150 אלף איש דרשו משאל עם מול הכנסת
"מרצ והערבים חברו לשרון כדי לעקור יהודים מבתיהם", אמר עוזי לנדאו. "נבטל את רוע הגזירה", קיווה רובי ריבלין. "ועדת חקירה כבר פסלה פעם את שרון, ההיסטוריה תשפוט אותו", ניבא אפי איתם. וברוך מרזל סבור ש"רק מלחמה תביא את הניצחון". כ-150 אלף איש פקדו אמש את "אם כל ההפגנות", וחלקם נשארו גם היום מול הכנסת כדי לזעוק: לא להתנתקות, כן למשאל. בין הכרזות שנשלפו: הלינץ' ברמאללה
"אם כל ההפגנות": לאחר שחיברו את גוש קטיף לכותל המערבי בשרשרת אנושית, ובתום חודש של שביתת שבת במאהל מול הכנסת, הגיע אמש מאבק המתנחלים בתכנית ההתנתקות לשיא חדש - עם כ-150 אלף מפגינים, שהפגינו מול בית המחוקקים בירושלים. כמה מאות נשארו במקום גם הבוקר (יום ב') עד לעצרת הנעילה שתתקיים אחר הצהריים.
הבוקר נמשכו אירועי ההפגנה, כאשר למעלה מאלף בני נוער החלו לצעוד סביב הכנסת תחת הכותרת "תנו לעם להחליט". המפגינים עוברים ברחובות קפלן, דרך רבין, שדרות בן-צבי ויסיימו בכנסת.
את מאבקם ממקדים כעת ראשי יש"ע בתביעה לעריכת משאל עם או הליכה לבחירות על תוכנית הנסיגה מעזה. הכותרת שנבחרה לעצרת, כמו גם לקמפיין כולו, היא: "שרון קורע את העם, תנו לעם להחליט". "גם אישי ציבור בשמאל מבינים שאי אפשר להוביל תהליך כזה בדרכים דורסניות ולא דמוקרטיות, את הכרעת העם אנחנו נקבל", הצהיר יו"ר מועצת יש"ע, בנצי ליברמן, שהקריא את "הצהרת נאמנות האזרחים", במסגרתה הם מתחייבים להגיע לגוש קטיף ביום הפינוי.
באחת ההפגנות הגדולות שראתה הבירה, ניצבו כ-150 אלף מפגינים ברחבה, כשבידיהם שלטים ודגלי ישראל. הם רקדו לצלילי הזמר אריאל זילבר. אחד הגימיקים שנשלפו היה ביצוע מחודש לשיר ישן: "בגוש קטיף, בלב החממה, ילדה קטנה יחידה ותמה, עמדה ושאלה למה? וכל השרונים, וכל המופזים וכל היעלונים וכל המושחתים עמדו חיוורי פנים ולא מצאו תשובה".
בעצרת לקחו חלק גם חברי כנסת מן הימין, חלקם מקבוצת "המורדים" בליכוד, וגם היו"ר ראובן ריבלין התייצב. "באתי להביע את רחשי לבי ולנסות להעביר את רוע הגזירה", הוא הסביר ל-ynet, והביע תקווה שהח"כים ישתכנעו כי "אפשר להביא שלום גם בלי לפנות יישובים".
ראשון הנואמים היה עוזי לנדאו. "הממשלה הזאת שמה לה למטרה לגרש יהודים מארצם", אמר. "מרצ והערבים חברו יחד לעבודה ולשרון כדי לגרש יהודים. הממשלה הזאת רעה לעם ישראל. קוראים לה ממשלת אחדות וזה שקר, זאת ממשלת ליכוד בלי ליכוד. הממשלה הזאת מקדמת את ההתנתקות על בסיס פסול של הונאה, של גניבת דעת וגניבת קולות. אף איש הגון לא היה חושב שזה מהלך דמוקרטי". מנהיג "המורדים" דיבר בגנות הסרבנות, ונענה בשריקות בוז מהקהל.
דוד לוי, "מורד" בזכות עצמו, אמר כי "עוד לא היתה ממשלה כזאת בישראל, ששמה לה למטרה לעקור יישובים. עוד לא היתה ממשלה בישראל שהסיתה כנגד יהודים והימין כמו הממשלה הזאת. עוד לא היתה ממשלה שהעזה לפעול בדה-לגיטימציה נגד הימין יום-יום. אנחנו נמצאים במסע של שטיפת מוח".
"יש במדינה סרבן אחד - שרון"
יו"ר המפד"ל, אפי איתם, אמר כי "עם ישראל בא לכאן להגן על הדמוקרטיה שלו. יש במדינה הזו סרבן, סרבן דמוקרטיה, אריאל שרון. לא ניתן לדיקטטורה לעבור ולא ניתן לקחת לעם את הזכות להכריע. שרון – אין לך מנדט לגרש יהודים. אין לך רשות לפלג את העם. היתה פעם ועדה שפסלה אותך מלהיות שר ביטחון. אם תעקור אותנו תהיה ועדת חקירה שתשלח אותך הביתה. ההיסטוריה תדון אותך ואת כל מי שלא בא להגן על הדמוקרטיה". בפנייה לנשיא בית-המשפט העליון, תהה איתם: "איפה אתה, אהרון ברק, כשפועלים נגד הדמוקרטיה וגונבים?"
בני אלון קרא לראש הממשלה ללכת לחוות השקמים. "אנחנו לא בוגדים בתורה. אנחנו יותר דמוקרטים לאדמה מהאויב שלנו. ההפגנה הזאת היא תפילה. העם הזה לא ייתן לראש הממשלה ליישם את תוכניתו". ח"כ זבולון אורלב, שישב עד לא מזמן בממשלה, ביקש אף הוא לשאת דברים אולם המפגינים לא איפשרו זאת בשאגות בוז.
רמי אלוש, מנהל מחוז צפון הפורש במשרד ראש הממשלה, קרא מעל הבמה את מכתב התפטרותו. המתנחלים שידרו גם קליפים במהלך ההפגנה. בצילומי ארכיון של ראש הממשלה הוצגו בין היתר דבריו לפיהם "דין נצרים הוא כדין תל-אביב". כן הוקרן סרטון "מהו פינוי" ובו קטעים שנאספו והוקלטו במהלך פינוי מאחזים: מתנחלים בוכים, נערים מתנגדים.
דוד בל, תושב ירושלים, הגיע להפגנה עם שני ילדיו, שהניפו שלטים ובהם הכיתוב: "הטרנספר לא יעבור". "הגעתי לכאן כי אסור ליהודים לגרש יהודים מארצם ולעקור אנשים ממושבם. הם נמצאים שם כבר שלושה דורות. לשרון אין שום זכות מוסרית, הוא לא הלך לבחירות על המצע הזה, הוא אמר את ההיפך המוחלט. העם צריך להחליט לגורלו ולא ראש הממשלה".
זועקים בכתום. צילום: גיל יוחנן
"המשפחה שלי גרה 22 שנה נווה-דקלים", אמרה סמדר גולן, בת 14, בדברים שנשאה מעל הבמה. "אנחנו נמצאים שם דור שלישי. אני נולדתי לתוך האינתיפאדה הראשונה, אני לא יודעת איך לחיות בלי איום אבל תמיד ידעתי שגוש קטיף חיוני למדינת ישראל, שאנחנו מהווים חיץ לכל המדינה ושאנחנו בונים את ארץ ישראל. ופתאום באת אתה ראש הממשלה ואמרת שזה סתם, לא התכוונו. הפכת אותנו לאוייבי השלום והורסי המדינה. לא שכחת לדבר איתנו אלא דרך התקשורת. עד היום אפילו לא אמרת לנו סיבה אחת מתקבלת על הדעת".
גם ה"כהניסט" ברוך מרזל הגיע לעצרת: "עם כמות כזאת של אנשים בכל פעולה זה היה עוזר, אבל לצערי הרב, הג'ובניקים של יש"ע עדיין לא למדו והם עוד חושבים שעם אהבה אפשר לנצח. את הניצחון נביא רק במלחמה, צריך לחזור לפעולות של מרי אזרחי בלתי אלים ולחסום את המדינה".
"נבוכדנצר, טיטוס, שרון"
בין השלטים שנישאו בהפגנה היתה גם תמונה של הלינץ' ברמאללה, בה נראה אחד המחבלים מניף את ידיו המגואלות בדם. מתחת למחבל נכתב בכרזה: "הידיים ידי עשו". על שלט אחר הופיע הכיתוב: "נבוכדנצר, טיטוס, שרון".
"מאות אלפי אזרחים שהצביעו ליכוד מרגישים מרומים", אמר ראש מועצת אלפי מנשה, אלעזר חסדאי. "איך אתם הייתם מרגישים אילו פרס היה נבחר לעשות שלום ואחר כך היה מספח שטחים? ההתנהלות האנטי-דמוקרטית של שרון קורעת את העם ומפלגת אותו, דווקא בזמן שחשוב כל כך לאחד אותו".
העצרת אמורה להימשך יממה שלמה, וכמו במהלך הקמפיין כולו - הצבע הכתום שולט בה: המפגינים הופיעו בכתום, התעטפו בצעיפים כתומים ואפילו עטים כתומים חולקו כמזכרות. בתום העצרת המרכזית צפויים להישאר כמה אלפי מתנחלים ולהקים במקום, סמוך לאוהל המחאה של מועצת יש"ע, אוהלים נוספים. היום בבוקר תכונס תפילת שחרית המונית והמפגינים יקיימו תפילה נגד ההתנתקות. בצהריים ייצאו המתנחלים גם לצמתים הסובבים את הכנסת ולאחר מכן יערכו עצרת נעילה.
במהלך ההפגנה הוחתמו המשתתפים על עצומה הקוראת לאזרחים לבוא לגוש קטיף בעת פינוי ולהתנגד. על העצומה חתמו עד כה כ-30 אלף איש. במועצת יש"ע הבטיחו למנוע כל גילויי הסתה במהלך ההפגנה. לצורך כך הפעילו מאבטחים משלהם, שאמורים היו לשמור על הסדר במהלך ההפגנה. אך את הקריאות לסירוב פקודה קשה למגר: בכל פעם בה עלה הנושא, הגיב הקהל בשריקות ושאגות בוז. הרמטכ"ל, רב-אלוף משה יעלון, שביקר היום בגוש קטיף, הזהיר את ראשי המתנחלים בעזה. הוא קרא להם לגנות "התנהגות בוטה מצד מתנחלים כלפי חיילים ולהגיב עליה באופן תקיף ונחרץ".