00 בגני התערוכה. אתמול פנו ה"מורדים" לבית המשפט, בדרישה לאפשר להם להציג הצעת החלטה נגדית לזו של שרון, לקיים דיון לפני ההצבעה ולדחות את ההצבעה בשבוע. 

 

את יום ההצבעה המנומנם בגני התערוכה קטע משב רוח מרענן, עת הגיע למקום צוות צילום של התוכנית "ארץ נהדרת". השחקן אלי פיניש, המגלם את חבר המרכז עוזי כהן, הופיע במקום בכבודו ובעצמו, "חילק ג'ובים" ועורר גלי צחוק רמים.

  

אירוע נוסף שהפר את השלווה היה כאשר אדם מצויד במגפון הגיע למקום ותקף את הכוונה לצרף את פרס לממשלה: "אוי ואבוי לנו", זעק האיש, "עוד מעט האותיות שלנו יהיו אמת. האם לדבר הזה פיללנו? אני מריח כסף, ג'ובים, אינטרסים, אנשים פה לא חושבים על יהודים. זו בושה וחרפה. אני רואה את עמרי ואת כל המאפיונרים שמלקקים. ב- 77' רצתי להדביק פלקטים בשביל בגין והיום רוצים להכניס את פרס לקואליציה. האם בשביל התכנית של פרס בחרנו ליכוד?"  

פורסם לראשונה 09/12/2004 23:04

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
המאמץ השתלם. עמרי ואריאל שרון
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
מחכה להזמנה. פרס
צילום: רויטרס
צילום: מתוך אתר הכנסת
יום חג. אברהם
צילום: מתוך אתר הכנסת
צילום: אתר הכנסת
רוצים חלק בשלטון. הרצוג
צילום: אתר הכנסת
מומלצים