שתף קטע נבחר

 

ישראל 2006: מתחתנים פחות, ומתגרשים פחות

כבר שנה שנייה ברציפות שבמדינה נרשמת ירידה במספר תיקי הגירושים שמגיעים לרבנות. זה לא בהכרח אומר שהנישואים הפכו פופלריים יותר, שכן במקביל ירד גם מספר המתחתנים. "הנישואים הם מוסד, אבל מי רוצה לחיות במוסד כל החיים?", אומרת יו"ר ארגון "משפחה חדשה"

כבר לא רוקדים על מדרגות הרבנות כמו פעם. דו"ח של ארגון "משפחה חדשה" מצא כי הירידה במספר התביעות לגירושים בישראל נמשכה בשנת 2006. לא בטוח שאת הקרדיט יכולים לזקוף לזכותם המגשרים ברבנות, שכן גם מספר המתחתנים נמצא בירידה.

 

בעשרת החודשים הראשונים של השנה הוגשו בבתי הדין הרבניים 6,208 תביעות לגירושים, לעומת התקופה המקבילה אשתקד, בה הוגשו 6,540 תביעות. בשנת 2004 מספר תיקי הגירושים שהוגשו היה גדול אף יותר, ועמד על 6,683.

 

הסיבה לירידה המפתיעה באחוז המתגרשים היא לוגית – פחות מתחתנים ולכן גם פחות מתגרשים. לדברי יו"ר ארגון "משפחה חדשה", אירית רוזנבלום, שיעור הגירושים ההולך ופוחת הינו תופעה גלובלית, ותוצאה ישירה של פיחות הולך וגובר בשיעור הנישואים בעולם. "העולם כולו עובר מהפכה בחיי המשפחה והזוגיות. חלה ירידה דרמטית בשיעור הנישואים ואנו צפויים להמשך הירידה. הנישואים הם מוסד, אבל מי רוצה לחיות במוסד כל החיים?".

 

לדבריה, אחד מכל שני זוגות במדינות מערב אירופה אינו מתחתן, כך שלמעשה אין כל כך מי שיתגרש. על פי נתוני "משפחה חדשה", ישראל תופסת את המקום ה-27 בעולם באחוז הנישואים שמסתיימים בגירושים (26%). בלָרוס ומדינות ברית המועצות לשעבר מובילות את הטבלה עם 68% (עלייה של שני אחוזים לעומת אשתקד) ואחריהן שבדיה (64%), לטביה (63%), בריטניה (53%), ארה"ב (49%), קנדה (45%) וגרמניה (41%).

 

הכי מסוכנות: השנה השנייה עד הרביעית

מהנתונים עולה ששנות הנישואים ה"קריטיות" הן השנה השנייה עד הרביעית, אז מתרחשים מרבית מקרי הגירושים. "יותר משמונה אחוזים מהנישאים מתגרשים דווקא בשנת נישואיהם השלישית". בישראל, נמצא שאחוז הגירושים הגבוה ביותר הוא בקרב עולים ממדינות חבר העמים. 4% מהעולות החדשות בגילאי 20-24 גרושות, לעומת אחוז בודד בקרב האוכלוסייה הוותיקה בטווח זה. כך גם אחוז הגרושות בגילאי 50-54 גבוה לעומת האחוז בקרב הוותיקות (21 לעומת 16.1).

 

"נתוני הדו"ח משקפים את הלך הרוח הציבורי, לפיו יש דרישה להתאים את מבנה התא המשפחתי לאורח החיים של הפרט", מסכמת רוזנבלום. "הקדמה והטכנולוגיה מעניקים שלל אפשרויות להקמת תא משפחתי, שאינו בהכרח המבנה הקלאסי של זוג הנשוי כדת ישראל".

 

כמי שעומדת בראש ארגון שמטרתו לקדם הכרה חוקתית בכל צורות התאים המשפחתיים, דורשת רוזנבלום התייחסות מצד הממשלה לנתונים. "הירידה באחוז הנישאים לעומת העלייה באחוז התאים המשפחתיים החדשים מחייבת את מדינת ישראל להמציא פתרונות ולעגן את זכות היסוד למשפחה בדרך של מתן הכרה חוקתית לכל התאים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
פחות חתונות..
צילום: ויז'ואל/פוטוס
צילום גבי מנשה
ופחות גירושים
צילום גבי מנשה
עו"ד אירית רוזנבלום
מומלצים