שתף קטע נבחר

 

הרב עמאר: אסור מהתורה לעלות להר הבית

גם הרב הראשי נדרש לסוגייה שמסעירה את העולם הדתי-חרדי מאז עליית רבני הציונות הדתית להר. הרב עמאר מבקש להדגיש: "אלו העולים להר הבית עוברים באיסורי דאורייתא. רוב בניין ומניין של גדולי ישראל ופוסקי ההלכה הכריעו בסוגייה זו"

הסערה סביב עלייתם של עשרות הרבנים מחוגי הציונות הדתית להר הבית, בתחילת השבוע ממשיכה לעורר הדים חריפים של התנגדות. בטאון תנועת ש"ס, "יום- ליום", מפרסם היום (ה') את התנגדותו של הרב הראשי לישראל, הרב שלמה עמאר לעלייתם של יהודים להר.

 

"רוב רובם של גדולי ישראל הכריעו, אין לעלות בזמן הזה להר הבית", מזכיר עמאר את פסיקתה הרשמית של הרבנות הראשית בנושא. עוד קבע בנחרצות הרב כי "אלו העולים להר הבית עוברים באיסורי דאורייתא (איסור מן התורה). רוב בניין ומניין של גדולי ישראל ופוסקי ההלכה הכריעו בסוגייה חשובה זו, שאין לעלות להר הבית בגלל קדושתו של המקום. זהו המקום המקודש ביותר לעם ישראל". בדבריו מתייחס הרב עמאר לגישתם של הרבנים המתירים לעלות להר, הגורסת שהעלייה מותרת רק במקומות מסויימים ותוהה: "למה להם להיכנס לספיקות חמורים, כשספיקא דאורייתא לחומרה?!" (אם יש ספק מן התורה - הנטייה היא לפסוק לחומרה ולא להקל).

 

בסיום דבריו פוסק הרב עמאר כי אין לשנות פסק ההלכה שהיה מקובל על כל גדולי התורה מיום שנחרב בית המקדש, "זה לא מנהג או חומרא (הקפדה), זה פשוט איסור מדאורייתא, אין לעלות להר הבית", מסכם בנחרצות הרב עמאר את הדברים.

 

"ביום ליום" אף מציינים כי מועצת הרבנות הראשית נדרשה לנושא שוב לאחרונה וכי כלל חברי המועצה "חיזקו" את פסק ההלכה הקיים, כי חל איסור מוחלט לעלות להר הבית, מפני קדושת המקום. מלבד הרב שאר ישוב הכהן, שהתיר את העלייה להר. הרב הכהן מוערך בחוגים דתיים רחבים, כולל אלו החרדים, אך נחשב גם כמקורב מאוד לחוגים הרבניים לציוניים. הרב הכהן הוא בנו של הרב "הנזיר", שהיה אחד מתלמידיו הקרובים של הרב אברהם יצחק הכהן קוק ז"ל.

 

כאמור, עם העברת הריבונות על העיר העתיקה, הר הבית והמקומות הקדושים בירושלים לידיים ישראליות,

נדרשה הרבנות הראשית בזמנו לפסוק בנושא עליית יהודים להר הבית. הסטטוס קוו שנקבע אז, בהחלטתו של שר הביטחון דאז, משה דיין, היה: עליית יהודים להר הבית דרך שער המוגרבים מותרת, אך אסורה תפילת יהודים במקום. ההסכם שנקבע לא עורר התנגדות רבה מדי בקרב החוגים הדתיים, בעיקר בזכות פסק ההלכה של הרבנות הראשית באותם ימים.

 

פסק ההלכה אשר "ריכך" את ההתנגדות שעלולה הייתה להיווצר להסכם סטטוס הקוו שנקבע, קבע כי עליית יהודים להר אסורה, זאת משום דיני קדושה וטהרה ומתוך כך שכל היהודים, כל עוד בית המקדש לא הוקם, נחשבים כטמאי מת ולכן אסורה הכניסה לאזורים הקדושים בהר, הנחשב מקום מושבו של המקדש שחרב לפני 2000 שנים.

 

גלעד קריב מהמרכז לפלורליזם של התנועה הרפורמית, מסר בתגובה: "חופש הגישה של בני כל הדתות למקומות הקדושים, הוא מרכיב חשוב בחופש הדת והמצפון של אזרחי ישראל. יחד עם זאת, יש לקוות שהשינוי בעמדת הרבנים לא יעניק רוח גבית לגורמים קיצוניים ולאומניים המבקשים לחולל פרובוקציות בהר הבית". לדבריו, "השינוי בעמדת הרבנים משקף את רצונה של ההנהגה הרבנית הציונית לבדל עצמה מן ההנהגה החרדית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב עמאר. גדולי ישראל הכריעו
צילום: דודי ועקנין
הר הבית. במחלוקת
צילום: יואב גלאי
מומלצים